Podpoří imunitu a hotový je do 10 minut. Vyzkoušejte barevný salát ze 4 druhů ovoce a zeleniny

Ovocno-zeleninový salát plný vitamínů Anna Jančevová

Co rychlého na svačinu či večeři, aby to bylo lehké, zdravé a plné vitamínů? Připravte si jednoduchý salát ze 4 druhů ovoce a zeleniny. Kromě toho, že krásně vypadá, také skvěle chutná, a navíc podpoří vaši imunitu.

Přečtěte si také

Vyplatí se kočkám kupovat drahé granule? Prozradíme, jak poznat ty opravdu kvalitní

Vitamíny v ovoci a zelenině

Řapíkatý celer

Řapíkatý celer každý zrovna nemusí – a to je škoda. Zelený řapík mladého celeru totiž obsahuje velké množství antioxidantů, vitamínu C, betakarotenů a taktéž podporuje trávení. Před konzumací jej nezapomeňte zbavit tvrdých vláken.

Mrkev

O mrkvi se říká, že díky obsahu betakarotenu podporuje zdravý zrak. Kromě toho ale v sobě také ukrývá antioxidanty, vitamín K1 a draslík. Mrkev nemusí být pouze oranžová – existují i další barevné druhy, například fialová, žlutá či červená. Před konzumací ji nezapomeňte oškrábat.

Jablko

Každý den bychom údajně měli sníst jedno jablko nebo vypít sklenici jablečného moštu. Jablka totiž obsahují potřebný vitamín C, který pomáhá posilovat imunitu. Pokud nemáte jablka v bio kvalitě, tedy bez chemického postřiku, je lepší je před konzumací oloupat, jelikož právě ve slupce se usazuje nejvíc pesticidů.

Sklenice zdraví pro každý den

Pomeranč

Stejně jako jablka, i pomeranče obsahují vitamín C. Kromě toho ale ukrývají i kyselinu listovou, draslík i hořčík. Pomeranče byste proto určitě měli zařadit do běžného jídelníčku.

4 druhy ovoce a zeleniny, které vám na salát bohatě vystačí Anna Jančevová

Recept na salát ze 4 druhů ovoce a zeleniny

Ingredience (pro 4 osoby):

  • 3 natě řapíkatého celeru
  • 3 mrkve
  • 2 jablka
  • 1 a půl pomeranče
  • vlašské ořechy
  • citronová šťáva

Postup:

  1. Ovoce i zeleninu umyjte a pokrájejte či nastrouhejte. Mrkev si nastrouhejte nahrubo, celer nakrájejte na malé kousky, stejně tak pomeranč. Nakonec nakrájejte i jablko, které ihned zakápněte citronovou šťávou, aby nezhnědlo.
  2. Vše promíchejte a posypejte drcenými vlašskými ořechy.
Tip na nákup: Řapíkatý celer v akci

Vyzkoušejte tento náš rychlý a snadný recept plný vitamínů a zdraví. A uvidíte, že se brzy dostane na pravidelný jídelníček váš i vašich dětí a blízkých.