Protein ve fitness: Doplní bílkoviny po cvičení a zažene hlad. Vyzkoušejte vanilkový nebo čokoládový

Banánový protein si můžete dopřát po cvičení progressman / Canva

Pokud jste někdy zabrousili na fitness blog nebo se začetli do jednoho z mnoha článků o ideálním stravování při sportu, určitě jste narazili na termín protein. Protein rovná se rychlá náhrada bílkovin živočišného nebo rostlinného původu. Jaké druhy se dají koupit? Kdo a kdy by si ho měl dopřávat? A jaké příchutě proteinu vás možná překvapí? To se dozvíte v tomto článku.

Přečtěte si také

V pražském obchodním centru prohrabali koše a nestačili se divit! 3 tuny odpadu byly plné překvapení

Protein = bílkovina

Naše strava se skládá ze 3 složek. Ze sacharidů, tuků a bílkovin. Bílkoviny neboli proteiny jsou veledůležité pro budování svalové hmoty a rychlé zahnání hladu. Podle původu je rozlišujeme na dva druhy:

  • Živočišné bílkoviny: maso, mléčné výrobky (sýr, jogurt, kefír, tvaroh, mléko), vejce
  • Rostlinné bílkoviny: sója (tofu, tempeh), luštěniny (hrách, fazole, čočka), houby
Počíhejte si na protein v akci

Proteinový prášek ve fitness

Protein se ve fitness světě vyrábí a prodává ve formě sypkého prášku. Takový prášek lze smíchat s vodou a popíjet jako proteinový nápoj, přidávat do ovesné kaše, smoothie nebo s ním péct dezerty. Proteinový prášek je rychlý a koncentrovaný zdroj bílkovin živočišného nebo rostlinného původu.

Živočišný protein

Živočišný protein se nejčastěji vyrábí z kravského mléka, resp. syrovátky (anglicky whey, tedy označení whey protein). Syrovátkový protein mívá nejčastěji 80 % bílkovin a na jednu dávku se ho doporučuje 30 až 40 gramů (30 g ženám, 40 g mužům). Obsahuje aminokyseliny, které našemu tělu dodají rychlou energii a zacelí tréninkem namožené svaly.

Pokud si po cvičení dopřejete 30 g syrovátkového proteinu s obsahem bílkoviny 80 %, zkonzumované množství proteinu bude odpovídat 100 gramům bílkovinové potraviny. Jednou odměrkou proteinu tak snadno nahradíte krabičku tvarohu nebo plátek masa

Rostlinný protein

Druhou možností, jak přijímat protein ve fitness, je ten rostlinný. Vyrábí se z různých druhů luštěnin, nejčastěji třeba z hrachu či sóji, mezi oblíbené typy ale patří také rýžový nebo konopný. Rostlinný protein ocení zejména vegani. 

Při obsahu bílkovin 80 % opět dávkujte 30 až 40 gramů a počítejte se zastoupením 100 gramů bílkovin v jedné jeho odměrce. 

Vanilkový a čokoládový protein Jun / Canva

Příchutě proteinového prášku

Samotný protein nemá téměř žádnou chuť, což ovšem nevadí, pokud si ho přidáváte do kaše, smoothie nebo s ním pečete. Pokud však proteinový prášek jen rozmícháte s vodou a popíjíte po tréninku, příchutě jistě oceníte. Mezi ty nejoblíbenější patří vanilka, čokoláda, jahoda, banán, maliny a kokos, ale také například slaný karamel, cookies, ořechy či cheesecake. 

Ideální samozřejmě je, aby příchutě byly co nejvíc přírodní a aby protein neobsahoval žádná éčka, barviva ani jiné chemické látky. Proto si při nákupu dobře pohlídejte složení. 

Balíček s 1 dávkou proteinu (30 g) cenově vychází kolem 25 až 35 Kč. Čím větší balení koupíte, tím lepší bude cena. 

5 tipů, jak používat proteinový prášek ve fitness

Jedna odměrka proteinu = 30 až 40 gramů

  1. Jednu odměrku rozmíchejte s 250 ml vody a vypijte jako koktejl.
  2. Přidejte protein do těsta na cheesecake. Získáte super fitness dezert.
  3. Zamíchejte proteinový prášek do ranní ovesné kaše.
  4. Rozmixujte lžíci proteinu s ovocem a kefírem. Získáte skvělý koktejl plný bílkovin.
  5. Přidejte protein do klasického těsta na bábovku, koláč nebo buchtu.