Tradiční značka Znojmia přesunula výrobu okurek do Turecka. Nedá se to jíst, stěžují si lidé

Kyselé okurky od tradiční značky Znojmia chutnají letos podle zákazníků jako bláto Canva

Nepříznivé počasí i koronavirová situace zapříčinily to, že se letos snížila úroda okurek. Tradiční značka Znojmia, která se ještě donedávna chlubila tím, že jsou její nakládané okurky vypěstované na Jižní Moravě, tak musela přesunout výrobu do Turecka. Změna je však na chuti i textuře okurek znát.

Přečtěte si také

Obchodní centra v Praze prochází rekonstrukcí. Kdy znovu otevře Máj a Kotva?

Okurky nejen z Česka

Znojmia, typický výrobce znojemských okurek, má už několikasetletou tradici. Jejich nakládané okurky ve sladkokyselém nálevu patří mezi nejoblíbenější na trhu. Nyní si ale zákazníci stěžují, zejména na sociálních sítích, že tradiční pochoutka chutná jako bláto a vadí jim také chybějící charakteristická textura. Okurky podle některých nekřupou a jsou příliš měkké.

„Ačkoli jsme vždy vyráběli a vyrábíme okurky Znojmia v České republice a dáváme přednost jejich nákupu od tradičních tuzemských pěstitelů, u části jejich výroby jsme si letos museli vypomoct dočasnou produkcí v Turecku,“ sdělil Milan Linka z PR oddělení společnosti Orkla Foods Česko a Slovensko, pod niž značka Znojmia spadá. 

Okurky plesniví a jsou dražší

Okurek je letos v Česku málo. Mnoho pěstitelů totiž kvůli covidu-19 okurky vůbec nezaselo a počasí úrodě také nepřálo. Okurkám škodil chlad na začátku léta a také vydatné srážky, kvůli kterým se plody topily. V létě pak trpěly i plísněmi.

Letošní úroda okurek byla velmi nízká. Proto jsou nejen vzácnější, ale také dražší Canva

Dnes je na Znojemsku největším pěstitelem okurek akciová společnost Novák konzervárna pěstující okurky na až 80 hektarech. A i její spolumajitel Bohuslav Novák hodnotí letošní sklizeň negativně – úroda je podle něj letos až o čtyřicet procent nižší v porovnání s předešlými lety. Není tedy divu, že jsou okurky letos nejen vzácnější, ale také dražší.

A proč Češi vlastně kyselé okurky tak milují?

Nakládané okurky k české kuchyni neodmyslitelně patří už pěknou řádku let. Když se v polovině 19. století začaly znojemské okurky skladovat prostřednictvím sladkého a kyselého nálevu, staly se velkou pochoutkou i na císařských dvorech. Dnes známá tradiční receptura sladkokyselého nálevu byla vyvinuta v průběhu 20. století.

Vyzkoušejte si je sami

Kyselé okurky jsou oblíbeným doplňkem spousty pokrmů. Hodí se k masu i k sýrům a na slavnostní studené obložené míse rozhodně nesmí chybět. Kromě jejich skvělé chuti navíc vynikají také mimořádnými zdravotními benefity.

Kyselé okurky jsou zdravé a dobré při hubnutí

Nakládané okurky mají nízkou kalorickou hodnotu. Obsahují totiž až 95 % vody, tudíž si je bez obav můžete dopřávat v poměrně velkém množství, aniž byste ohrozili svou váhu. Jsou bohaté i na minerální látky a řadu vitamínů. Vitamín F, který také obsahují, zvyšuje přímé spalování tuku, čímž podporuje hubnutí.

Kyselé okurky mají nízkou kalorickou hodnotu, takže si jich můžete dopřát velké množství Canva

Podpoří vaše trávení

Díky vysokému obsahu vody, vlákniny a prospěšných probiotických bakterií přispívají kyselé okurky k zachování funkčnosti a zdraví střev. Snižují pravděpodobnost vzniku zácpy, podporují imunitu a produkci některých hormonů.

Snižují rizika vývoje kvasinkových infekcí

Kvasinky jsou u žen sice běžnou součástí vaginální mikroflóry, z mnoha důvodů se ale mohou přemnožit a způsobit různé zdravotní problémy. Nakládané okurky je nicméně pomáhají udržet pod kontrolou, a tak trvale významně snižují riziko vzniku a vývoje kvasinkových infekcí.

Kyselé okurky jsou nejen dobré, ale také zdravé Canva

Jsou lékem na vaše nervy

Takzvaný bloudivý nerv, latinsky Nervus vagus, funguje jako vysoce efektivní spojnice mezi žaludkem a mozkem. Probiotické bakterie, které se mimo jiné živí také kyselými okurkami ve střevě, snižují dopad stresového hormonu kortizolu na tento nerv. Pojídání kyselých okurek vám tedy díky tomu zajistí lepší náladu.

Preferujete vlastní nakládačky? Základem je poctivý nálev

Kupte se slevou Ocet Tesco.

Porovnat slevy

Kyselé okurky jsou tedy nejen velmi chutné, ale také zdravé, a představují navíc atraktivní způsob, jak dostat do svého jídelníčku více zeleniny. Jediné, co byste si při jejich konzumaci měli hlídat, je obsah soli – mohli byste jim totiž snadno propadnout a přitom nevědomky překročit její doporučené denní maximum.