Na jaké neobvyklé příchutě čokolád můžete v obchodech narazit?

Čokoláda s různými příchutěmi Canva

Ze statistik z loňského roku vyplývá, že si lidé napříč světem každý rok v průměru dopřejí 0,9 kilogramů čokolády. Jejími největšími milovníky jsou Němci, kteří s 11 kily čokolády na osobu ročně značně zvyšují průměr. Patříte i vy k milovníkům čokolády? Pak vás možná taky zajímá, na jaké neobvyklé příchutě čokolád můžete narazit.

Přečtěte si také

Jak vybrat retenční nádrž na vodu? Na zalévání dešťovkou vám stát dá i 100 tisíc na dotacích

Nejoblíbenější čokolády v ČR

K nejčastěji kupovaným značkám čokolád u nás patří podle průzkumu z roku 2019 Milka, Orion a Kinder, dále lidé také často zmiňovali značky Figaro a Lindt. Co se týče druhů čokolád, 60 % dotázaných nejčastěji kupuje mléčnou čokoládu, 39 % hořkou a 50 % čokoládu s přísadami.

Oříšky pořád frčí, šlape jim na paty chilli

V dnešní době je nabídka čokolád opravdu obrovská a některé příchutě, které nás dříve překvapovaly, jsou dnes poměrně běžné a nabízí je u nás hned několik výrobců. Jedná se například o čokolády s mořskou solí nebo o čokoládu s chilli. Mezi oblíbené příchutě čokolád patří také kokosová, oříšková, karamelová, pomerančová, citronová, malinová nebo třeba třešňová příchuť.

Udělejte si radost čokoládou v akci

Kterou neobvyklou příchuť vyzkoušíte?

Teď už se však pojďme podívat na příchutě čokolád, na které jen tak nenarazíte. Díky nim můžete okusit čokoládu v podobě, kterou jste ještě nikdy nezažili. Jaké příchutě čokolád vás tedy mohou překvapit?

Levandulová čokoláda

Levandule nejen skvěle voní, ale některé značky vyrábějící čokolády si také všimly, že i velmi dobře chutná v kombinaci s čokoládou. Když dosáhnete té správné rovnováhy, získáte výjimečně chutnou sladkost. Podle odborníků levandule nejlépe chutná v kombinaci s hořkou čokoládou, která její velmi výraznou chuť jemně neutralizuje. Levandulovou čokoládu u nás najdete například pod značkami Dolfin, Lavandia nebo třeba Čokoládovnou Troubelice.

Čokoláda s oříšky Canva

Čokoláda s příchutí wasabi

Na brambůrky nebo arašídy s wasabi dnes narazíte už běžně. Napadlo vás ale, že se vyrábí i čokoláda s příchutí wasabi? Věřte, že na tuto neobvyklou kombinaci vaše chuťové pohárky jen tak nezapomenou.

Čokoláda se zeleným čajem

Představte si, že po ránu popíjíte svůj oblíbený zelený čaj a k němu přikusujete čokoládu. Zní to docela dobře, že? Tak proč tyto příchutě nespojit? Sladké pochoutky s příchutí zeleného čaje jsou naprosto běžné v asijských zemích a postupně se dostávají i do Evropy, protože spojení čokolády a zeleného čaje spolu překvapivě dobře funguje. U nás ji nabízejí například značky Dolfin, CONACADO nebo Cacao Sampaka.

Čokoláda s ovocem a pepřem

Zatímco nad čokoládou s chilli se dnes už téměř nikdo nepozastaví, čokoláda s ovocem a pepřem možná ještě některé překvapí. Oblíbená je zejména kombinace sladké čokolády, mírně kyselkavých malin a pikantního pepře.

Hmyzí čokoláda

Pokrmy s hmyzem jsou v posledních letech čím dál tím oblíbenější. Podle zprávy OSN z roku 2013 hmyz jako součást tradiční stravy konzumují zhruba dvě miliardy lidí. A hmyz se nevyhnul ani čokoládám, narazíte jak na čokoládu s červíky, tak i se cvrčky, a dokonce i s kobylkami.

Příprava domácí čokolády s červíky Canva

Slané se sladkým tvoří lahodnou kombinaci

Při pátrání po neobvyklých tabulkách čokolády jsme narazili například také na jednu s příchutí pizzy, dále na čokoládu inspirovanou sushi, kterou na trh uvedla značka Kit Kat, nebo čokoládu s příchutí slaniny, která si dala za cíl napodobit oblíbenou snídani v podobě palačinek, javorového sirupu a křupavé slaniny. V Japonsku značka KitKat představila také čokoládu s bramborovou příchutí a v Irsku se zase prodává čokoláda s příchutí sýrových a cibulových lupínků. Co říkáte na tyto netradiční příchutě?

Na jakou překvapivou příchuť čokolády jste narazili vy? A chutnala vám?