České pivovary zastavují výrobu pro ruský trh

Půllitr před Karlovým mostem dimbar76 / Shutterstock.com

Proti ruské invazi na Ukrajinu se vymezují i čeští výrobci piva. Pozastavení vývozu do Ruska nejprve oznámil Budvar a vzápětí ho následovaly i Pilsner Urquell nebo Staropramen. Ekonomicky to samozřejmě Rusko nijak neohrozí, ale jde o důležitý projev nesouhlasu s okupací. České pivo je navíc mezi Rusy velmi oblíbené, běžně tam putuje až desetina exportu.

Přečtěte si také

Léky na nachlazení s pseudoefedrinem by se užívat neměly. Řada lékáren je ale stále prodává

Pivovary i jejich zaměstnanci podporují Ukrajinu

V reakci na situaci na Ukrajině se z ruského trhu stahují nejen technologické firmy, automobilky nebo módní řetězce. Export přerušují i největší české pivovary, které zároveň posílají na Ukrajinu humanitární pomoc. Například Prazdroj přispěje nadaci Člověk v tísni přispěje minimálně dvojnásobek částky, kterou vybere od zaměstnanců.

Kde koupíte Plzeň v akci?

„Aktuálně došlo k rozhodnutí nepřijímat žádné objednávky na naše produkty z Ruska, které patřilo mezi exportní trhy značek Pilsner Urquell a Kozel. To platí i pro Bělorusko. V tuto chvíli se soustředíme na humanitární pomoc pro obyvatele Ukrajiny, potvrdil mluvčí Prazdroje Zdeněk Kovář.

Další značky jako Heineken nebo Tradiční pivovar v Rakovníku se k situaci zatím nevyjádřili. Je ale jisté, že rakovnický pivovar má ruské investory, a nachází se tedy ve složité pozici.

Popularita českého piva v Rusku stále stoupala

Zatímco v roce 2015 tvořil vývoz piva do Ruské federace jen 3 % z celku, v současné chvíli to bylo už 10 %. Konkrétní údaje za rok 2021 uvádějí 513 tisíc hektolitrů. Po Slovensku nebo Německu tak Rusko patřilo k největším odběratelům a vzhledem k trendu pití piva mezi majetnější vrstvou obyvatel mělo i velký potenciál růstu.

Mezi nejvíce oblíbenou českou značkou piva v Rusku je Kozel, který spadá pod Plzeňský Prazdroj, a to hlavně díky oblibě černého piva u místních obyvatel. V Rusku se piva Kozel licenčně vyrobí zhruba dvakrát víc než pro český trh, nutno říct, že i na tento druh výroby se bude vztahovat embargo.

Pivovar Bernard vyvezl v loňském roce 2 tisíce hektolitrů do Ruska a na Ukrajinu 800 hektolitrů, přičemž ruský trh byl pro Bernard čtvrtý největší v pořadí po Slovensku, Švédsku a Bulharsku. „V aktuální situaci do Ruska pivo nevyvážíme. V podstatě to ani není možné, nelze jej tam dopravit ani za něj dostat zaplaceno,“ sdělil mluvčí Radek Tulis.

„České pivo je v Rusku velmi úspěšná značka, export už několik let výrazně rostl. Rusko bylo loni už na třetím místě největších exportních zemí. To se kvůli agresi Putina změní, příjmy pivovarů zčásti klesnou, ale teď o ekonomické ztráty až tak nejde, jde spíš o určitý symbolický postoj,“ popsala výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová.

Detail na pivo a chmel, v pozadí výroba piva Canva

Znamená omezení exportu nárůst cen?

Už nyní víme, že si za české pivo brzy připlatíme. Hlavním důvodem jsou vyšší ceny surovin, ale válka na Ukrajině i propad exportu k tomu můžou přispět. Nejen, že zdraží pšenici, ale opět budou stoupat také náklady na energie.

  • Tip: Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a budete mít všechny slevové akce v supermarketech jako na dlani.