Zlato se zase bude blýskat aneb jak doma vyčistit zlaté šperky

Zlaté šperky Canva

Nespornou předností zlata je, že je velmi odolné a zvládnete ho snadno, účinně a rychle vyčistit doma za použití běžných prostředků. Jak tedy navrátit žlutému i bílému zlatu jeho nádherný lesk a jak si poradit, když vám tento vzácný kov zčerná?

Přečtěte si také

Vkladní knížky jsou pomalu minulostí. Kdo je ruší a kde se dají ještě založit?

Na co si dát při čištění zlatých šperků pozor?

Pokud chcete vyčistit zlaté šperky, do kterých jsou vsazené drahé kameny, musíte být extrémně opatrní. Kámen by se totiž mohl při čištění uvolnit a poškodit a některým také nesvědčí chemické a agresivní prostředky.

Zatímco diamanty, safíry či rubíny jsou vysoce odolné, například u smaragdů a perel hrozí poškození – šperky s nimi byste proto měli ideálně zanést na vyčištění klenotníkovi. Pokud si však troufáte na domácí čištění, nemusí jít o nic složitého. Poradíme vám ty nejsnazší způsoby.

Leštění pro lesk jako blesk

Nejjednodušším způsobem, kterým můžete docílit toho, aby se zlaté šperky opět krásně leskly, je použití bavlněného hadříku. Použít můžete buď normální, který najdete doma, nebo si v klenotnictví zakoupit speciální hadřík napuštěný roztokem, který se postará o to, aby byly šperky nejen lesklé, ale také chráněné.

Čištění zlatého náramku hadříkem Canva

Čištění přípravkem na mytí

Velmi oblíbeným postupem v případě zčernalého zlata i zlata bez lesku je použití jemného mycího přípravku. Postup je jednoduchý – do misky s vlažnou vodou přidejte několik kapek přípravku a namočte do něj šperky zhruba na deset minut. Poté nečistoty očistěte kartáčkem s měkkými štětinami a následně opláchněte v čisté vodě. Na závěr šperky usušte a vyleštěte bavlněným hadříkem.

I jedlá soda se postará o zářivý výsledek

Další možností je použití jedlé sody. Z jedné lžíce vody a jedné lžíce jedlé sody vytvořte kašičku, kterou jemně vytřete znečištěná místa pomocí bavlněného hadříku. Poté šperk umyjte pod tekoucí vodou, a nakonec důkladně vysušte.

Dopřejte šetrnou péči i své pokožce

I vaše šperky si oblíbí světlé pivo

Světlé pivo nejen dobře chutná, ale postará se taky o to, aby vaše šperky opět vypadaly jako nové. Stačí je položit do sklenice se světlým pivem, nechat je v ní několik hodin a poté jemně vyčistit malým, měkkým kartáčkem, opláchnout a usušit.

Čištění šperků v mýdlovém roztoku Canva

Vyzkoušejte sílu octa

Kromě světlého piva dokáže účinně odstranit veškeré usazeniny také ocet nebo citronová šťáva. Jak na to? Připravte si slabší roztok octa a vody a šperky do něj na několik minut ponořte. Poté opláchněte, a nakonec vysušte hadříkem.

Sázka na jistotu při čištění i úklidu

Alobal je skvělý pomocník v kuchyni i při čištění šperků

Pokud jsou na špercích odolnější skvrny, můžete použít i alobal. Ten položte na dno hrnce a šperky na něm zasypejte jedlou sodou. Následně zalijte vodou, přiveďte k varu a několik minut vařte. Nakonec šperky opláchněte a přeleštěte.

Čištění šperků z bílého zlata

Bílé zlato, které je v posledních letech velmi oblíbeným materiálem pro zásnubní a snubní prsteny, se vyrábí smícháním čistého zlata a bílých kovů, ke kterým patří například nikl nebo palladium.

Šperky z bílého zlata se standardně potahují rhodiem, které jim zajišťuje charakteristický lesk – i proto je však tato slitina náchylná na mechanické poškození a její čištění je o něco náročnější než u žlutého zlata. Vysoký lesk bílým šperkům sami pravděpodobně nenavrátíte, odborníci je namísto toho doporučují nechat po čase opět potáhnout rhodiem.

Dva snubní prsteny z bílého zlata Canva

Další tipy, jak se o zlaté šperky starat

Na závěr vám přinášíme ještě několik doporučení, díky kterým budou vaše šperky vypadat stále jako nové.

  • Ideálně šperky ze žlutého i bílého zlata přes noc ukládejte do šperkovnice a nespěte s nimi.
  • Možná už se vám někdy stalo, že se vám na jemném zlatém řetízku udělal uzel. Jak v tomto případě postupovat? Na uzel kápněte kapku dětského oleje a velmi opatrně ho rozmotejte pomocí dvou jehel.
  • Před vstupem do bazénu zlaté šperky odložte, chlor ve vodě jim totiž nesvědčí. Sundávejte si je taky před tím, než půjdete do vany nebo do sprchy.

Máte nějaký osvědčený postup na čištění zlatých šperků? Podělte se s námi o něj do komentářů pod článkem.