5 základních ingrediencí pro všechny milovníky asijské kuchyně a proč je mít doma

Talíře a misky s různými druhy asijských pokrmů Canva

Jak uvařit svíčkovou tuší asi každý Čech, co ale potřebujete na přípravu dobrého sushi už všem jasné být nemusí. Pronikněte proto s námi pod pokličku asijské kuchyně a podívejte se, jaké základní potraviny se hodí mít doma, když vás přepadne chuť na vietnamské, čínské nebo japonské speciality.

Přečtěte si také

Znáte výhody vyvýšených záhonů? Méně plevele, slimáků i bolavých zad! Řekneme vám, jak na to

Kde nakupovat?

Dnešní doba přeje kulinářským novinkám. Produkty ze všech koutů světa jsou běžně k dostání ve většině supermarketů, a když se vám nezadaří a zboží v nich neobjevíte, můžete vždycky navštívit specializované prodejny nebo zkusit štěstí ve večerce.

Sójová omáčka

Málokoho překvapí, že jako první se na našem seznamu objevila sójovka. Bez této slané tmavě hnědé omáčky se neobejde většina asijských receptů. Funguje jako skvělé dochucovadlo, hodí se při přípravě sushi, stir-fry pokrmů, polévek, salátů, omáček i marinád. Vylepšit s ní můžete maso, zeleninu i ryby.

Na trhu najdete mnoho druhů sójových omáček. Tou nejznámější je lehká sójová omáčka, její koupí zkrátka nic nezkazíte. Hustá sójová omáčka je ideální na přípravu dipů a je známá pro svou sladkou chuť. Druh tamari se používá především při tepelné úpravě jídel a shoyu se podává spolu se sushi.

Dále rozlišujeme sójové omáčky podle způsobu výroby. Ta tradiční vzniká fermentací, průmyslově vyráběná sójová omáčka neboli nefermentovaná vzniká chemickou hydrolýzou. Jsou rozdílné chutí i cenou. Fermentovaná sójová omáčka je obvykle dražší, tu hydrolyzovanou koupíte v každém obchodě a bývá levnější.

Ať už si domů pořídíte jakoukoliv, otevřená vám doma vydrží dva až tři roky, skladovat byste ji ale měli v chladu, nejlépe v lednici.

Čtyři kousky sushi na talíři, sójová omáčka v mističce, hůlky Canva

Sezamový olej

Jak jeho název napovídá, sezamový olej vzniká lisováním sezamových semínek, a to buď za studena, nebo ze semínek pražených – to pak způsobuje tmavší barvu a více ořechovou chuť oleje. Využít jej můžete k dochucování salátů, nevadí mu krátké smažení a v kombinaci se sójovou omáčkou a trochou třtinového cukru tvoří vynikající omáčku vhodnou například k rýžovým nudlím.

Sezamový olej je navíc bohatý na vitamíny jako B, E a K, obsahuje vápník, hořčík a omega 3 a 6 nenasycené mastné kyseliny. Když ho zrovna nebudete potřebovat v kuchyni, můžete jej použít jako vlasový, masážní, nebo dokonce pleťový olej.

Rybí omáčka

Tato jantarově zbarvená tekutina vzniklá fermentací ryb s mořskou solí se podobně jako sójová omáčka používá k dochucování. Hodí se do polévek, salátů, smažených jídel či dipů. Skvěle se doplňuje se zázvorem, limetkovou a citronovou šťávou, chilli papričkami a česnekem. Platí pro ni, že méně je někdy více, a proto buďte s jejím dávkováním opatrní.

Ideální omáčka do polévek a salátů v akci

Nudle

Druhů asijských nudlí je opravdu nespočet, pokusíme se pro vás vyjmenovat alespoň ty základní:

  • Skleněné nudle – Vyrábí se ze škrobu a hodí se k rychlému vaření, restování či jako součást náplně. Často se kombinují s tofu, masem a zeleninou.
  • Ramen – Nejznámější forma nudlí ramen je sušená kostka. Používají se k přípravě stejnojmenného japonského pokrmu, a díky možnosti jejich instantní přípravy jsou oblíbeným jídlem studentů.
  • Rýžové nudle – Bílé nudle z rýže a vody jsou základní přísadou mnoha oblíbených asijských jídel, jako je Pad Thai nebo Phở.
  • Udon – Dlouhé, širší nudle jsou populární v Japonsku při restování a přípravě vývaru.
Ramen v misce, na misce leží hůlky Canva

Sriracha

Pálivou omáčku známou pro logo kohouta a zelené víčko najdete snad v každé asijské restauraci. Jejím autorem je David Tran, který uprchl z Jižního Vietnamu a azyl pak našel ve Spojených státech amerických. Sriracha se ve vietnamské a thajské kuchyni nejčastěji používá jako dochucovadlo nebo jako dip.