Jak správně skladovat potraviny v lednici?

Muž s brýlemi se dívá do lednice, ve které je olej, ovoce a zelenina Canva

Na první pohled to nevypadá jako žádná věda. Naskládat nákup do ledničky zvládne přece každý. Přesto byste měli dodržovat pár základních pravidel. Potraviny vám tak vydrží déle čerstvé, uchovají si svůj vzhled i chuť a neztratí ani na živinách či vitamínech. Navíc se vyvarujete jejich rychlému kažení, a tudíž i zbytečnému plýtvání.

Přečtěte si také

Naučte se nový způsob, jak připravovat lososa! Po japonsku s Teriyaki omáčkou

Pozor na vlhkost i teplotu

Ukládání potravin do lednice se odvíjí především od vlhkosti, která je v různých místech uvnitř spotřebiče rozdílná. Ve vrchní polici je nejnižší a roste směrem ke spodní časti ledničky.

Potraviny, kterým hrozí vysušení nebo se rychle kazí (ovoce, zelenina, maso), budeme proto ukládat dolů, naopak jídlo určené k okamžité spotřebě najde své místo v horních prostorách.

Co se týče teploty, ideálně by se měla pohybovat kolem 4 °C. Při vyšší teplotě je pravděpodobné, že se jídlo začne rychle kazit, při nižší by zase docházelo k jeho zmrazení. Pro zachování kvality potravin je také potřeba lednici pravidelně čistit. Postačí vám k tomu obyčejná voda a ocet. Ten pohltí všechny pachy. Stejně tak ji nezapomeňte občas odmrazit – pokud ovšem nemáte model, který to zvládne sám.

Žena stojí u otevřené lednice a v ruce drží donut, který se chystá sníst Canva

Co uložit do horních polic?

A jak tedy potraviny správně uspořádat? Začneme hezky odshora. Jak už bylo řečeno výše, patří sem především to jídlo, které chceme brzy sníst – zbytky od oběda, domácí pomazánky nebo pokrmy připravené na další den. Než ho do ledničky uložíme, měli bychom ho samozřejmě nechat vychladnout.

Do horní části lednice ukládejte také mléčné výrobky – sýry, jogurty, máslo. Určitě se nehodí dávat je do dveří, protože by na ně při otevírání lednice šlo zbytečně moc tepla. Sýry nezapomeňte dobře zabalit do potravinové fólie nebo mikrotenového sáčku, abyste zabránili jejich okorávání.

Střední část ledničky mohou obsadit šunky, salámy a další uzeniny. I u nich dbejte na pečlivé zabalení. Igelit se pro ně nehodí. Po rozbalení je nejlepší přendat je z originálního obalu do krabičky se vzduchotěsným víčkem.

Spodek patří masu i zelenině

Spodní část lednice by měla být vyhrazena masu, včetně ryb. Tyto potraviny potřebují vyšší vlhkost, navíc je vhodné skladovat je co nejdále od mléčných výrobků. Úplně dole se ve většině chladniček nachází zásuvka, která je určená pro uložení ovoce a zeleniny. Vydrží tam nejdéle čerstvé a nepřijdou o cenné vitamíny. Než je dáte do ledničky, určitě je neumývejte.

Otevřená lednice a mrazák Canva

Do dveří přijdou nejen nápoje

Dveře lednice jsou už svojí konstrukcí uzpůsobené ke skladování nápojů všeho druhu. Minerálky, sirupy, víno, pivo, džusy nebo mléko zůstanou dobře vychlazené, navíc nehrozí jejich převrhnutí a rozlití, k němuž by mohlo snadno dojít, pokud byste je dali do police.

Do dveří můžete umístit také otevřené marmelády, dresinky nebo kečup (zavřené nechejte klidně v potravinové skříňce). Obvykle ve dveřích nechybí ani držáky na vajíčka. Určitě je využijte. Nechávat vejce v papírovém kartonu, ve kterém jste si je přinesli z obchodu, se nedoporučuje. Může totiž obsahovat nejrůznější mikroorganismy a způsobit kontaminaci ostatních potravin.

Zavřený do spíže, otevřený do lednice –⁠ kupte kečup v akci

Některým potravinám bude lépe ve spíži

V neposlední řadě je potřeba zmínit, že některé potraviny do ledničky vůbec nepatří. Přesto je tam lidé často ukládají, čímž je zbytečně připravují o jejich hodnotné vlastnosti. Cibuli a brambory raději dejte do sklepa nebo do spíže. Brambory by navíc měly být skladovány v tmavém prostoru, aby nezačaly klíčit. Ideální je pytel nebo nádoba s víkem.

Do lednice nedávejte ani rajčata – ty mohou zůstat na lince při pokojové teplotě, kde krásně dozrají. Ani tropickému ovoci se v lednici dařit nebude. Banány, ananasy nebo třeba citrusy tam rychle změknou a začnou plesnivět. Dále do lednice nepatří třeba pečivo, čokoláda nebo káva.