Potraviny v lednici dáváme na nesprávné místo, proto se kazí

Potraviny v lednici dáváme na nesprávné místo, proto se kazí. Canva

Pokud vám v lednici jídlo často plesniví, okorává a kazí se, možná ho špatně skladujete. Něco totiž do ledničky vůbec nepatří, nebo se musí vhodně uložit. Víte, jak na to?

Přečtěte si také

Asijská specialita, která dobyla svět: Jak si jarní závitky připravíte doma, už pro ně nepůjdete do bistra

Aby se jídlo nekazilo

Jestliže skládáte z nákupních tašek zboží rovnou do lednice a dáváte ho tam, kde je momentálně volné místo, může to být příčinou rychlé zkázy potravin. Je totiž důležité, kam v lednici konkrétní potraviny uložíte. Teplota se v chladničce pohybuje od 0 do 5 °C a není v celém prostoru stejná. Proto musíte potraviny promyšleně umístit, aby zůstaly co nejdéle čerstvé.

Zásady skladování potravin v lednici

  • Celou lednici pravidelně umývejte a dezinfikujte. Dbejte pokynů výrobce.
  • Syrové maso pečlivě zabalte a raději jej dejte do uzavírací nádoby, aby z něj šťáva nevytekla a neznečistila police. Pak by snadno kontaminovala ostatní potraviny.
  • Všechny potraviny, které snadno pohlcují pachy a nemají dokonalý obal, dejte do uzavíratelných nádob a potravinových dóz.
  • Nedávejte do chladničky horké pokrmy, raději je předtím prudce ochlaďte ve studené vodě.
  • Potraviny, které se rychle kazí při teplotě nad 25 °C, pečlivě tepelně opracujte a co nejrychleji je zkonzumujte. Do lednice neuvařené nepatří.
  • Lednici nikdy neplňte až po okraj, aby v ní mohl proudit vzduch, ale nenechávejte ji ani prázdnou, jinak z ní nakumulovaný studený vzduch při otevření dveří unikne.
Přemýšlejte, jak potraviny do ledničky uklízíte. Canva

Zóny v lednici

Teplý vzduch stoupá a chladný klesá. Dolů patří choulostivější a nahoru odolnější potraviny. Ve spodním šuplíku v nulové zóně skladujte ovoce a zeleninu. Nikdy ho předtím neomývejte. Na nejnižší poličku patří maso, ryby a uzeniny, nejlépe zabalené v dózách, aby neosychaly a navzájem se nekontaminovaly.

Nad ně patří mléčné výrobky, sýry, jogurty, tvaroh a smetana. Můžete je uchovávat společně s uzeninami a tepelně opracovaným masem, ale vše musí být důkladně zabalené. Na další polici patří hotové pokrmy, marmelády, omáčky a dresinky.

Do dveří lednice patří jen nápoje, víno a dochucovadla. Otevřené mléko a máslo dejte raději k mléčným výrobkům, ve dveřích se často mění teplota a rychleji se kazí. Na vejce také raději využijte střed lednice, kde je teplota stabilnější.

Co nedávat do chladničky

  • Citrusy v chladu rychle vysychají, ztrácejí chuť, vůni, vitaminy, minerály a živiny. Pokud je přesto chcete skladovat v lednici, zkuste to ve vakuu nebo zabalené v potravinářské fólii.
  • Rajčatům chlad zastaví dozrávání, poruší strukturu, způsobí mdlou chuť, změknou a zmoučnatí. Lilek, papriku, okurku a zázvor raději uchovávejte také v pokojové teplotě.
  • Cibule a česnek v lednici chladem a vlhkostí rychle plesniví. Patří na tmavé a suché místo, kde je sice chladněji, ale ne tak, jako v lednici.
  • Brambory v ledničce rozkládají škrob, mění konzistenci i chuť. To platí i pro dýně.
  • Olivový olej a další rostlinné oleje chladem tuhnou, zakalují se a rychle ztrácí chuť.
  • Med nesnáší chlad, stejně jako příliš vysoké teploty. Ničí se v něm cenné, výživné látky. V lednici navíc rychleji cukernatí. Vhodná je pokojová teplota, a to platí i pro javorový sirup.
  • Pečivo v lednici rychle vysychá. Dopřejte mu prodyšný obal a pokojovou teplotu.

Víte že…

...hořčice i kečup mohou zůstat mimo lednici i po otevření. Obsažený ocet zajišťuje jejich konzervaci. Důležité je číst informace na etiketě a zjistit, jak dlouho můžete výrobek po otevření konzumovat. Lhůta je vždy kratší než datum spotřeby nebo minimální trvanlivosti u ještě neotevřeného výrobku.

Náš tip

Pokud mají potraviny z lednice divnou pachuť, asi jim chlad nesvědčí. Lednice zpomaluje biologické procesy v potravinách, ale současně utlumuje i jejich chuť a vůni. Před konzumací potraviny vždy alespoň 30 minut předem z chladničky vyndejte a nechte je v pokojové teplotě. Zlepšíte tím jejich chuť a pokud je budete jíst syrové, budou navíc mnohem lépe stravitelné.