Vyžeňte nezvané hmyzí hosty z domova. Poradíme vám, jak na ně!

Některé esenciální oleje úspěšně odpuzují hmyz. Co třeba eukalyptus? Canva

Hmyz dokáže v domácnosti pěkně potrápit. Pokud se jej štítíte, nebo ho prostě nechcete vídat u sebe doma, budou se vám hodit preventivní tipy, jak návštěvám malých cestovatelů předejít, případně se jich úplně zbavit.

Přečtěte si také

7 největších mýtů o alkoholu odhaleno: Pravda o kávě, tmavém pivu i spánku po víně

Ať mouchy nemají šanci

Krok číslo jedna, jak jejich návštěvám předejít, je jednoduchý – stačí vybavit okna sítěmi proti hmyzu. Pokud je však nemáte a nehodláte pořizovat, bude se vám hodit ještě pár dalších rad.

Použít můžete přírodní, repelentní vonné tyčinky, a pokud dáváte přednost bylinkám, umístěte na okna citronovou trávu, rozmarýn, libeček, mátu, levanduli a bazalku. A jak správně tušíte, bylinky zaženou nejen mouchy, ale i komáry.

Tip: Proti mouchám můžete použít samotný hřebíček. Koření vsypte do vody a misku s ní položte na parapet. Vodu dolévejte, aby miska nevyschla. Odpudíte mouchy a vosy.

Dejte sbohem komárům

Přítomnost komárů není nic, co byste doma chtěli, že? A právě proto je dobré zakročit už preventivně. Existují chemické repelenty, ale vsadit můžete také na osvědčenou přírodu, zejména, pokud máte doma malé děti a domácí mazlíčky.

Pěstujte na oknech voňavou levanduli, kterou komáři nemají rádi, navíc se vám bude skvěle spát. Kromě levandule pomáhají také další bylinky – třeba citronella, kterou použijete například ve formě esenciálního oleje. Zapalte si svíčku do aroma lampy a můžete mít okna dokořán. Fungují také vykuřovadla, takové dřevo palo santo stačí zapálit a nechat doutnat, samozřejmě vždy pod dozorem. Krásně voní a odpuzuje hmyz.

Bojíte se pavouků?

Fobie z pavouků je poměrně častou záležitostí – a není nic příjemného nějakého toho nohatého návštěvníka potkat doma. Můžete s nimi zatočit pomocí několika různých triků.

Podle našich babiček pomáhají kaštany – jejich vzhled a aroma prý pavouky odpuzují. Kaštany nasbírané na podzim stačí umístit na parapety a všude tam, kudy se mohou dostat dovnitř.

Odborníci zase doporučují eukalyptus. Můžete jej opět pěstovat jako bylinku a použít lze také esenciální olej. Pravidelně ho přidávejte do vody na vytírání a domácnost tak provoňte.

Existuje také razantnější varianta. Insekticidní postřik, který lze použít v domácnosti i exteriéru. Ten by měl místo chránit několik měsíců, hmyz při kontaktu hyne. Vyhněte se při jeho aplikaci potravinám a nádobí, v kuchyni tedy opatrně.

Eukalyptus pavoukům nevoní. Canva

Pozor na vosy

I na vosy fungují bylinky. Eukalyptus, máta peprná a citronella. Aromatické rostliny tak zatočí hned s několika druhy hmyzu.

Kromě nich zakoupíte i chemické repelenty, ale na vosy funguje i obyčejný ocet. Potřete jím práh u dveří a parapety a vosy vám dají pokoj. Ocet rovněž můžete nalít do menších misek, které necháte stát.

Proti vosám snadno vytvoříte také past z PET lahve. Tu stačí rozříznout na dvě části. Hrdlo bez víčka umístěte dovnitř vzhůru nohama a vlijte pivo nebo vodu s ovocným sirupem. Lahev můžete pověsit na strom nebo ji umístit do blízkosti stolování.

Rozlučte se s octomilkami

Podobně jako na vosy si snadno vyrobíte past na octomilky. PET lahev rozřízněte a opatřete folií, případně alobalem s dírkami. Dovnitř dejte džus nebo ovocný sirup. Mušky se dostanou dovnitř, ale ne ven. Nebo do misky vlijte trochu piva, malé mušky se rychle slétnou na hostinu a vy je pak jednoduše vysajete vysavačem.

A nejlepší prevence? Pravidelně uklízejte a vynášejte koš a především zbytky – jedině tak octomilky nenalákáte a nebudete se jich muset zbavovat. A když už vás navštíví? Jednoduché pastičky koupíte také v drogerii.

Na shledanou, mravenci

Dalšími návštěvníky u vás doma mohou být pilní, ale nevítaní mravenci. Také jejich stezkám zabráníte bylinkami – vyzkoušejte mátu nebo řebříček. Pomáhá také pepř i pár kapek octa či citronu, jejich aroma je příliš neláká, proto se jim rádi vyhnou.

Voňavé překážky pokládejte ke vstupu mravenčí stezky do domu. Jako prevenci můžete použít i mravenčí návnady, které pořídíte v drogerii. Poslední možností je sprej proti mravencům a bude po trápení. Opět však platí – pozor na potraviny, děti a domácí mazlíčky. Aplikujte vždy opatrně a podle pokynů výrobce.