Aloe poskytne první pomoc při popáleninách a léčí i domácí mazlíčky. Mějte ji doma i vy

Aloe vera je léčivou rostlinou, která má mnoho léčivých účinků. Canva

Aloe vera patří k běžně dostupným pokojovým rostlinám, které jsou díky svému exotickému vzhledu krásnou dekorací. Kromě toho je také využijete pro jejich všestranné léčivé a zkrášlující účinky. V našem článku se dozvíte, jaký má aloe vliv na naše zdraví, jak ji správně pěstovat a jak její gel prospěšně zužitkovat pro všechny členy domácnosti (dokonce i domácí mazlíčky).

Přečtěte si také

Příručka pro začátečníky v online aukcích: Jak se zúčastnit, na co si dát pozor a jak získat nejlepší nabídky

Aloe vera zvládnou pěstovat i začátečníci

Nenáročnou rostlinu aloe vera koupíte ve většině zahradnictví, květinářství i v hobby marketech a prodejnách s nábytkem, které mají ve své nabídce také pokojové rostliny. Vypěstovat si ji můžete i ze sazeničky nebo z dceřiné odnože od jiného pěstitele.

Rozmnožovat se dá i pomocí řízkování: z rostliny odřízněte růžici listů nebo pár výhonků. Nechte je po dobu 2–5 dní proschnout (třeba na plechu s pečicím papírem), aby se jim „zatáhly“ konce a poté zasaďte do květináče s vhodným substrátem.

Aloe vera potřebuje ke svému růstu substrát pro sukulenty, který obsahuje dostatek písku a ten správný typ rašeliny. Rostlině vyhovuje slunné a světlé stanoviště, ideálně na jižním či jihozápadním parapetu, a opravdu jen mírná, občasná zálivka.

Aloe je nenáročnou rostlinou, kterou zvládnou pěstovat i začátečníci a její léčivý gel ocení doma každý. Canva

Zdravotní účinky aloe vera

Aloe je mezi rostlinami skutečným zázrakem. Příznivě pečuje o naše tělo, obličej, vlasy i celkové zdraví a její použití je bezpečné pro dospělé, děti i domácí zvířata. Určitě se vyplatí mít alespoň jednu rostlinku doma jako první pomoc na nejrůznější zranění.

Vnitřní užití gelu z aloe vera

  • Pročišťuje střeva, využívá se při léčbě průjmu a zácpy.
  • Napomáhá trávení, působí tlumivě na vznik žaludečních kyselin.
  • Pomáhá při potížích se slinivkou břišní.
  • Posiluje imunitu.

Vnější užití gelu z aloe vera

  • Působí protizánětlivě, zklidňuje pokožku (po holení, při opruzeninách).
  • Urychluje hojení drobných ran a oděrek, tlumí bolest.
  • Je účinný při popáleninách – ať už od ohně, nebo v létě od sluníčka, a navíc příjemně chladí.
  • Používá se k zevní léčbě hemoroidů.
  • Při masáži ulevuje od bolesti svalů i bolesti hlavy.
  • Pomáhá na problematickou a aknózní pleť.
  • Urychluje hojení jizev, odstraňuje modřiny a tmavá místa po strupech.
  • Účinně působí při problémech se suchými vlasy a svědící pokožkou hlavy, používá se na lupy, roztřepené konečky a slabé vlasy.
  • Léčí opary, bolesti v ústech, afty, bolavé a krvácivé dásně.

Aloe pomáhá i kočkám a psům

Prokazatelné hojivé a antibakteriální účinky aloe vera jsou prospěšné také v případě domácích mazlíčků a jiných zvířat (např. koní), pro které není tato rostlina nijak nebezpečná ani toxická. Gel se používá na kožní problémy, jako jsou záněty kůže, abscesy, bakteriální infekce, popáleniny a řezné rány. Podobně jako u lidí, také u zvířat pomáhá aloe zmírňovat bolest, svědění a podráždění a urychluje hojení.

Získávání gelu z aloe

  1. Základním pravidlem zpracovávání rostliny aloe je naprostá čistota – rukou, nože, nádobí apod., aby se gel nekontaminoval a vydržel vám čerstvý co nejdéle.
  2. Z rostliny odřízněte jeden nebo více vnějších listů, které jsou alespoň 10 cm dlouhé. Řez proveďte co nejblíže k zemině.
  3. Ještě předtím, než začnete vybírat gel, je dobré postavit list ve svislé poloze na pár desítek minut do sklenice, aby z něj vytekla nažloutlá šťáva (konec listu můžete zabalit do papírového ubrousku, který tekutinu snáze vsákne). Šťáva má totiž vysoký obsah latexu s aloiny, které mají silné projímavé účinky a extrémně hořkou chuť.
  4. Poté škrabkou na brambory nebo ostrým nožem seřízněte vrchní zelenou slupku. Lžicí vydlabejte všechen gel. Důležité je, abyste sbírali pouze čistou, průhlednou, měkkou hmotu bez tvrdých, zelených částí.
  5. Posbíraný gel dejte do čisté sklenice, můžete ho i rozmixovat na hladkou hmotu. Uchovávejte ho v uzavřené nádobě v lednici, kde vám vydrží 7 až 14 dní.

Jak gel z listů zužitkovat?

Želé přidávejte do vlasových zábalů i pleťových masek (gelem můžete nechat napustit i textilní masku na obličej), do šamponů, sprchového gelu nebo krémů. Samotný gel je možné aplikovat přímo na kůži – na popáleniny, odřeniny, opruzeniny, podrážděná místa po holení nebo akné, jizvy, suchá místa na pokožce, opary apod. Gel z aloe si můžete přimíchat i do smoothies, ovocných kaší a přesnídávek a konzumovat ho pro jeho schopnost zlepšovat zažívání a posilovat imunitu.