Vyzrajte na klíšťata domácím repelentem pro vás i čtyřnohé mazlíčky

Žena se stříká domácím repelentem Canva

Klíšťata jsou nevítanými společníky, které si rozhodně nechceme přinést z procházky. Hledáme proto účinný repelent, který by ochránil nás i naše domácí mazlíčky. Zkuste to letos jinak a vyrobte si vlastní odpuzovač obtěžujícího hmyzu.

Přečtěte si také

Na čokoládě už si jen tak nepochutnáme. Ceny kakaa jdou prudce nahoru, výrobci snižují gramáž

Zkuste vlastní repelent

V tomto období přichází čas, kdy je doslova nutné chránit sebe i čtyřnohé kamarády proti hmyzu. A chceme-li ochranu bez škodlivé chemie, pak se nabízí sama příroda. Ta vytvořila účinné látky, jež se postarají o náš komfort. Proti klíšťatům, komárům a dalšímu hmyzu se dá chránit bezpečně pomocí bylinek a koření – prostě a jednoduše s přírodním repelentem, který si hravě zvládne připravit každý.

Proč se chránit zejména proti klíšťatům?

Není to jen drobný parazit, který dokáže potrápit, ale i hmyz, co přenáší nebezpečné nemoci. Jde o infekční onemocnění, která parazit přenáší na hostitele – na člověka či zvíře. Do kategorie rizik patří například borelióza, klíšťová encefalitida a ehrlichióza.

Protože mohou vést dokonce i k trvalému poškození zdraví, je důležité se chránit a klíšťatům se vyhýbat – což ale ve volné přírodě vždy nejde. A přesně proto musí nastoupit repelenty. Připravte si jeden, který poslouží celé rodině – dokonce i chlupáčům.

Vyhnout se číhajícímu nebezpečí úplně nejde, proto je vhodné zaměřit se na ochranu. KPixMining / Shutterstock.com

Rozmarýnový repelent proti klíšťatům

Rozmarýn patří mezi oblíbené bylinky do kuchyně. Klíšťata však jeho silné aroma nesnesou, proto je rozmarýn skvělým základem pro výrobu účinného repelentu. Stačí mít při ruce rozprašovač a uvařeným repelentem ho naplnit. Na výrobu litru základu repelentního přípravku budete potřebovat:

  • hrst rozmarýnu (ideálně kombinujte čerstvý a sušený)
  • litr vody
  • lžíci bílého vinného octa
  • můžete přidat hrst levandule

Do hrnce vlijte litr vody a přiveďte ji k varu. Jakmile voda zavaří, odstavte ji. Přidejte bylinky a směs nechte louhovat do vychladnutí (ideálně pod pokličkou). Na závěr přidejte ocet a repelentní přípravek sceďte, abyste jej mohli přelít do lahvičky s rozprašovačem. Repelent skladujte v lednici a do týdne až dvou ho spotřebujte.

Jak přírodní repelent aplikovat?

Jak přípravek nanést na svou kůži, to jistě víte – stačí ho nastříkat přímo na pokožku a oděv a nechat zaschnout. Častou chybou bývá spíš nesprávná aplikace na kožíšek psích přátel. Pokud chcete se psem vyrazit na procházku do přírody, aplikujte na srst repelent pomocí rozprašovače. Následně je však nutné přípravek zapracovat do kůže. Jak? Prostě a jednoduše svého miláčka pořádně podrbejte a namasírujte.

Tip: Přípravek noste u sebe. Je funkční, ale po hodině je dobré ochrannou vrstvu obnovit. Pokud jste přidali levandulový květ, bude repelent účinný také proti komárům.

Co ještě pomáhá?

Nechcete-li vyrábět repelent a jde vám spíše o ochranu vás samotných, úplně stačí, když malý látkový pytlík naplníte rozmarýnem či tymiánem. Připravené sušené bylinky před procházkou promněte a pytlík si vložte do kapsy. Hotovo! Klíšťatům se líbit nebudete.