Pozor na to, jaké víno kupujete! Inspekce zjistila, že některá jsou zkažená

Pozor na to, jaké víno kupujete! Inspekce zjistila, že některá jsou zkažená. Canva

Možná se to stalo i vám: přinesli jste si domů víno, otevřeli ho a zjistili, že má zvláštní pachuť. Nejspíš za to mohla oxidáza – vada, kterou Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila u několika vín prodávaných v obchodech.

Přečtěte si také

Vinted poprvé dosáhl zisku. Oblíbená platforma nabírá na síle, konkurence se jí snaží vyrovnat

Inspekce varovala před víny s oxidázou

Jak na stránkách Potraviny na pranýři uvedla Státní zemědělská a potravinářská inspekce, při nedávných kontrolách odhalila hned několik vín, u kterých došlo k silné oxidáze. Není tedy vyloučené, že si zákazník problému u regálu nevšimne a zkažené víno koupí.

Problémem je fakt, že se oxidáza těžko poznává, pokud v rukou držíme uzavřenou lahev. U krabic pak nemáme žádnou šanci kontroly, protože jejich obsah ani nevidíme.

U některých šarží těchto vín byla zjištěna oxidáza

Jednotlivé šarže případně najete na stránkách Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Tato vína byla znehodnocena oxidázou. SZPI

Jak vzniká?

Tzv. hnědnutí, správně oxidáza, je změna, která se odehraje ve víně, pokud je vystaveno kyslíku. Stane se tak třeba při chybném stáčení, nedoplňování sudů a proniká-li vzduch do lahve. Kyslík vínu zpočátku pomáhá, protože rozvíjí jeho vůni. Jenže po určité době se tento pomocník mění v záškodníka, který když působí příliš dlouho, víno nenávratně zničí.

Poznáte ji pohledem, čichem a podle chuti

Bílá vína, u kterých dochází k oxidáze, se zbarvují do tmava, nebo dokonce až hnědnou. Změní se také vůně, kdy z ní zmizí vinné tóny, a samozřejmě i chuť, která je najednou spíše jablečná a hořká. U červeného vína je proces podobný, jen si hůře všimnete barevné změny.

Kvalitní víno by po otevření lahve mělo vydržet i několik dní, než začne k oxidáze docházet, přičemž prvním příznakem se stane slabší vůně, ale jinak bude možné ho bez problémů pít. U vín nekvalitních pak dochází k oxidáze i během několika hodin.

V některých případech je oxidáza v pořádku

Existují druhy vín, u nichž je oxidáza zapojena do procesu výroby. Například jde o vína typu rancio, solera, některá portská vína atd. Kvalita vína se v tomto případě nemění, protože jde o záměrný a řízený krok, který danému vínu dodává specifickou chuť a aroma.

Jak se vyhnout problému?

V obchodě jste při kupování vína v lahvi odkázání pouze na svůj zrak. Nejde-li o speciální druhy vín, všímejte si, zda není tekutina naoranžovělá nebo nahnědlá. Ve vinotékách požádejte o ochutnávku, díky níž snadno poznáte, zda je vše v pořádku.