Jedno jablko denně a budete hubnout rychleji!

Skutečně se hubne po jablkách? Prozradíme, jak to je. Canva

Často plýtváme nejen penězi, ale i časem a energií na neustále nové trendy v hubnutí, redukční diety, speciální jídelníčky a potraviny. Málokoho z nás by ale napadlo sáhnout při snaze zhubnout po něčem tak jednoduchém, snadno dostupném, levném a v podstatě samozřejmém, jako je jablko. A přitom právě toto ovoce je při dietách opomíjené zcela neprávem.

Přečtěte si také

Jarní restart pro suché vlasy bez lesku. Vyzkoušejte domácí peeling a výživné masky na vlasy

Forma do plavek pomocí jablek

Výzkum Ovocnářské unie ČR odhalil, že jablko je užitečný pomocník při snaze shodit nadbytečná kila. Ukázalo se totiž, že ženy s nadváhou, které denně přidávaly ke své redukční dietě malé kousky jablek a hrušek, zhubly více než ty, které ke stejnému jídelníčku přidávaly ovesné sušenky.

Z výsledků dále vyšlo, že ti, co snědí denně více ovoce, přijmou zároveň méně kalorií, díky čemuž v konečném důsledku hubnou.

Jak a proč to funguje

  • Jablka jsou plná vlákniny (pektinu), která podporuje po jídle pocit nasycení. V jednom velkém jablku je kolem 5 g vlákniny. V žádném jiném ovoci už jí více nenajdete.
  • Zařazení potravin s vysokým obsahem vlákniny do redukčních jídelníčků snižuje celkový počet přijatých kalorií.
  • Přestože jablka obsahují cukry v podobě fruktózy, díky vláknině se do krve uvolňují výrazně pomaleji, a tak se lépe udržuje stabilní hladina cukru v krvi.
  • V porovnání s ostatními neovocnými potravinami jsou jablka nízkokalorické jídlo.
  • Jedná se v podstatě o dietní potravinu, která neobsahuje žádné tuky, je bez sodíku, bez nasycených tuků i bez cholesterolu.
  • Jablka povzbuzují látkovou výměnu v těle a zrychlují tak spalování tuků.
  • Vlákninu, která vyvolává pocit nasycení, velmi šikovně doplňuje typická jablečná chuť – ta totiž zahání chuť na sladké.

Zkuste si jeden týden dopřát místo jednoho z hlavních jídel denně 3 jablka. Podle výzkumníků Ovocnářské unie budete za zmíněných 7 dní lehčí až o 2 kila.

Pokud je to na vás pro začátek příliš, dopřejte si alespoň jedno jablko před každým hlavním jídlem. Pomůže vám rychleji docílit pocitu sytosti, díky čemuž vám bude z hlavních chodů bohatě stačit poloviční porce.

Jezte jablka, pomohou vám zhubnout. Canva

Jablka snižují riziko vzniku rakoviny

Přestože moderní medicína nemá prozatím jasné odpovědi na to, proč a kdy se rakovina v těle objeví, dostupné informace poukazují na to, že významnou roli v celé této problematice sehrává prevence. Do ní mimo jiné spadá vyvážená strava, dostatek pohybu a spánku, work-life balance a odolnost vůči stresu.

Co se týká vyvážené stravy, může příjem většího množství vlákniny, mikronutrientů, fytonutrientů (látek napomáhajících organismu v boji s nemocemi) a hlavně flavonoidů obsažených v jablkách snížit riziko vzniku rakoviny zažívacího traktu.

Nejvíce vitamínů má slupka

Výzkumníci odhalili, že v laboratorních podmínkách potlačují fytonutrienty obsažené v jablkách růst rakovinných buněk v játrech a tlustém střevě. I když je těchto látek plný celý plod, nejvíce jich najdeme v jablečné slupce. Kromě jiného je zmíněné ovoce také výrazným zdrojem vitamínu C.

Posilují zdraví kostí i krevní oběh

Kromě vysokého obsahu vitamínu C jsou jablka bohatá také na vitamín B6, hořčík, fosfor, vápník a železo. Pomáhají udržovat krevní oběh v kondici a spolu s tím, že v nich nenajdeme sodík, nasycené tuky ani cholesterol, sehrávají významnou roli v prevenci srdečních chorob.

Jablka a šťáva z nich jsou dokonce nejbohatším přírodním zdrojem bóru – prvku, který podporuje zdraví kostí.