Víte, co znamená SPF u opalovací kosmetiky? Pokud ne, pak nejspíš nemáte správný krém a riskujete

Pravidelná obnova ochranné vrstvy vám zaručí, že se nespálíte. Canva

I když letos sluníčko zatím paprsky docela šetří, s nákupem opalovací kosmetiky bychom neměli zahálet. Ta totiž není určena jen na opalování, ale pro každý pohyb venku. Jak vybrat ideální faktor sluneční ochrany?

Přečtěte si také

Chybí vám zákusky z IKEA? Tradiční švédský mandlový dort si můžete upéct i doma

Na slunci bez rizika

Slunce umí pohladit, ale také pořádně potrápit. Za vším hledejte UV záření, proti kterému je nutné se chránit vhodným ochranným přípravkem s UV faktorem.

Není to ale tak úplně jednoduché, protože chránit se je potřeba před dvěma spektry UV záření – UVA a UVB. Spojení obou může způsobit popálení, záněty, začervenání, ovšem také kožní onemocnění, nebo dokonce nádory. Ochranu pleti nepodceňujte a nezapomínejte, že nejde o jediný krok ochrany.

Vše najdete na etiketě

Krokem číslo jedna před pobytem na sluníčku je vhodný ochranný přípravek s UV faktorem. Tento faktor najdete pod označením SPF (Sun Protection Factor), případně OF (ochranný faktor). U zkratky je uvedené číslo a slovní hodnocení úrovně ochrany, například nízká, střední atd. Tento údaj odkazuje na schopnost přípravku blokovat škodlivé UVB paprsky.

Znáte svůj fototyp?

Dále je důležité znát fototyp pokožky, tedy vaši schopnost chránit se před zmíněným zářením. Podle fototypu pak snadno najdete vhodný faktor přípravku – ale i doporučení pro pobyt na slunci, například jeho vhodnou maximální délku.

  • Pokud vynikáte světlou pletí, pihami, rezavými vlasy a modrýma očima, pravděpodobně patříte do kategorie fototyp 1. Takoví lidé mají citlivou kůži, na slunci se spálí a nikdy nezhnědnou. V tomto případě vás pokožka chrání zhruba jen 5 až 10 minut, a potřebujete tedy vysokou ochranu – volte přípravky s faktorem 50 +.
  • Fototyp 2 se vyznačuje světlou pletí, blond až světle hnědými vlasy, modrozelenýma očima. Patříte sem, pokud se opalujete spíš do červena a také se snadno spálíte. Na slunci se pokožka chrání 10 až 20 minut. Je vhodné použít přípravky s ochranným faktorem 30 až 50.
  • V naší středoevropské populaci je nejčastější fototyp 3. Světlá pleť, hnědé či šedé oči a hnědé až tmavé vlasy jsou typickými znaky této kategorie. Pokožka trojky se snadno opaluje, spálí se výjimečně. Proti UV záření se kůže chrání sama zhruba 25 minut. Ideálními přípravky jsou ty s OF 30.
  • Fototyp 4 patří mezi odolnější, co se týká UV záření. Jde o jedince s tmavší a velmi tmavou pletí, tmavýma očima. Na slunci bez ochrany vydrží až 45 minut, po tu dobu si vystačí kůže samotná. I v tomto případě je však vhodné při pobytu na přímém slunci využívat faktor ochrany 30.
Čtěte informace na opalovací kosmetice. Canva

Jaké filtry vybrat?

V kosmetice je na výběr hned několik různých přípravků, které se liší zejména filtry, co mají na starosti zabránit UV záření, aby nadělalo škody na kůži i v organismu. Tyto látky ve složení kosmetiky zajišťují absorpci, nebo odraz slunečního záření.

Absorbující záření

Existují chemické absorbéry, které pohlcují UV záření. Do této skupiny patří oxybenzon a octinoxate. Ochrana přichází až půl hodiny po aplikaci na kůži, proto je důležité namazat se předem. Jsou tu ale i další možnosti.

Odrážející záření

Fyzikální blokátory pro změnu rozptylují a odrážejí záření. Bývají zastoupeny především v naturální kosmetice, patří sem oxid titaničitý, oxid železnatý, talek a oxid zinečnatý (minerální filtry). Tyto látky by neměly způsobovat alergie, navíc nepronikají do kůže (pozor na nano částice, ty se do těla dostat mohou). Nevýhodu však mají – mohou na kůži tvořit bílý film. A benefit? Jsou účinné okamžitě po namazání, fungují totiž prostě a jednoduše jako zrcadlo – UV záření odrážejí ihned.

Hybridní? To jsou další chemické filtry, které se ale chovají jako fyzikální. Místo pohlcování záření odrážejí. Do této skupiny ochranných filtrů patří tinosorb S a tinosorb M.

Dodržujte zásady správného opalování

Ať už se opalujete, nebo jen sem tam zavítáte na slunce, mějte na paměti, že pouze ochrana pomocí přípravků není dostačující. Kromě pravidelného mazání každé 3 hodiny je dobré myslet na ochranu hlavy, vyhýbat se slunci v kritické době mezi 11. až 15. hodinou a při koupání volit voděodolnou opalovací kosmetiku – ale i tak ji raději po každém pobytu ve vodě znovu nanést.

Vždy je lepší vyšší ochranný stupeň. Pokud chcete předejít vysoušení kůže, vráskám a riziku vzniku kožních chorob, opalujte se s rozumem a kvalitní sluneční kosmetikou.

Tip: Jak zjistit, které opalovací přípravky jsou právě v akci? Prohlédněte si letáky lékáren a drogerií na Kupi.cz a pořiďte kvalitní ochranu na celé léto.