Překvapte přátele chutnými balzamikovými perlami. A nemusíte za ně utrácet horentní sumu!

Člověk by nevěřil, jak jednoduchá může výroba balzamikových perel doma v kuchyni být. Kupi.cz

U balzamikových perel netřeba slov! Tady stačí pohled na obrázek a tahle krátká informace – ano, balzamikové perly si podle tohoto návodu zvládnete skutečně připravit sami doma a jediné, co potřebujete, jsou tři ingredience a injekční stříkačka.

Přečtěte si také

Co uvařit o víkendu? 5 českých klasik na sobotní a nedělní oběd

Balzamikové perly vypadají luxusně jako kaviár

Ne každý má v sobě kulinářského ducha a tak, když chystáte různé chuťovky na setkání s rodinou nebo přáteli, jednohubky zdobíte starou dobrou klasikou – sterilovanou okurkou. Nic proti ní, má svou tradici a je výborná. Ale balzamikové perly, to je naprosto něco jiného, nového a neokoukaného.

Svým vzhledem připomínají kaviár a chutí samozřejmě balzamikový ocet. V obchodě stojí 50 mililitrů těchto perel zhruba 200 Kč, ovšem co se v obchodě už nedozvíte, je to, že si za pár korun zvládnete vyrobit balzamikové perly sami doma. A můžete jich mít tolik, kolik chcete.

Agar je bílý prášek s výbornou želírující schopností, který se vyrábí z červených mořských řas. Kupi.cz

Co musíte k výrobě balzamikových perel mít?

Jediné, co budete potřebovat, je olej, balzamikový ocet, agar a injekční stříkačka. Olej můžete použít klidně řepkový, vůbec není nutné používat drahý olivový. Agar je také snadno k dostání, stačí, když se zeptáte v obchodech se zdravou výživou. Ještě snáze ho ale koupíte na internetu.

Jste připraveni na jednoduchou lekci molekulární gastronomie?

A takto se balzamikové perly spouští pomaloučku dolů. Radost pohledět! Kupi.cz

Jak na to?

  1. Jako první vložte skleničku s olejem do mrazáku a nechte pořádně vychladit třeba na tři hodiny.
  2. Za tři hodiny si v malém rendlíku smíchejte 100 gramů balzamikového octa a přidejte 3 gramy agarového prášku.
  3. Za stálého míchání přiveďte ocet s agarem k varu, ihned potom tekutinu ze zdroje tepla odstraňte. Nechte mírně vychladnout, ale ne úplně, jinak budete mít z octa želatinu. Agar totiž tuhne při 40 °C.
  4. Vytáhněte z mrazáku olej a pokud jej nemáte ve vysoké sklenici, přelejte ho do ní. Použít můžete například šampusku. Čím vyšší sklenice bude, tím lépe. Balzamikové perly budou totiž klesat ke dnu delší dobu, díky čemuž budou mít víc času na vychladnutí a zpevnění.
  5. Natáhněte si do injekční stříkačky balzamikový olej s agarem a kapku po kapce pouštějte do vychlazeného oleje.
  6. Uvidíte, jak se dolů pomaloučku spouští krásné tmavě fialové perličky. V průběhu výroby lze olej i s perličkami přecedit, v sítku perly propláchnout studenou vodou, olej nalít zpátky do sklenice a pokračovat ve vytváření perel.

Teď už jen dekorujte a těšte se ze svého výtvoru. A to je všechno – říkali jsme přece, že to je opravdu jednoduché!