Hledáte peněženku, ale je pryč? Jednejte rychle! S tímto návodem budete vědět, co dělat

Peněženka ležící na chodníku Canva

Někdo vás okradl o peněženku? Věcí, kterých musíte udělat, je spousta. Důležité je postupovat rychle, můžete tím předejít problémům.

Přečtěte si také

Nejznámější retro jídla v Česku: Těchto osm dobrot vás přenese o desítky let zpět

Občanský průkaz

Ztracený občanský průkaz znamená, že pokud ho někdo najde, může si s ním například sjednat půjčku nebo zařídit objednávku zboží na splátky. Proto na nic nečekejte a běžte ztrátu nahlásit na některé z těchto míst:

  • Policii ČR
  • obecní úřad s rozšířenou působností
  • matriční úřad

Doklad bude do databáze zaveden jako odcizený a pokud by jej někdo po této chvíli použil, jste z obliga, jelikož doklad byl nahlášen. Od úřadu nebo policie dostanete potvrzení o odcizení, na základě kterého vám úřad vydá doklad nový. Připravte si 100 Kč a vyzvednout si ho budete moci do 30 dní. Jestli víte, že budete potřebovat občanku rychleji, můžete si ji za příplatek vyzvednout buď za 24 hodin, nebo za 5 pracovních dní.

Řidičský průkaz

Odcizený řidičský průkaz nahlaste na obecním úřadu s rozšířenou působností v místě vašeho trvalého bydliště.

Abyste si mohli zažádat o nový řidičský průkaz, musíte s sebou mít cestovní pas a potvrzení o odcizeném občanském průkazu. Za poplatek 200 Kč vám bude doručen nový řidičský průkaz do 20 dní. V případě potřeby rychlejšího doručení máte možnost uhradit 700 Kč a lhůta bude zkrácena na 5 pracovních dní.

Peněženka ležící na chodníku, v pozadí dámské nohy Andrey_Popov / Shutterstock.com

Průkaz pojištěnce

Ze zákona je nutné ztrátu kartičky pojištěnce oznámit do 8 dní. Každá pojišťovna může mít jiná pravidla, proto se obraťte na tu svou. Například u největší české zdravotní pojišťovny, VZP, můžete ztrátu nahlásit:

  • osobně na pobočce,
  • telefonicky,
  • e-mailem,
  • on-line vyplněním formuláře.

Výhodou osobní návštěvy je, že ihned dostanete náhradní doklad, takže ještě v daný den můžete jít k doktorovi. Náhradní doklad obdržíte do 2 týdnů a je zdarma.

Platební karta

Pokud ztratíte platební kartu, na nic nečekejte a co nejrychleji ji zablokujte. Můžete buď zavolat do banky, nebo si kartu zablokovat sami v internetovém bankovnictví (zvládnete to jak z telefonu, tak z počítače). Jakmile bude karta zablokována, nikdo s ní nebude moci zaplatit – předejdete tedy riziku, že s ní někdo bude platit bezkontaktně do 500 Kč, případně na internetu se zadáním CVC kódu.

Neobejdete se bez karty? Peníze vám dají na pobočce, případně můžete po zažádání o novou kartu používat například Apple Pay.

Jízdní doklady

Každé město může ztrátu řešit jinak. Obraťte se přímo na společnost, která vám vydala například lítačku, šalinkartu, In Kartu apod.

Ostatní karty

Pakliže v peněžence nosíte další doklady, například ISIC nebo věrnostní kartičky z obchodů, řešte je s danou společností.

Peněžní hotovost

Finance, které jste měli v peněžence, vám nikdo nedá. Ty musíte nárokovat u policie, která následně bude hledat pachatele. Pokud jej najde, máte šanci, že je ještě někdy uvidíte.