Spadl vám telefon do vody? Jednejte rychle, ještě máte šanci ho zachránit!

Při utopení telefonu je důležité jednat rychle a dodržet pár důležitých pravidel. Canva

Utopený nebo politý telefon je noční můrou většiny z nás. Pokud se vám v tomto ohledu „zadaří“, často se dá mobil ještě zachránit. Je ovšem nutné jednat rychle, dodržet pár hlavních zásad a vyvarovat se obvyklých chyb, které lidé dělají. Co jako první s utopeným telefonem provést a jak ho nejlépe vysušit?

Přečtěte si také

Jak vybrat zahradní nábytek? Je lepší ratanový, plastový, kovový, nebo ten z palet?

První pomoc pro utopený telefon v 6 krocích

  1. Telefon okamžitě vypněte. To je první věc, kterou byste měli po namočení udělat. Co nejdříve. Zabráníte tak ještě většímu vnitřnímu poškození a eliminujete riziko dalších zkratů. Kromě vypínání nemačkejte žádná další tlačítka.
  2. S telefonem netřeste, aby se voda nedostala i do míst, kam zatím nepronikla. Během první pomoci se s ním také pokuste co nejméně hýbat. Sundejte z něj všechny kryty a pouzdra.
  3. Vyjměte SIM a paměťovou kartu. Pokud to telefon umožňuje, vyndejte také baterii.
  4. Přístroj na povrchu osušte savou utěrkou nebo ručníkem. Snažte se vsáknout co nejvíce vody z otvorů (stále ovšem platí pravidlo „netřást“), případně z vnitřku po odstranění zadního krytu. K vysoušení nikdy nepoužívejte fén nebo topení.
  5. Pokud vám telefon spadl do slané, sladké nebo špinavé tekutiny, jeho povrch důkladně očistěte navlhčeným hadříkem – nejlepší je destilovaná voda nebo čistý líh. Poté znovu osušte.
  6. Jakmile je telefon očištěný, osušený a jsou z něj vyjmuty odnímatelné prvky (SIM, paměťová karta, zadní kryt, baterie apod.), nechte ho vypnutý minimálně 48 hodit a dejte ho po tuto dobu vysoušet.
Telefon ležící na okraji moře Nitiphonphat / Shutterstock.com

Jak utopený nebo politý telefon vysušit?

Vypnutý mobil můžete nechat jeden až dva dny vysoušet jen tak, položený na ručníku nebo savých utěrkách. Pomáhá také naklonit ho mírně „z kopce“ (telefon pod jeho horní částí ručníkem více podložte), aby měla případná zbylá tekutina možnost vytéct otvorem pro konektor nebo reproduktor.

Metoda s rýží nebo silikátem

Jako nejlepší řešení se často zmiňuje rýže. Málokdo ovšem ví, že lepší absorpční schopnosti mají ovesné vločky nebo kuskus – v tomto případě však hrozí, že se drobné částečky dostanou do útrob telefonu a budete je z něj muset složitě dolovat (minimálně z děr na konektory a z reproduktorů). Účinný a mnohem lepší je při vysoušení silikagel. Majitelé koček, kteří mají doma silikátové stelivo, mohou použít to.

Ať už zvolíte rýži, vločky, nebo silikát, důležité je vypnutý telefon vložit do uzavíratelné krabičky a úplně ho zasypat, aby byl ze všech stran obklopený. Takto ho nechte v uzavřené nádobce až 2 dny vysoušet. V každém případě je nejlepší co nejdříve donést utopený telefon do servisu, kde jej bezpečně rozeberou, vysuší a zjistí rozsah škod.

Ochrání vodotěsnost telefon před poškozením?

V první řadě záleží na tom, zda je váš telefon vodotěsný (tedy schopný odolat delšímu pobytu ve vodě), nebo jen voděodolný – v takovém případě je odolný jen proti krátkodobému působení vlhkosti.

A ačkoliv by voděodolný telefon měl utopení ve vodě přežít ze všech nejlépe, jistotu nemáte nikdy. Zvláště, pokud jste ho vystavili sladké lepkavé tekutině, nebo slané. Sůl totiž výrazně urychluje korodování. Mnohdy se na poškození vodou nevztahují ani záruční podmínky výrobce a při reklamaci pravděpodobně neuspějete. Mějte také na paměti, že v servise vždy bezpečně poznají, že byl telefon utopený nebo politý. Uvnitř se totiž nachází senzory, které po vystavení enormní vlhkosti mění barvu.

Poškození se může projevit časem, počítejte s tím

Přestože se vám podaří telefon zachránit, může se postupná oxidace vnitřních součástek projevit až po nějaké době, kdy přístroji postupně přestanou fungovat určité funkce, případně mu bude definitivní konec. Pokud se vám tedy poštěstí a utopený telefon oživíte, po jeho zapnutí si ihned zálohujte všechna data. Nikdy totiž nevíte.