Nejdřív luxovat a pak utřít prach. Nebo naopak? Dejte úklidu správný řád

Úklid není čištění! Canva

Doba jarního úklidu je tady. Zvládněte ho snadno a lehce, abyste se v tom neztratili.

Přečtěte si také

Udělejte si doma oblíbenou tyčinku: Výborné Snickers, po kterých se jen zapráší

Nepleťte si úklid s běžným čištěním

Pokud jste po přečtení nadpisu právě nechápavě pozvedli obočí, nejspíš patříte do skupiny lidí, kteří tyto dvě činnosti nerozlišují a mnohem snáze upadají do nekonečného uklízecího cyklu, který nikdy není hotový. Naučte se nový pojem, změňte definici toho starého a zaručujeme vám, že uklízení bude od teď hračka!

Co je to uklízení?

Uklízení znamená třídění. Znamená to tedy například vyklizení skříněk a roztřídění všech věcí, které jsou uvnitř. Postačí vám k tomu pouze dvě hromádky.

  • Vyhodit
  • Ponechat

Úklidem zbavíte svůj domov zbytečných věcí a rozproudíte v něm energii. Nevyužívané předměty snadno přitahují tzv. stagnující energii, která komplikuje bytí ve vašem domě, podporuje nepořádek, lenost, neuspořádanost a chaos.

Jak správně uklízet?

Rozhodně by nebylo moudré začít uklízet všechny skříňky najednou – představte si to množství věcí. Začněte postupně, nejlépe se svým oblečením, doplňky, kabelkami a botami. Co kdybyste tuto skupinu o něco zmenšili?

Až skončíte, sezónní oblečení už do skříně nevracejte, ale zamiřte s ním k novému místu. Pokud oblečení na celý rok uchováváte na jednom místě, nechte ho zatím položené před skříní či šatnou, dokud neuděláte ten samý proces s mimosezónními oděvy.

  • Pamatujte: Oblečení, které jste na sobě neměli více než rok, nepotřebujete!
V čistém a uklizeném domově se snáze bydlí. Canva

Nejprve ukliďte celý dům

Možná vás jímá hrůza, když si představíte, že vás podobné ceremonie čekají i v dalších oblastech, jako jsou osobní věci, kuchařky, rozbité nádobí, elektronika, knihy a časopisy, dokumenty a smlouvy, prošlé potraviny ve spíži, kontrola mrazáku a lednice, a tak dále. Ale věřte, že je to to nejlepší, co můžete udělat. Nikdy nekombinujte čištění s úklidem!

Tip: Určitě využijete mnoho odpadkových pytlů, až se do uklízení zcela ponoříte. Kupujte ty pevné, ideálně s objemem 120 litrů a možností zavázání. Také si pořiďte, až půjdete do prodejny Jysk, IKEA nebo jiného obchodu s nábytkem a domácími potřebami, vakuové pytle s uzavíratelným okrajem a možností odsát vzduch. Skvěle do nich uložíte zimní věci nebo peřiny pro návštěvy.

Pár pravidel úklidu

  • Zakažte si slůvka: „Co kdyby jednou…“
  • Myslete na svůj uklizený dům.
  • Nehledejte důvod, proč si staré a nepotřebné věci ponechat.
  • Postupujte po troškách. Nikdy neuklízejte dvě a více různých míst zároveň.
  • Organizaci předmětů nechte až na konec.
  • Pokud narazíte na něco, co musíte vrátit pravému majiteli, vyhraďte takovým předmětům speciální krabici.
  • Plno věcí můžete věnovat na charitu. Než je vyhodíte, poptejte se, zda o ně nemají zájem.

Co je to čištění?

Čištění, jak jste si už možná domysleli, definuje otření všech poliček, vymytí skříněk, zametení podlahy, vyluxování koberce, umytí oken… To vše zahrnuje čištění a jedná se o každotýdenní péči o domácnost. Čištění se však provádí snadněji a zabere mnohem méně času, když vám v cestě nepřekážejí nežádoucí předměty.

Nejdřív luxovat a pak utřít prach. Nebo naopak? Canva

Odborník radí

Lidé se při domácích pracích často přou, co se má dělat dřív. Luxovat a pak utřít prach, nebo právě naopak? Zeptali jsme se proto odbornice na úklid: „Mnoho lidí si mylně myslí, že když vyluxují, nastává vhodná doba na utírání prachu. Omyl! Správně je nejdříve setřít prach z nábytku a až poté vysát podlahu. Proč? Protože, prach napadá i na zem při stírání, a tak byste ho museli znovu zametat,“ vysvětluje Monika Kralovanská z úklidové firmy Pretty úklid.

„Prach odstraňujeme vlhkým hadrem, ideálně složeným do obdélníku tak, aby se dal během úklidu překládat a vy jste tak měli stále čistý kus tkaniny. Rozhodně se vyvarujte stírání prachu vlhčenými ubrousky, ty jsou příliš mokré a vytváří na povrchu nábytku nevzhledné mapy. Naopak žádoucí je používat speciální prostředky určené k ošetření nábytku. Na závěr úklidu byste neměli vynechat setření podlahy mopem.“ dodává Monika Kralovanská.

Čas na čištění

Pokud se vám podařilo vytřídit všechny své věci, je na řadě čištění. S ukládáním předmětů na jejich místa ještě počkejte! Teď přichází na řadu čisticí prostředky a hadříky.

Až dáte všechny skříňky do pořádku a předměty do nich vrátíte, na řadu přichází běžné čištění, na které jste zvyklí. Toaleta, koupelna, setřít podlahu, otřít prach na poličkách… Ideální je nakoupit si před úklidem univerzální čističe – v akčních letácích na Kupi.cz je jich spousta!

Proč obrácený postup nefunguje?

Kdybyste nejprve čistili a až poté uklízeli, nejen, že budete čištění provádět dvakrát, ale navíc byste neustále přerovnávali předměty, které už nechcete, ale v čištění vám překážejí. Když se jich nejdříve zbavíte, mnohem snáze provedete následnou očistu.