Pozor na zkažené kuřecí maso, nehrozí jen nevolnost, ale také vážné zdravotní komplikace

Víte, kdy už kuřecí maso raději zahodit? Canva

Češi jsou grilovací národ, milují šťavnaté masíčko opečené nad ohněm a dopřávají si ho opravdu často. V teplém počasí však také bohužel stoupá počet nevolností a otrav z nevhodně skladovaného jídla. Snad nejrizikovější je v tomto ohledu kuřecí maso.

Přečtěte si také

Eso Market nabízí svým zákazníkům mobilní aplikaci. Ze spotřebitelských družstev je první

Nebezpečné kuřecí maso

Pokud sníte nevhodně připravené kuřecí maso, v tom „lepším“ případě pouze strávíte další den na záchodě s bolestmi břicha, průjmem nebo zvracením, v tom horším případě nicméně rovnou na pohotovosti, protože vaše tělo bude totálně vyčerpané bojem s infekcí.

Salmonela, stafylokok a kampylobakterie jsou rozdílné bakterie, ovšem jedno mají společné – můžete se jimi nakazit z nedostatečně upraveného kuřecího masa. Mějte se na pozoru nejen na domácí grilovačce, ale také u stánku s rychlým občerstvením nebo i ve vlastní kuchyni.

Datum spotřeby není všechno

Možná si myslíte, že kupujete čerstvé maso a vše je v pořádku. Bohužel tomu tak nemusí být. Kupujete-li maso v létě, snadno se může stát, že se vám cestou domů zapaří a dojde k rozmnožení bakterií.

Není nic špatného na tom, když ulovíte maso ve slevě, protože se mu blíží konec trvanlivost, nicméně v tomto případě buďte dvojnásobně obezřetní. Prodejce sice musí dodržovat teploty a bezpečnost při skladování, avšak ani to není záruka, že maso není závadné.

Vsaďte na svoje smysly

Čerstvé kuřecí maso má krásnou narůžovělou barvu a sem tam si můžete všimnout žilek, které nejsou na závadu. Jakmile barva bledne a šedne, je nejvyšší čas kuře spotřebovat. Až začne převládat šedá barva, raději už ho nekonzumujte.

Když na kuře sáhnete, je maso pružné, lesklé a mírně oslizlé, což je normální. Pokud se vám ruka skoro přilepí ke kuřeti, na omak je velmi slizké a kluzké a po opláchnutí tento stav zůstává stejný, nejezte ho.

Zkažené kuře poznáte i po čichu. Nakyslý odér není dobrým znamením u většiny jídel a kuřecí maso není výjimkou. Jakmile začne zapáchat, nemá smysl ho omývat nebo se pokoušet nějakým způsobem zachránit. Prostě ho vyhoďte a připravte si jiný oběd.

Kuřecí maso musí být vždy dobře propečeno Canva

Jak si užít letní grilování ve zdraví

K letnímu grilování maso samozřejmě patří, dejte si však pozor na dodržení základních hygienických pravidel, která vás zachrání před zažívacími obtížemi.

  • Marinované maso v koření mějte v lednici a vytáhněte ho půl hodiny před grilováním. Nedostane na grilu teplotní šok a zároveň se nestihne zkazit.
  • Striktně dodržujte pravidlo oddělených pracovních ploch a náčiní na zeleninu. Jedny kleště a talíř na syrové maso a další náčiní a nádobí na to opečené.
  • Všechny zbytky z grilování dejte do lednice, hlavně maso a majonézu nenechávejte ležet na přímém slunci. Majonéza je další velmi nebezpečnou potravinou, pokud není dobře skladovaná.
  • Kuřecí maso musí být správně propečené. Krvavý může být možná hovězí steak, u kuřecího masa není medium příprava přípustná. Ke zničení salmonely stačí teplota 70 °C po dobu tři minut.

Prodlužte trvanlivost syrového kuřecího masa

Aby zůstalo kuřecí maso déle v dobré kondici, musíte dodržet několik zásad. Při nákupu masa si dejte pozor na teplotní šoky. Cesta ve vyhřátém autě, zapomenutý nákup na kuchyňské lince a podobné maličkosti přispějí k rychlejší zkáze. Kupte si kvalitní termo tašku a po příchodu z nákupu maso uložte do lednice nebo ihned zpracujte.

Větší nákup masa uskladněte do mrazáku, zamrazením potravin totiž prodloužíte jejich trvanlivost o několik měsíců. Nabalíčkujte si maso přesně podle potřebných porcí a vždy vytáhněte jen množství na aktuální vaření. Rozmražené maso znovu nezamrazujte.