Konečně po lockdownu na pedikúru. Vyrazte na ni, jinak vám hrozí až dva týdny na neschopence

Péči věnujte nejen nehtům na rukou, ale i na nohou. Canva

Spousta lidí vnímá pedikúru jako nadstandardní typ služby, který není až tak zapotřebí. Opak je ale pravdou, protože zanedbaná péče o nohy vás může poslat až na dva týdny do pracovní neschopnosti.

Přečtěte si také

Jak doma pěstovat bylinky ze supermarketu

Pedikúra není zbytečná

Potřebuje člověk vůbec pedikúru? Názory se samozřejmě různí, pravdou ovšem je, že lidé svým nohám věnují méně pozornosti, než by si skutečně zasloužily. Zajít si na pedikúru totiž není jenom o estetice, zbytečném luxusu a relaxaci. Pedikúra má své opodstatnění i ze zdravotního hlediska.

To, že si na pedikúře příjemně odpočinete a vyberete zářivý lak na nehty z nové kolekce, je jenom sladkou třešničkou na dortu. Navíc péče o nohy je důležitá i pro muže, kteří ji podceňují ještě častěji než ženy.

Proč věnovat péči chodidlům, když jsou stejně v ponožkách?

Již brzy nastane období, kdy budeme chodit bosí v otevřené obuvi. Přestože si to mnohdy neuvědomujeme, částmi těla, kterých si na nás druhý člověk skoro hned všimne, jsou zanedbané nehty na rukou i na nohou. Nemusíte mít fluorescentní lak, nemusíte mít vůbec žádný, důležité však je, aby nohy, stejně tak jako ruce, nejen vypadaly, ale také skutečně byly zdravé. A o to je tento aspekt důležitější, pakliže pracujete s lidmi.

Krásných nehtů si hned každý všimne. Zanedbaných také, ale v jiném smyslu. Canva

Správnou péčí zabráníte zarůstání nehtů

U pedikúry jde tedy především o zdraví chodidel. Pravidelná, a hlavně odborná péče totiž pomáhá předcházet tvorbě otlaků a různým chorobám nohou – proto bychom na pedikúru měli chodit jednou za měsíc. Chodidla totiž potřebují pravidelně zvlhčovat, protože suchá kůže je náchylnější k infekcím a tvoří se na ní i praskliny. Odborná pedikérská péče zabraňuje také tomu, aby nehty zarůstaly.

Zarůstající nehty nejčastěji postihují palce u nohou, ale mohou samozřejmě potrápit i ostatní prsty. Prst, na kterém zarůstá nehet, je bolestivý, zčervenalý, zduřený a oteklý, a pokud problém nezačnete řešit včas, nehet může poškodit měkkou tkáň a infekce pak vyvolá hnisavý zánět. V konečném důsledku může dojít k trvalému zvětšení nehtového lůžka a nehtu samotného.

Právě proto je tolik důležité stříhat si nehty na nohou do rovna. Nejlépe k tomuto účelu poslouží kleštičky, které mají ostří rovné a neumožní stříhat nehty do oblouku. Případné ostré hrany pak doporučujeme zapilovat pilníkem.

Zarůstající nehty často končí u chirurga

Problémy se zarůstajícím nehtem mnohdy končí až v chirurgické ambulanci, kdy lékař provede jeho vytržení. Ve skutečnosti nicméně celý nehet netrhá, jen vyřeže část nehtové ploténky a provede plastiku nehtového valu.

I přestože tento zákrok nejde srovnávat s mučící technikou trhání nehtů, jedná se o hodně bolestivou záležitost, po které si budete moci nazout pevnou botu třeba až za dvacet dnů, přičemž pracovní neschopnost kvůli chirurgickému ošetření zarůstajícího nehtu může trvat i dva týdny.

Je to ale začarovaný kruh, protože ani po chirurgickém zákroku nemusíte mít od zarůstajících nehtů klid. Zásahem se totiž může poškodit nehtové lůžko a nehet potom vyrůstá ještě zdeformovanější, než byl předtím. Proto platí: předcházejte problémům odbornou pedikérskou péčí.