Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Není kakao jako kakao! Poznejte instantní kvalitu od hnědého prášku s cukrem

Není kakao jako kakao! Poznejte instantní kvalitu od hnědého prášku s cukrem

Dobrý šálek kakaa po ránu je radostí, kterou si nejvíce dopřávají děti. Otázkou je, jestli má smysl vůbec mluvit o kakau, když z velké části nakoupené instantní nápoje obsahují především cukr. Podívali jsme se proto kakau na zoubek a povíme vám, jak nejlépe kakao v obchodě vybírat.

Přečtěte si také

Dětské výrobky jsou v Česku dražší. Kde nakoupíte levněji?
Dětské výrobky jsou v Česku dražší. Kde nakoupíte levněji?

Přínos kakaa je znám od dávných věků

Kakao ve své kuchyni hojně využívala mayská kultura, která jej považovala za součást pokrmu bohů. Od Mayů se postupně používání rozšířilo do celého světa díky kolonizaci amerického kontinentu od 15. století.  Kakao je vynikajícím zdrojem antioxidantů. Ty pomáhají mnoha procesům v našem organismu, zejména v kardiovaskulárním systému. Nejvíce prospěšné pro naše tělo jsou tzv. polyfenoly, jejichž množství v kakau je ovlivněno mnoha faktory. Jednak může být nižší obsah polyfenolů přirozeně v kakaových bobech, uměle snížit jej však dokáže i způsob, kterým je s nimi nakládáno. Proces alkalizace má například na polyfenoly negativní účinek. Pravidelná dávka kvalitního kakaa má blahodárné účinky na naše srdce a je v našem jídelníčku žádoucí. Je třeba si ale dávat velký pozor na to, co konzumujeme společně s kakaem.

Více kakaa, méně cukru

Při výběru kakaa nebo kakaových nápojů věnujte bedlivou pozornost etiketě. Na ní se dozvíte mimo jiné skutečný obsah kakaa v produktu. Velmi často se pohybuje kolem 20 %, narazit lze i na výrobky s mnohem větším obsahem kakaa. Procento kakaa by mělo být prioritním faktorem při koupi. Naopak odradit by vás mělo příliš velké množství cukru. Není výjimkou, že cukr tvoří až 80 % z instantního kakaa a v podstatě tedy kupujete sladidlo místo výrobku z kakaových bobů. I v méně extrémních případech se obsah cukru pohybuje vysoko, kolem 60 %.

Platí, že čím více je kakao tvořeno cukrem, tím méně má smysl ho dát do nákupního vozíku. Někdy kromě cukru a kakaa také výrobci přidávají minerály či vitamíny. Je to ale spíše lákadlo bez větší hodnoty a lepší je doplnit si tyto látky v těle způsobem, který do vás nedostane hromadu cukru. Už vůbec bychom neměli najít velké množství cukru v produktech určených na vaření a pečení.

kakao

Věděli jste, že...

... GRANKO je nejoblíbenější a nejprodávanější rozpustné kakao v České i Slovenské republice? Svoji oblíbenost získalo zejména díky jednoduché přípravě a unikátní chuti, kterou si všichni pamatujeme již od dětství. Začalo se vyrábět v roce 1979 v národním podniku Čokoládovny v závodě Sója Kolín a jeho název vznikl v soutěži spotřebitelů spojením slov GRANulované KakaO.

Než se k vám dostane, projde kakao dlouhou cestu

Co je vlastně holandské kakao?

Někteří lidé si myslí, že stěžejní úlohu ve výběru kakaa by měla být jeho barva. Jinými slovy čím tmavší, tím lepší. Ve skutečnosti má kakao lehce nahnědlou barvu a tmavší odstíny jsou způsobené jeho zpracováním, především alkalizací. Tento proces spočívá ve smíchání kakaa se silně zásaditým roztokem, který z něj vyloučí přílišnou kyselost a také částečně jeho hořkost.

Tímto vzniká tzv. holandské kakao, které se liší od kakaa, které si alkalizací neprošlo (tomu říkáme kakao přírodní). Na našem trhu jednoznačně převažují kakaa holandského typu. Je to rozdíl například vůči Spojeným státům, kde se více používá kyselejší přírodní kakao. Pokud se vám tedy někdy nepodařil americký recept na kakaový dezert, s největší pravděpodobností za to může chybějící kyselá složka.

Nástrahy v kakau

Hlavním nebezpečím při nadměrné konzumaci kakaa může být příjem nadbytku těžkých kovů, především kadmia. Od letošního roku jsou stanoveny zákonné limity pro kadmium v kakaových výrobcích a drtivá většina výrobků na našem trhu tyto podmínky již splňuje.

Neváhejte tak vybírat s rozmyslem. Až si budete příště dávat k snídani čerstvé pečivo s hrnkem kakaa, můžete vědět, že si dopřáváte kvalitu pro chuťové buňky i zdraví.