Zázračný kámen: Z vody odstraní chlor, amoniak, kovy a další škodliviny

Zázračný kámen: Z vody odstraní chlor, amoniak, kovy a další škodliviny. Canva

Vypadá jako obyčejný kámen, dokonce vám dost možná připomene uhlí. Šungit však umí zázraky, a to za nízkou pořizovací cenu. Pokud tedy věříte v sílu hornin a minerálů, pak by vám šungit neměl chybět.

Přečtěte si také

Těchto 10 věcí byste v obchodě nikdy neměli dělat. Vyhněte se trapasu i konfliktům

Kámen starý miliardy let

Šungit je uhlíkovou horninou, jejíž stáří se odhaduje na 2 miliardy let. Složení tohoto kamene je ojedinělé, což dokazuje i fakt, že podle výzkumů obsahuje téměř polovinu periodické soustavy prvků.

Účinky, které jsou pro nás užitečné, ale šungitu dodává hlavně uhlík, který je zde přítomen v neobvyklé formě. Ta byla poprvé objevena právě v této hornině ze severozápadního Ruska, kde existuje jediné naleziště.

Zázračný kámen: Z vody odstraní chlor, amoniak, kovy a další škodliviny. Canva

Šungit má mnoho využití

V obchodech s kameny a minerály nebo na internetu se setkáte s různými šungitovými výrobky. Nejčastěji to bude drť, koule a pyramidy. Tyto výrobky jsou z šungitu, který obsahuje zhruba 30 % uhlíků. Vedle tohoto typu existuje ještě tzv. elitní šungit, který obsahuje i více než 90 % uhlíku. Je těžen náročnými ručními postupy a poznáte ho nejen podle o dost vyšší ceny, ale také vzhledu. Je lehký i hladký a má antracitovou barvu a kovový lesk. Do prodeje z elitního šungitu jdou jen kousky, neopracovává se.

Při nákupu běžného šungitu, který se vám stane užitečným pomocníkem v domácnosti, si všímejte certifikace, která by měla uvádět složení daného kamene. Jak už to tak bývá s každým zbožím, i v případě šungitu se na trhu někdy objevují i méně kvalitní kousky. U nich obvykle není uvedeno složení nebo množství uhlíku, které by se mělo pohybovat okolo 30 %.

Promění vodu

Pokud pijete kohoutkovou vodu, jistě víte, že ne vždy obsahuje to pravé pro naše tělo. A právě díky šungitu z ní můžete odstranit 95 % kontaminantů, jako je chlor, těžké kovy, pesticidy, volné radikály a další škodlivé látky. Navíc ji obohatí o minerály a další živiny. Šungitová voda také zlepšuje trávení, zvyšuje obranyschopnost a pomáhá při nachlazení.

Jak na to?

Na 3 litry vody potřebujete zhruba 300 až 500 gramů šungitové drti. Nejdřív ji ovšem pečlivě propláchněte vodou. Poté ji vložte do skleněné nádoby a umístěte na tmavé místo. Po 24 hodinách je voda připravená k pití. Slijte ji tak, aby v nádobě zhruba 500 ml zbylo. Kameny propláchněte a znovu proces opakujte. Šungit vydrží až půl roku, pak je nutné ho vyměnit.

Pozor! Šungit v žádném případě nepromění nepitnou vodu, vždy se používá pouze pro zkvalitnění pitné vody.

Šungitová pyramida

Necítíte se dobře, protože vás trápí stres, podrážděnost a únava? Pak zkuste doma rozmístit šungitové pyramidy. Nejen, že odstraní dráždivé zóny, ale také naruší eletromagnetická pole, která vyzařují z přístrojů, jako je televize a počítač. Záleží ovšem na tom, jak je položíte – konce jedné ze základen by vždy měly směřovat od severu k jihu.

Zázračný kámen: Z vody odstraní chlor, amoniak, kovy a další škodliviny. Canva

Šungitové koule

Koule vyrobené ze šungitu slouží k procvičování a masážím. Jejich působením má docházet ke zlepšování krevního oběhu, odstraňování křečí i třasu rukou a zlepšování zdraví kloubů. Pro začátek stačí otáčet dvě šungitové koule v dlaních, až poté se zvyšuje počet i náročnost prováděných cviků. Ty lze najít na internetu, nebo se poradit s maséry, kteří se šungitem pracují.