Krémové se smetanou nebo křupavé se skořicí? Brambory na grilu jako příloha i hlavní chod

Krémové se smetanou nebo křupavé se skořicí? Brambory na grilu jako příloha i hlavní chod

Nebaví vás neustále vybírat přílohy k letnímu grilování? Vsaďte na staré dobré brambory. Jsou chutné, variabilní a z grilu zkrátka dokonalé. Přesvědčte se s našimi tipy, že i klasika může zabodovat u vás i vašich blízkých, a to nejen jako lahodná příloha. Co takhle bramborový hlavní chod?

Přečtěte si také

Nezávislý test jahodových jogurtů. Reálná chuť, nebo pouhá jahodová iluze?
Nezávislý test jahodových jogurtů. Reálná chuť, nebo pouhá jahodová iluze?

Vynikají báječnou chutí, dají se připravit na mnoho způsobů a jejich příprava na grilu je tak snadná. Vyzkoušejte třeba některý z našich receptů, které možná ještě neznáte. Hurá na brambory!

Příloha nejen k masu

Jednoduché brambory z alobalu? Tak ty zvládne opravdu každý. Nenáročná příprava a delikátní chuť. Hodí se nejen k masu, ale s jogurtovým dipem si na nich pochutná i vegetarián. Stačí vybrat větší pravidelné brambory, které naříznete na plátky tak, aby brambora zůstala v celku. Vzniklý bramborový vějíř okořeňte směsí soli, pepře, kmínu a sladké papriky. Proložte jej několika plátky česneku a přidejte čerstvý rozmarýn. Na závěr stačí zakápnout olivovým olejem a hurá do alobalu. Takto připravený brambor grilujte zhruba 30 minut. Už cítíte, jak krásně voní?

TIP: Spěcháte? Nejjednodušší přílohou z brambor jsou křupavé brambůrky. Na drobné kostičky nakrájené brambory předvařte, smíchejte s olivovým olejem a kořením a hurá na gril. Můžete přidat jarní cibulku a bylinky nebo česnek.

Batáty s vůní skořice? No jasně!

Nejen klasické brambory se hodí na gril. Toužíte-li po neotřelé změně, sáhněte po batátech. Náš recept se hodí k vepřovému či jehněčímu masu, spolu s dresinkem však potěší i ty, kteří dávají přednost bezmasým pokrmům. Sladké brambory nejprve předvařte. Po několika minutách varu je vyndejte z hrnce a nechte vychladnout. Pak nastává ta pravá chvíle brambory podélně rozpůlit a nakrájet na klíny. V míse připravte kořenící směs s olivovým olejem. Olej smíchejte se solí, pepřem, tymiánem a skořicí. Nakonec přidejte brambory a promíchejte, aby se každý kus dokonale obalil. Na závěr už zbývá jen jediné – přesunout batáty na grilovací pánev nebo praktický  grilovací plech (v akci do 13.8., Orion, cena 249 Kč) a vychutnat si průběh voňavého grilování, které trvá jen pár minut.

Smetanové pohlazení

Bez smetany ani ránu. Krémové brambory se sýrem a smetanou jsou další výtečnou možností, jak si pochutnat na příloze ke grilování. Omyté a na tenké plátky nakrájené brambory proložte máslem, osolte, opepřete a přidejte své oblíbené bylinky – vynikající budou například s tymiánem. Brambory zabalte do alobalu a takto připravenou a uzavřenou misku můžete na 15 minut umístit na rozpálený gril. Po této době můžete balíček opatrně rozbalit a zasypat nastrouhaným čedarem a nechat sýr rozpustit. Teprve pak je ta chvíle pochutnat si na dokonalých smetanových bramborách z grilu.

A co dá dům vám?

Máte rádi jednoduché grilování? Celou rodinu zasytí bramborová pečeně, která si bude rozumět s tím, co máte rádi. Hlavní surovinou jsou brambory, ale přidat můžete také papriku, cibuli, cuketu, klobásu, slaninu, kuřecí nebo vepřové maso (dobroty na gril najdete do 30.7. v letácích Kaufland a Albert) – prostě to, co máte rádi. Nakrájené brambory se zeleninou pokapejte olivovým olejem a kořením dle chuti, směs důkladně promíchejte, přidejte klobásu a maso na nudličku. Také tuto směs je potřeba pečlivě zabalit do misky z alobalu a grilovat zhruba půl hodiny. Bramborový pokrm, který vychází z tradiční "živáňské", vyniká propojením chutí a šťavnatým finišem. 

TIP: Obměna bramborové pečeně pro vegany? Kombinujte směs brambor a zeleniny s tofu, tempehem nebo veganskou klobáskou. I příznivcům veganské stravy jistě zachutná.