Poctivý vývar do dobré kuchyně neodmyslitelně patří – nejenže je nesmírně chutný, ale navíc také zdravý. Domácí polévka, která se pomalu táhne i několik hodin, dodá tělu živiny a minerální látky, tak proč si ji nedopřát třeba právě na podzim?
Aby byl vývar skutečně výtečný, je třeba jej připravit z kvalitních čerstvých surovin. Lahodná polévka začíná v hrnci s vodou – kam přidáte maso a kosti. Vybírat přitom můžete z hovězího, kuřecího nebo slepičího masa – záleží na tom, jaký vývar chcete připravit. Ideální vývar začíná povařením kostí. Teprve po sběru vysrážené bílkoviny a utlumení teploty můžete přidat koření. Bobkový list, celý pepř a nepostradatelné nové koření.
Vaření může probíhat i několik hodin, záleží na intenzitě chuti a kvalitě hotové polévky, které chcete docílit. Kdy přichází ten pravý čas na zeleninu nebo polévkové bylinky? Ideálně je přidávejte až ke konci vaření – zelenina s bylinkami by se jinak mohly rozvařit a to by byla škoda. Hotovou zeleninu po změknutí vyndejte z vývaru a po vychladnutí nakrájejte – později ji můžete podávat s čistým vývarem.
TIP: Aby byl vývar dokonale čistý, nezapomeňte jej přecedit přes jemné sítko (seženete v prodejnách Orion nebo Tescoma) do čistého hrnce. Takový čistý vývar vydrží v lednici i několik dní. Můžete jej rovněž zamrazit a použít pro přípravu omáček.
Chcete si dát hutný vývar místo hlavního jídla? Tak to vás nezklame trendy obložený vývar. Aby vás polévka zasytila a potěšila i ty největší jedlíky, můžete do ní přidávat ingredience dle chuti. Do obloženého vývaru kromě zeleniny a bylinek přidejte ztracené vejce, avokádo, zeleninu, klíčky nebo další suroviny, které máte rádi. Obložený vývar rychle zasytí a dodá potřebnou energii na celý den.
Velmi chutná je rovněž francouzská variace na slepičí polévku. V tomto případě stačí na másle osmahnout na drobno nakrájenou kořenovou zeleninu, kterou následně zalijete vejcem rozšlehaným se strouhaným sýrem. Vznikne načechraná omeleta, kterou stačí jemně potrhat nebo rozmíchat a zalít vývarem. Dobrou chuť!
Tip: Vyzkoušejte přihodit do košíku v obchodě Vitana pyramidové sáčky s kořením. Obsahují velké kousky kvalitního koření pro jednodušší a rychlejší přípravu domácích omáček, polévek, zimních nápojů a příloh. V balení jsou 4 pyramidky za dvacku.
Vývar má prokazatelně mnoho zdravotních benefitů. Jistě potěší nejen jako rychlý a účinný zabiják kocoviny po protančené noci, ale hodí se také při nachlazení. Výsledná polévka je totiž plná vitamínů, živin a minerálních látek. Nechybí ani vitamín E nebo betakaroten. Vývar má protizánětlivé účinky, povzbuzuje imunitu, a dokonce pomáhá při detoxikaci jater. Tělu dodává draslík, fosfor, vápník a železo, prospívá také kloubům a pohybovému aparátu – a právě proto prospěje také vaší kuchyni. Pravidelné zařazení vývaru do jídelníčku vás rozhodně nezklame – ba naopak. Pochutnáte si a uděláte něco dobrého pro své zdraví.
Tlakový hrnec – usnadněte si vaření silného domácího vývaru – pořiďte si praktického pomocníka v podobě tlakového hrnce Ultima od Tescomy. Objem 4 litry, cena 2 699 Kč do čtvrtka 31.10.
Multifunční hrnec – pokud se v kuchyni otáčíte denně, budete nadšení z multifunkčního indukčního hrnce Catler MC 810, který v kuchyni nahradí tlakový hrnec, troubu, parní hrnec, rýžovar i pánev. Hrnec je nejen indukční, ale dokonce mluvící a komunikovat umí v českém i anglickém jazyce. Cena 13 000 Kč.