Pokojové rostliny podle světových stran: Správné umístění je základ úspěšného pěstování

Pokojové rostliny podle světových stran: které umístit na vyhřátý jih, a které do severního stínu? Canva

Nedaří se doma vašim pokojovkám? Tak je zkuste přestěhovat! Každému druhu rostlin totiž vyhovuje jiná světová strana, kde se jim dostane optimálních světelných a teplotních podmínek. V našem článku vám poradíme, jaké pokojové rostliny vyloženě milují okna orientovaná na sever, jih, východ a západ, a jak je podle toho v obchodech vybírat nebo doma rozmístit.

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Vlastník oblíbeného tržiště Temu se veze na úspěšné vlně. Loni ztrojnásobil své tržby a zdvojnásobil zisk

Sever

Severní strana je ideální pro všechny chladnomilné a otužilé rostliny, kterým nevadí stín a které nejsou náročné na světelné podmínky. Nedopadá sem totiž přímé sluneční světlo, ale pouze rozptýlené paprsky, které ještě navíc tlumí okenní sklo. Všeobecně se tu bude dařit méně náročným rostlinám, které ke svému růstu nepotřebují přemíru světla, vody a tepla.

U těchto rostlin si pouze dávejte pozor na zálivku. Snadno může dojít k jejich přelití (především v zimě), kdy jejich půda vlivem chladu a stínu zůstává déle vlhká.

  • Severní strana je vhodná pro: kapradiny, asparágus, klívie, hortensie, filodendrony, azalky, břečťany, kamélie, draceny. Dobře zde bude také kořenokvětkám („domácímu štěstí“), které patří k nejodolnějším pokojovým rostlinám vůbec a dobře snáší přítmí i nedostatek světla.

Jih

Na jižní straně si budou libovat všechny teplomilné a suchomilné rostliny. Ani těm ale letní úpaly příliš neprospívají, a je proto dobré je v poledne a v největším horku zastiňovat žaluziemi, případně je z přímého slunce kousek odsunout, aby se jim nespálily a neuschly listy. U rostlin na jižním parapetu nezapomínejte na dostatečnou zálivku a pravidelně jim dopřávejte rosení (kromě sukulentů a kaktusů).

  • Jižní strana je vhodná pro: pestrolisté fíkusy, krotony, oleandry, pelargonie, ibišky, drobnolisté begónie, kaktusy, sukulenty a sukulentní pryšce. Na slunném parapetu se bude dařit i citrusům v květináči, olivovníkům nebo zelencům.
Citrusům se bude dařit na jižní straně. Canva

Východ

Východ sice poskytuje rostlinám sluneční paprsky, ovšem jen po omezenou dobu a v mírnější dávce, protože ranní svit není tak silný. Na východní straně se budou mít dobře ty rostliny, které vyžadují dostatek světla, ale nedělá jim dobře dlouhodobé vystavení přímému slunci. Na rozdíl od jižní strany nepotřebují „východní“ rostliny tak častou zálivku, protože jim nehrozí rychlé vysušování.

  • Východní strana je vhodná pro: fuchsie, některé druhy begonií, kapradiny, šeflery, orchideje, africké fialky nebo myrty. Můžete sem umístit také rostlinky aloe vera, které nemají rády přímé slunce.

Západ

Na parapet oken, která jsou orientovaná na západ, umístěte takové pokojové rostliny, které se spokojí s přísunem přímého slunečního svitu jen odpoledne (na západní straně navíc slunce svítí po delší část dne než na východě). Zejména v létě však může mít slunce poměrně velkou sílu i odpoledne, nezapomeňte proto na dostatečnou vláhu a rosení, případně na dočasné zastiňování rostlin.

  • Západní strana je vhodná pro: některé druhy begonií a bromélií, kamélie, pokojové lipky, šáchory, fuchsie, tlustice, voskovky, vánoční a velikonoční kaktusy, petúnie, balzamíny a okrasné chilli papričky.

Východní i západní strana jsou také vhodným stanovištěm pro domácí pěstování většiny druhů bylinek. Ty totiž vyžadují dostatek světla, ale nedělá jim dobře přímé slunce z jižní strany. Tyto strany jsou ideální také pro populární monstery, kterým nevadí stín nebo polostín, na druhou stranu, pokud nemají dostatek světla, netvoří se v jejich listech otvory, a proto je východní nebo západní parapet dobrým kompromisem.