Spousta z nás miluje jídlo. Nezastavíme se ani před horkým počasím a zkrátka se pořádně “nadlábneme”. Jenže jsme pak unavení, přecpaní a tělo s tím má plno práce. Řešením je rýže! Objevte recepty, na kterých si pochutnáte.
Rýže má plno výhod včetně toho, jak na ni reaguje vaše tělo. Ano, je možné se jí přejíst. Ale následky nejsou tak kruté! Trvá to jen pár minut a vy se budete cítit akorát nasycení a spokojení.
Pokud jste zatím k rýži nijak netíhli, teď nastal čas na změnu. Seznámíme vás s jejími přednostmi a výhodami, které vás dostanou.
Velkým bonusem je zdroj energie, který rýže poskytuje. Protože nezvedá glukózu v krvi závratnou rychlosti, ale spíše ji vhodně reguluje, energie vám vydrží po mnoho hodin. Proto, i když budete plní, nepocítíte potřebu spánku - naopak, rýže nastartuje vaše tělo k akci!
Velmi známým pokrmem je rizoto. Výhodou je jeho přizpůsobivost. Hodí se jak pro všežravce, tak pro vegetariány i vegany. Zasytí a vy doplníte potřebné látky.
Některé ingredience vás možná zaskočily, avšak nezapomínejte, že rizoto si může vychutnat opravdu každý. Nezavrhujte neznámé kombinace!
Uvařte rýži do takového skupenství, jaké vám vyhovuje. Někdo preferuje rozvařenou rýži, která se dobře konzumuje jídelními hůlkami, někdo ji miluje sypkou. Na pánvi osmažte zeleninu, tofu či maso dle vlastní potřeby. Slijte hotovou rýži a smíchejte s dalšími ingrediencemi.
Rizoto konzumujte z misek. Talíře někdy dělají neplechu a rýže je pak všude. Zejména, jsou-li mezi strávníky děti.
… rýže Basmati je nejlepším druhem rýže? Své nejčastější využití najde v indické kuchyni. Považuje se za nejkvalitnější druh.
Někteří si raději pochutnávají na sladkém obědě. Tak pojďme na to:
Do měkka uvaříte rýži, do které přimícháte sníh z vaječných bílků a cukr. Sníh vmíchávejte do vychladlé rýže, nikoli do čerstvě uvařené. Nejprve ji nechte pár minut odstát. Mezitím si vymažte zapékací mísu máslem. Na jejím dně rozetřete první várku rýže. Proložte meruňkami a opět zasypte rýží. Pokračujte tak dlouho, dokud nenaplníte mísu nebo vám nedojde rýže. Nakonec místu dáte do trouby a pečete zhruba 45 minut při teplotě 150 stupňů.
Pokud patříte mezi milovníky polévek, tento recept vás nadchne. Je jednoduchý, zdravý a skvěle chutná!
Ingredience si opět můžete upravit podle svého. Vegetariáni například vynechají maso, jiní si zase rádi odpustí tu zeleninu. Do hrnce nalijte vodu a dejte vařit. Přidejte zvolené ingredience a rýži. Vařte tak dlouho, dokud rýže nezměkne. Pozor! Ohlídejte si i tvrdost zeleniny. Nezapomeňte polévku ochutit. Zde si bohatě vystačíte se solí, protože zvolené přísady mají samy o sobě chuť. Vyhrát si můžete i s masem - masové kuličky polévce dodají slavnostní ráz.