Jak vybrat sluneční brýle pro sebe i pro děti, aby skutečně chránily zrak?

Žena v optice vybírá sluneční brýle Hryshchyshen Serhii / Shutterstock.com

Léto je za dveřmi. Poradíme vám, jak na tuto sezónu vybrat sluneční brýle pro dospělé i děti. Na co se zaměřit při výběru těch správných a na co si dát pozor? A je vhodné vybírat sluneční brýle podle tvaru obličeje?

Přečtěte si také

Bobkový list: Zatočí s migrénou, cukrovkou i moly ve skříni

Jak poznat kvalitní sluneční brýle?

Nejdůležitější jsou správné UV filtry na sklech, které mají za úkol chránit bezpečí vašich očí. Certifikované a kvalitní brýle mají na jedné z nožiček uvedenou nálepku s CE certifikátem, což značí kvalitu brýlí. Vedle nálepky s certifikátem byste také měli najít označení výše ochrany skel.

Kategorie filtru

Sluneční filtr má 4 kategorie, od nuly do 4, přičemž 4 je nejvyšší možná kategorizace v této ochranné stupnici, která označuje propustnost světla přes skla. Brýle označené na stupnici 0 a 1 jsou spíše designovým kouskem a oči chrání minimálně. Ideální jsou brýle označené stupněm 3, které dostatečně chrání oči a jejich okolí a jsou vhodné i pro řízení auta. Naproti tomu brýle označené čtyřkou jsou vhodné spíše pro sport, nikoli pro běžné nošení, a už vůbec se nedoporučují při řízení.

Víte, kde mají brýle v akci?

Jak vybrat skla do brýlí?

Mnohdy se lidé také mylně domnívají, že barva skel souvisí s kvalitou UV filtru. To ovšem není pravda. Barva skel pouze rozlišuje různé vnímání okolních barev a také ovlivňuje propustnost světla.

  • Nejvíce autentické barvy zajistí skla šedá.
  • Trochu zkreslené barvy pak uvidíte přes skla hnědá.
  • Žlutá a oranžová skla jsou vhodná při špatné viditelnosti.
  • Realitu barev nejvíce pozmění skla zelená, jejich výhodou je ale tlumení únavy očí.
  • Modrá skla nejsou vhodná pro řízení, jelikož do velké míry zkreslují vnímání červené a zelené barvy.

Zrcadlová skla snižují intenzitu světla, které jde přes čočku. Zrcadlová vrstva totiž světlo na rozdíl od barevných skel odráží, a brýle jsou tak příjemné pro hodně slunečné dny. Zrcadlové brýle jsou vhodné při sportování, zejména lyžování nebo na sporty u moře. Na druhou stranu jsou však náročnější na údržbu, jelikož se rychle poškrábou – ideální je tedy uchovávat je v ochranném pouzdře.

Žena s mužem si vybírají sluneční brýle Bobex-73 / Shutterstock.com

Dioptrické sluneční brýle

Pokud nosíte brýle dioptrické, může být nepohodlné je neustále měnit s těmi slunečními. Některé typy dioptrických brýlí však mají i UV filtr, což může pro základní použití stačit. K dispozici jsou také brýle s magnetickými klipy, které umožňují snadné nasazení sluneční ochrany.

Speciální sluneční dioptrické brýle jsou pak využitelné celé léto, což se ovšem projevuje i na jejich pořizovací ceně. V případě očních čoček lze také vybírat z těch obsahujících UV filtr, nicméně čočky kryjí pouze část oka a už vůbec nechrání oční okolí. Proto se nedá spoléhat pouze na ně, ale vždy je třeba doplnit je i slunečními brýlemi.

Jak vybrat kvalitní sluneční brýle?

Kromě toho, že by se vám měly sluneční brýle líbit, protože je lidé vnímají jako módní doplněk, by hlavně měly správně sloužit vašemu zraku a padnout tvaru obličeje.

Při výběru je důležité se řídit zejména těmito body:

  • Tvar obličeje – ne každému sednou všechny tvary obrouček.
  • Rozměry obrouček – sedět by vám brýle měly kolem nosu, uší a také by skla neměla být příliš široká.
  • Splnění certifikace.
  • Materiál brýlí – plast, sklo, nebo kov?
  • Barva skel.
  • Polarizace – polarizace eliminuje odlesky, které vznikají zejména počasím, což se hodí třeba pro řízení auta. Není ovšem nezbytností.
Dva kluci vybírají sluneční brýle Pavel Kobysh / Shutterstock.com

Jak vybrat dětské sluneční brýle?

Stejně jako chráníte oči své, musíte chránit i oči svých dětí. A zatímco UVA záření škodí kůži, UVB záření se podílí na vzniku řady očních nemocí, jako je například šedý zákal, a také má negativní vliv na imunitu. Nejvíce jsou děti vystaveny slunečnímu záření při letním hraní venku. Pokud nenosí sluneční brýle, mohou si na konci dne stěžovat na svědění očí, a někdy se dokonce objevuje zarudnutí nebo mžourání.

Dětské brýle by měly mít 100% ochranu proti UVA/UVB záření a kvalitní obroučky, které přesně lemují tvar obličeje. Nožičky by naopak neměly výrazně přesahovat přes uši. Ideální je, když je děti na obličeji ani necítí, aby jim bylo nošení pohodlné.

Brýle pro děti se obvykle vybírají ve stupni 2 nebo 3 a je vhodné je kombinovat s čepicí s kšiltem nebo kloboučkem. Zrak očí se dětem stále vyvíjí, proto je důležité na nošení pokrývky hlavy a slunečních brýlí v létě opravdu dbát.

Myslete i na naše nejmenší

Jaké jsou největší chyby při výběru slunečních brýlí?

Sluneční brýle se běžně prodávají v supermarketech, na tržnicích, nebo dokonce v květinářstvích, případně si je lidé kupují na poslední chvíli třeba u koupaliště nebo na dovolené na místních trzích. Dané brýle však obvykle nesplňují potřebné normy, takže oči dostatečně neochrání – jsou spíše poslední záchranou. Na výběr správných slunečních brýlí si raději udělejte čas a vydejte se do specializované prodejny nebo optiky.

Kvalitní sluneční brýle také pořídíte i na vybraných e-shopech, které nabízejí i virtuální kabinku, v níž si je vyzkoušíte a pak koupíte online.