Zabít, nebo vypudit? Nejúčinnější metody, jak se zbavit slimáků

Slimák na rostlině SHARKY PHOTOGRAPHY / Shutterstock.com

Práce na zahradě přináší mnoho potěšení a jen málokterá věc zde dokáže nahánět takovou hrůzu jako výskyt slimáků. Kde je jeden, tam se jich obvykle brzy objeví celá armáda. Když nezasáhnete, vaše úroda bude nenávratně zničena. Jedinou úspěšnou akcí je kvalitní bitevní plán. Ne každý zná skutečně účinné způsoby, jak se slimáků zbavit, a my si proto představíme ty nejlepší.

Přečtěte si také

Svěží restart? Pochutnejte si na 3 výborných jarních polévkách

Jaké existují druhy slimáků?

Když uvidíte slizké stvoření bez ulity, ihned pomyslíte na slimáka, ale o jakého jde? Slimák je suchozemským nahým plžem z rodu slimákovitých a na našem území se vyskytuje hned celá řada druhů. Některé jsou původní a některé sem byly zavlečeny člověkem.

Liší se nejen svým vzhledem, ale i velikostí a jídelníčkem. Mezi nejčastější tuzemské druhy patří:

  • Plzák španělský – oranžovohnědá barva, velikost 8–12 cm
  • Slimák popelavý – černá až světle hnědá barva, velikost až 20 cm
  • Slimák největší – světle šedý s tmavými pruhy nebo skvrnami, velikost 10–20 cm
  • Plzák lesní – hnědá nebo černá barva, velikost až 15 cm
Žena stojí u záhonu se saláty a znechuceně se dívá na slimáky na lopatce epixproductions / Shutterstock.com

Jak dlouho žije slimák?

Jelikož mají slimáci rádi vlhkost a vysoké teploty jim nesvědčí, jsou aktivní v noci. Zatímco spíte, okusují hlávkový salát, ředkvičky a další pracně vysazené plodiny. Nejvíce na pozoru byste se měli mít mezi květnem a červencem. Obvykle se objeví po prvních jarních deštích.

U slimáků byste marně hledali samce nebo samici, jedná se totiž o hermafrodita. Svá vajíčka klade na tmavá a vlhká místa, od shnilého dřeva až po listí. Někdy je můžete snadno rozpoznat i podle slizové stopy, kterou za sebou zanechávají. Délka života u nich není příliš dlouhá, obvykle 6–12 měsíců.

Proti slimákům bojujte efektivně a levně

Jak se slimáků zbavit bez chemie?

Existují přírodní i chemické způsoby. Pokud se obáváte znečištění spodních vod a vaší zahrady chemií, vyzkoušejte přírodní způsoby. Chemické jsou obvykle rychlejší, ale také agresivnější.

  • Přitáhněte zvířata, která se slimáky živí: Když vysadíte živé ploty a keře s bobulemi, rázem přivábíte mnoho ptáků, včetně drozdů nebo kosů, kteří si na slimácích rádi pochutnají. Když budete mít na zahradě jezírko, přitáhnete žáby nebo ropuchy, které mají slimáky také na svém jídelníčku. Vytvoření zdravého ekosystému na zahradě způsobí, že se bude populace škůdců regulovat doslova sama.
  • Nabídněte jim otruby: Umístěte na zahradu otruby, slimáci je milují. Přejedí se jich, nafouknou se a budou dehydrovaní. Následně se nebudou moct stáhnout zpět do úkrytů a budou snadnou kořistí pro ptáky.
  • Ostrá bariéra: Slimáci neradi cestují přes ostrý štěrk, piliny, písek nebo kůru.
Slimák na listu rozkvetlé květiny natafil / Shutterstock.com
  • Vápno: Vápno je osvědčeným receptem – obsypte jím zahradu, a když zaprší, sypejte znovu. Pokud nemáte vápno, postačí rozdrcené skořápky od vajíček.
  • Vysoké barikády: Udělejte na zahradě barikádu z plechu nebo suchých prken, ta se stane pro většinu z nich nepřekonatelnou.
  • Rostliny odolné vůči slimákům: Pokud jsou vaše okrasné rostliny stále zničené, zkuste se zaměřit na takové, které jsou proti slimákům odolné. Jsou to například levandule, okrasné trávy, begonie, hortenzie, kapradiny, růže, pelargonie a fuchsie.
  • Rostliny, které nemají rádi: Je mnoho rostlin, které je přímo odpuzují, a tudíž by na vašem záhonu neměly chybět. Patří sem třeba česnek, petržel, tymián, máta, šalvěj, fenykl nebo pažitka.
  • Posbírejte je: Vezměte si kbelík, gumové rukavice a začněte se sběrem. Pokud máte děti, můžete uspořádat soutěž, kdo nasbírá nejvíce slimáků. Mnoho lidí nasbírané škůdce zabíjí tím, že je zalije slaným nálevem nebo je povaří. Mnohem šetrnější volbou je vysypat obsah kbelíku na louce nebo na vzdáleném poli. Pokud jste škodolibí, můžete je vysypat k sousedovi, ale počítejte s tím, že k vám přilezou zpátky.
  • Indický běžec: Jedná se o roztomilého kachního mazlíčka, který má ze všeho nejraději slimáky. Když si tohoto opeřence pořídíte, můžete očekávat, že vaši zahradu bude účinně čistit.
  • Pasti na slimáky: Účinnou zbraní jsou pasti na slimáky. Můžete do země zakopat kbelík, kelímek od jogurtu nebo například rozříznutou PET lahev. Naplňte tyto nádoby do poloviny pivem, sladkou vodou nebo vodou se solí. Slimáci do pasti spadnou a už nevylezou.
  • Ocet nebo čpavek: Umístěte do rozprašovače směs octa s vodou nebo čpavku s vodou. Když touto směsí postříkáte své rostliny, slimáci se jim budou vyhýbat. Musíte však postřik pravidelně opakovat.
Do levandulí se slimáci nezakousnou...

Kupte se slevou Levandule.

Porovnat slevy

Chemická likvidace slimáků

Velmi osvědčené jsou granule na slimáky. Dejte však pozor, pokud máte domácí mazlíčky, některé chemické prostředky mohou ohrozit i domácí zvířata nebo lidi. Ideální volbou jsou granule na bázi fosforečnanu železitého, které nejsou nebezpečné pro domácí zvířata ani ptáky. Nabízí se také prášek s hlísticemi, které napadnou slimáky, a oni do několika dnů přestanou jíst a uhynou.

V obchodech narazíte na desítky druhů chemických prostředků, které jsou účinné, vždy se ovšem poraďte s prodejcem, jestli jsou skutečně šetrné a nemohou představovat zdravotní riziko. Zahrada je přece jen místem, kde by se chemické přípravky měly používat uvážlivě.

Máte nějaké vlastní rady na slimáky, které jsme nezmínili? Podělte se s námi o ně do komentářů.