Slunečnicová semínka: Kolik jich můžete sníst a proč jsou tak zdravá?

Vyloupaná a neloupaná slunečnicová semínka PENpics Studio / Shutterstock.com

Víte, která zářivá rostlina se otáčí za sluncem? Slunečnice se nepěstují jen pro výrobu oleje, ale také pro svá semínka, která jsou sama o sobě velmi lahodná. Mnozí je pouze sypají ptákům do krmítka, zatímco jiní je s chutí konzumují. V minulosti jsme si na nich mohli pochutnat především tehdy, když jsme si u pole utrhli slunečnici, dnes jsou stále častěji v regálech obchodů, ať už vyloupaná, nevyloupaná nebo ochucená. Zjistěte, jaké přínosy pro vás může mít jejich konzumace.

Přečtěte si také

Upozornění pro zákazníky: Řetězec s okamžitou platností stahuje vybrané produkty značky Kinder

Co byste o nich měli vědět?

Existují různé odrůdy slunečnic. Některé se pěstují pro olej a obvykle je poznáte podle černé barvy, jiné pro přímou konzumaci a jsou typické svými bílými pruhy. Zajímavé je také to, že slunečnice mohou dorůst až do výšky kolem 3–4 metrů.

Za příznivých podmínek má květ průměr kolem 30 centimetrů a obsahuje přibližně 2 000 semínek. Sklízí se tehdy, když květ začne vadnout a hnědnout. Jelikož slupka není jedlá, pro konzumaci je potřeba semínka vždy vyloupnout. Čerstvě vyloupnuté semínko má bílou barvu a je typické oříškovou chutí.

Detail slunečnice se semínky ANSP_FOTO / Shutterstock.com

Jaké mají využití?

Pokud chcete čerstvé semínko, je třeba si ho vyloupnout z květu slunečnice. Když se sklízí, tak se vysuší. Můžete si koupit vyloupaná i nevyloupaná semínka. K dispozici jsou v mnoha podobách, jako jsou vyloupaná semínka bez úpravy, ale také pražená, solená, namočená v čokoládě nebo ochucená různými způsoby.

Nejpopulárnější je konzumace samotných semínek, v mnoha zemích lze na ulici koupit čerstvě upražená semínka, zejména v Asii. Přidávají se ale také do různých receptů, do salátů, do jogurtů, cereálií i do oříškových směsí. S oblibou se přidávají do pečiva, ať už do těsta, nebo jako ozdoba. Setkat se můžete také se slunečnicovým máslem. Mimořádně zdravá jsou naklíčená semínka slunečnice (microgreens), která jsou také velmi chutná a vyhledávaná hlavně příznivci zdravého životního stylu.

Nenechte si ujít

Mimořádně výživná potravina

Slunečnicová semínka jsou bohatá na bílkoviny, kalorie a vlákninu. Je zde také velké množství tuků, ale jsou převážně polynenasycené nebo mononenasycené. Najdeme v nich řadu vitamínů, jako je thiamin, riboflavin, niacin, kyselina pantotenová, folát, cholin, vitamín B6, vitamín C a vitamín E. V hojném množství obsahují důležité minerály, především vápník, železo, hořčík, mangan, fosfor, draslík, sodík a zinek. Při konzumaci také poskytují rostlinné sloučeniny, jako jsou flavonoidy a fenolové kyseliny, které jsou silnými antioxidanty.

Slunečnicová semínka a máslo TatyanaMago / Shutterstock.com

Jaké množství konzumovat a na co si dát pozor?

Denně byste neměli konzumovat více než 30 gramů denně, což odpovídá zhruba plné dlani nebo malému šálku. I když jsou velmi zdravá, vzhledem k množství kalorií je vhodné doporučené množství nepřekračovat. Nadměrná konzumace může způsobit rychlé nabírání na váze.

Pokud je konzumujete poprvé, začněte malým množstvím, abyste zjistili, jestli na ně nemáte alergii. Ta se může projevit svěděním kolem úst, vyrážkou, otoky nebo problémy s dýcháním. Pokud se semínek přejíte, může se objevit zácpa, bolest břicha nebo i zvracení.

Začněte svůj den zdravou snídaní

Kupte se slevou Kaše Semix.

Porovnat slevy

Zdravotní přínosy slunečnicových semínek

  • Posílení imunity – Vitamín E zvyšuje imunitní reakce a chrání před řadou infekčních onemocnění. Je také silným antioxidantem a zabraňuje volným radikálům poškozovat zdravé buňky v těle. Zinek chrání před záněty, alergiemi a napadajícími patogeny, čímž předchází infekcím a celkově zvyšuje imunitu.
  • Lepší cholesterol – Obsah vlákniny snižuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu v krvi. Niacin snižuje hladinu celkového cholesterolu a riziko srdečních chorob. Vitamín B5 zvyšuje HDL cholesterol, který je příznivý organismus.
  • Kardioprotektivní účinky – Pomáhají snižovat krevní tlak i výskyt arytmií, čímž tělo chrání před vznikem kardiovaskulárních onemocnění.
  • Menší riziko rakoviny – Beta-sitosterol, fytosterol přítomný ve slunečnicových semínkách, pomáhá předcházet rakovině prsu. Zabraňuje růstu nádorových buněk, zmenšuje velikost nádoru a také zabraňuje metastázování.
  • Lepší funkce mozku – Pravidelná konzumace zlepšuje náladu, koncentraci a paměť.
  • Pomoc při hubnutí – I když jsou velmi kalorická, jsou bohatá na bílkoviny a vlákninu. Dávají nám déletrvající pocit sytosti, a tím snižují příjem potravy.
  • Podpora energie – Jsou dobrým zdrojem thiaminu, který pomáhá rozkládat sacharidy, bílkoviny a tuky přítomné v naší potravě na energii. Pomáhají také při budování svalů.
  • Detoxikace – Jsou účinná při odstraňování bakterií a choroboplodných zárodků z buněk. Pomáhají také vyplavovat toxiny z těla.
  • Zdravá pleť – Antibakteriální a protiplísňová aktivita těchto semen zabraňuje infekcím, čímž udržuje naši pokožku čistou. Kyselina olejová a linolová zase pomáhají při tvorbě kolagenu a elastinu, urychlují hojení ran a zabraňují také tvorbě jizev.
  • Podpora při těhotenství – Jsou nabitá vitamínem E, což je živina, o které je známo, že je extrémně prospěšná pro prenatální zdraví. To znamená, že vitamín E pomáhá při vývoji dítěte v děloze.
  • Protizánětlivé účinky – Za ty jsou zodpovědné zejména flavonoidy, vitamín E a další sloučeniny.