Momordika: Podivný příbuzný okurky, který překvapí chutí i svými účinky

Plody momordiky na stole NIKCOA / Shutterstock.com

Zatímco někteří se spokojí se zeleninou, na kterou jsou v Česku zvyklí, stále více lidí objevuje tropické plodiny, jež potěší novou chutí a různými zdravotními přínosy. Někdo by mohl namítat, že takové plodiny nejsou pro místní obyvatele přirozené, ale v podobných momentech je dobré si připomenout, že i okurka, kukuřice, brambory nebo ředkve byly kdysi exotické. Dnes si představíme momordiku, tykvovitou zeleninu, kterou můžete pěstovat i u nás.

Přečtěte si také

Pečicí papír vás naučí zdravě vařit. Tipy, jak ho používat v kuchyni

Co je momordika?

Momordika je popínavá rostlina, která si vysloužila různá označení, někdy se jí říká hořká okurka, jiní ji nazývají hořká tykev, hořká dýně či také karavela. V asijské kuchyni jde o velmi známou plodinu, u nás se s ní lidé teprve seznamují, ale její semena můžete pořídit na internetu i v nejednom zahradnictví.

Jedná se o liány, které mohou mít i podobu nízkého keře. Dorůstají i do délky několika metrů a pro pěstování je vhodné zvolit konstrukci, po které se mohou táhnout. Typické jsou bílými nebo žlutými květy. Momordika pochází z Indie a v současné době se pěstuje po celém světě, a to až do výšky 1 500 metrů.

Zralá momordika na zahradě Phichai / Shutterstock.com

Jaké plody na ní rostou?

Nejatraktivnější jsou na rostlině samotné plody, které mohou být pukavé i nepukavé, v závislosti na odrůdě. Momordika chutná ostře a hořce, buď si ji zamilujete, nebo ji nebudete mít rádi. Plody jsou velké zhruba do 25 centimetrů a typické jsou protáhlým tvarem a povrchem tvořeným hrbolky připomínajícími bradavice. Uvnitř se nachází semena velká kolem 15 milimetrů, která se ukrývají v červené dužině.

Plody se konzumují zralé i nezralé, a pokud jako zralé puknou, plod se rozevře a ukáže svá semena. Nejprve jsou plody zelené, šťavnaté a křupavé. Jak dozrávají, zežloutnou, ztratí na své hořkosti, mají moučnější konzistenci a dřeň získá nasládlou chuť. Jestliže se pro pěstování rozhodnete, sklízet můžete už dva měsíce po vysazení.

Pohlídejte si akce na zeleninu

Jak momordiku využít v kuchyni?

Stejně jako tykev i momordika je všestrannou zeleninou, kterou lze vařit, dusit i nakládat. Využijete ji do polévek, omáček i mnoha tradičních nebo asijských receptů. Hodí se jako příloha a kromě plodů lze konzumovat i listy a květy. Plody můžete nakrájet na hranolky nebo na plátky a osmažit je na chutné a zdravé chipsy.

Zkuste ji využít v běžných receptech místo tykve nebo brambor. Také můžete experimentovat s novými recepty, které vám přinesou do kuchyně neznámé chutě. Pokud sklidíte zelené plody a budou na vás příliš hořké, namočte je ve vodě a tím hořkost zmírníte.

Nakrájená momordika na prkénku Hadi_design / Shutterstock.com

Jaké živiny obsahuje?

Plody jsou obzvláště bohaté na vitamín C, důležitou mikroživinu, která se podílí na prevenci nemocí, tvorbě kostí a hojení ran. Mají také vysoký obsah vitamínu A, vitamínu rozpustného v tucích, jenž podporuje zdraví pokožky a zrak. Poskytují rovněž folát, který je nezbytný pro růst a vývoj, a také menší množství draslíku, zinku a železa.

Jsou též dobrým zdrojem katechinu, kyseliny gallové, epikatechinu a kyseliny chlorogenové – silných antioxidačních sloučenin, které mohou pomoci chránit vaše buňky před poškozením. Navíc mají nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny.

Nutriční obsah na porci 100 g

  • Kalorie: 21 kcal
  • Sacharidy: 4 g
  • Vláknina: 2 g
  • Vitamín C: 99 % doporučené denní dávky (DDD)
  • Vitamín A: 44 % DDD
  • Folát: 17 % DDD
  • Draslík: 8 % DDD
  • Zinek: 5 % DDD
  • Železo: 4 % DDD
Pěstování momordiky v řadách Susilo Prambanan / Shutterstock.com

Jaké zdravotní výhody má momordika?

Zlepšuje cukrovku – Momordika má antidiabetické vlastnosti. Působí hypoglykemicky tím, že řídí metabolismus glukózy. Inhibuje vychytávání glukózy ve střevech a zvyšuje její využití ve svalech. Výtažky z hořké tykve chrání pankreatické buňky před prozánětlivými buňkami a sloučeninami. Hypoglykemický účinek má jak ovocná dužina, tak i semena a extrakty z celých rostlin. Přítomné saponiny, alkaloidy a polyfenoly jsou zodpovědné za zvýšenou toleranci inzulínu a vychytávání glukózy.

Podporuje hubnutí – Spolu s metabolismem glukózy působí také na metabolismus lipidů. Může snížit hromadění tuku a díky tomu působí proti obezitě. Přidání hořké tykve do stravy snižuje účinek vysoce tučných potravin.

Podporuje zdraví jater – Dalším přínosem jsou hepatoprotektivní vlastnosti. Obezita, cukrovka, strava s vysokým obsahem tuků a alkohol vedou ke ztučnění jater. Záněty a volné radikály mohou taková poškození jater ještě zhoršit. Konzumace momordiky může zmírnit oxidační poškození, protože dokáže blokovat hromadění tuku a mechanismus peroxidace lipidů. To zpomaluje zánětem indukovanou buněčnou smrt v játrech. Posiluje také antioxidační systém vašeho těla, konkrétně vlastní enzymy, jako je kataláza a superoxiddismutáza.

Zmírňuje zácpu a hemoroidy – Hořká tykev je osvědčeným projímadlem a stimulantem trávení, stimuluje vaše střevní buňky, aby vylučovaly více trávicích šťáv. Tak pomáhá rychleji a lépe trávit jídlo. Po efektivním trávení často následuje plynulé vyprazdňování. Konzumace této zeleniny předchází zácpě a uvolňuje tlak na žíly uvnitř hemoroidů.

Léčí kožní onemocnění – Má vynikající protizánětlivé vlastnosti. Může léčit různé kožní stavy, jako je ekzém, vyrážka, lepra, lupénka, rány a vředy. Domorodé kmeny z Afriky a Asie používají pastu vyrobenou z rostliny hořké tykve k lokální aplikaci na puchýře a poranění.

Zatočte s kožními problémy

Bojuje proti rakovině – Téměř všechny části rostliny mají protirakovinné vlastnosti. Extrakt z rostliny inhibuje růst rakovinných buněk spuštěním programované buněčné smrti (apoptózy). Olej ze semen obsahuje biologicky aktivní mastné kyseliny, které narušují proliferaci buněčných linií rakoviny prsu a jater. Také extrakt z celého ovoce a slupky hořkého melounu vykazuje vysokou účinnost v boji proti rakovině tlustého střeva. Je též selektivně toxický pro buňky rakoviny prostaty.

Zabraňuje helminthickým infekcím – Helminthické infekce způsobené tasemnicemi, nematodami a motolicemi postihují jak lidi, tak i hospodářská zvířata. Extrakty různých částí rostliny je dokážou zahubit. Za tuto aktivitu jsou zodpovědné obsažené fytochemikálie. Saponiny, alkaloidy, oligoglykosidy, flavonoidy a taniny jsou nejúčinnější při hubení hlístic. Mohou je paralyzovat a narušit jejich cévní a nervový systém. Tyto fytochemikálie mohou také omezit migraci a přežití mladých larev háďátek.