Jak zužitkovat v kuchyni staré pečivo? Recepty, které chutnají

Člověk vytahuje z trouby plech se sýrovými toasty Monkey Business Images / Shutterstock.com

Občas se stane, že to s nákupem pečiva přeženete a zbydou vám ztvrdlé kousky a starý chléb. Co s nimi? Pokud nejsou napadeny plísní, v kuchyni je snadno využijete. Podívejte se na naše rady a tipy.

Přečtěte si také

Rossmann spojuje věrnostní kampaň s jógou. Jiné řetězce lákají na vysavače i plyšové hračky

Strouhanka nejen na řízky

Připravit z tvrdých rohlíků a housek strouhanku napadne téměř každého, málokdo se ale nakonec přinutí to udělat. Přitom řízky má rád asi každý a kupovat strouhanku není vždy nutné.

Ideální je ještě před rozemletím staré pečivo dosušit v troubě, pak strouhanka vydrží déle. Skladujte ji v dobře uzavřené nádobě, ať se vám do ní nedostanou moli.

Sekaná, karbanátky a nádivka

Starší pečivo využijete při výrobě karbanátků nebo při pečení sekané. Před přípravou namočte nakrájené rohlíky na kostky na 15 minut do mléka, jemně je vymačkejte a přimíchejte k mletému masu. Maso lze společně s pečivem i semlít. Sekaná i karbanátky budou vláčnější a kompaktnější. Doplňte vajíčkem, cibulí a česnekem, přidejte trošku majoránky, sůl a pepř. Výborná je i nádivka.

Dopřejte si sladkou pochoutku

Kupte se slevou Donut.

Porovnat slevy

Houskové knedlíky

Houskový knedlík je vynikající příloha. Rohlíky či housky nakrájejte na kostičky, důkladně usušte a dejte do uzavíratelné sklenice. Až budete dělat knedlíky, skvěle je využijete.

Žemlovka

Ze starších rohlíků či housek udělejte žemlovku. Můžete se držet tradičního receptu s jablky a tvarohem, ale i doplnit žemlovku jinými druhy ovoce, třeba švestkami. Naše babička přidávala meruňky či broskve, které na zimu zavařovala, a žemlovka byla vynikající. Nabízí se použít také ořechy a na povrch zapéct ušlehaný sníh z bílků. Žemlovka je výborná i ze staré vánočky nebo loupáků.

Houskové knedlíky Karl Allgaeuer / Shutterstock.com

Topinky a chlebové krutony

Pokud nechcete dělat topinky, chlebové krutony doplní polévky i zeleninové saláty. Chléb nakrájejte na kostičky, obalte je ve směsi olivového oleje, soli a česneku, rozložte na plech s pečicím papírem a pečte na 180 °C asi 15 minut dozlatova. Až vychladnou, uskladněte je v uzavíratelné dóze. Můžete je připravit i ve fritovacím hrnci. Budou křupavé a velmi chutné, výborné do česnečky i hrachové polévky.

Chleba ve vajíčku nebo chlebové lupínky

Místo chipsů si připravte chlebové lupínky. Pečivo nakrájejte na tenké plátky, promíchejte ve směsi olivového oleje, soli a koření, jako jsou pepř, česnek či paprika. Lupínky naskládejte na plech s pečicím papírem a zapečte v troubě. Výborný je i chleba namočený ve vajíčku a osmažený na pánvi.

Housky zapečte v troubě

Housky rozkrojte napůl, mírně potřete máslem a posypte strouhaným celerem. Pak zapečte v troubě. Budete překvapeni lahodnou vůní a chutí celeru. Můžete je také posypat strouhanou červenou řepou se sezamem nebo strouhaným sýrem a dát na ně plátky rajčat. Stačí 10 minut rozpéct v troubě. Housky budou křupavé.