Exotické ovoce longan je zdravé a dostupné i u nás. Jak ho správně jíst?

Exotické ovoce longan v proutěném košíku Nungning20 / Shutterstock.com

Slyšeli jste už o longanu neboli dračím ovoci? Tyto peckovice u nás patří k méně známým exotickým potravinám, rozhodně ale stojí za pozornost. Mají spoustu příznivých účinků pro naše zdraví a k dostání jsou v různých formách. A to dokonce i u nás. Přečtěte si, proč stojí za to longan ochutnat, kde ho koupit, jak toto ovoce konzumovat i jak moc je podobné nám známějšímu liči.

Přečtěte si také

Jste „polévkoví“? Uvařte si svěží jarní klasiku i výborné krémy, které dodají energii na celý den

Bílá dužina chutná i léčí

Plody longanu o velikosti hroznového vína pochází z Asie. Pod jejich tenkou žlutohnědou slupkou se ukrývá sladká, šťavnatá bílá dužina s hnědým semenem ve středu, podle něhož toto ovoce dostalo přezdívku dračí oko.

Již po staletí je ceněnou surovinou tradiční čínské medicíny i orientální kuchyně. Zajímavou chuť dodává teplým a studeným, stejně tak sladkým i slaným pokrmům. A co víc, má celou řadu příznivých účinků na náš organismus.

Wafle s ovocem YSK1 / Shutterstock.com

Přínosy "dračího oka" pro zdraví

  • Plody jsou bohaté na vitamíny B a C, v menší míře obsahují i minerály jako železo, vápník, hořčík, zinek nebo draslík, dále také vlákninu a polyfenoly, které jsou velmi silnými antioxidanty.
  • Mají nejen antioxidační, ale také detoxikační účinky.
  • Podporují zdravé trávení.
  • Přispívají ke snižování cholesterolu a příznivě působí na kardiovaskulární systém.
  • Mohou prý působit také jako prevence proti různým infekčním onemocněním (nachlazení, chřipce).
  • Tvrdí se o nich, že při pravidelné konzumaci dokážou pozitivně ovlivňovat psychický stav a snižovat stres, přispívat ke klidnému spánku a také zlepšovat mozkovou činnost, např. podporovat paměť.
  • Mají také dobrý vliv na zdraví a kvalitu kloubů, pleti i vlasů.
Kde seženete exotické ovoce v akci?

Kupte se slevou Mango.

Porovnat slevy

Jak se longan jí a využívá?

Plody, které se před konzumací musí oloupat, mají osvěžující sladkokyselou chuť. Na vaničky čerstvých můžete čas od času narazit i v našich online supermarketech nebo u prodejců, kteří k nám dováží exotické ovoce ze zahraničí.

Mnohem častěji jsou ovšem dostupné v podobě kompotů, které se hodí k přípravě salátů, sladkých dezertů a pudinků, snídaňových kaší a smoothies i slaných rýžových pokrmů, nebo ve formě sušených plodů. Ty seženete v kamenných či internetových zdravých výživách a prodejnách s exotickými potravinami. Dehydratovaný longan má výraznější sladkou chuť.

Před konzumací nebo použitím ve studených i teplých pokrmech se doporučuje nechat sušené longany na chvíli nabobtnat ve studené vodě, případně se z nich dá vařit odvar na způsob čaje nebo obkladů na problematickou či podrážděnou pleť a kůži.

Exotické ovoce longan a liči v proutěném košíku Kuboo / Shutterstock.com

Longan vs. liči

Plody longanu se také často přirovnávají k podobnému liči, a to jak vzhledově, nutričním složením i využitím v kuchyni. Pro nás je zásadní rozdíl v tom, že čerstvé liči je u nás běžně dostupné a na váhu ho koupíte ve většině velkých supermarketů a hypermarketů. Stejně tak je snáze k dostání i v sušené podobě (včetně lyofilizované) nebo v kompotech.

Nepatrně se liší také ve své chuti. Zatímco dužina longanu má spíše "sušší" sladkost připomínající datle, liči je více šťavnaté, s tropickou, svěží sladkostí. Oba druhy ovoce však mají podobné složení vitamínů (zejména C) a vysoký obsah antioxidantů, příznivý vliv na nervovou soustavu, trávení i kardiovaskulární systém. Pokud se vám tedy čerstvý longan sehnat nepodaří, z hlediska zdravotních benefitů i využití v kuchyni můžete klidně sáhnout po liči.