Zbaví vás i silného zápachu rukou do 30 sekund: Vyplatí se koupit nerezové mýdlo?

Muž si znepokojeně čichá k rukám RealPeopleStudio / Shutterstock.com

Vadí vám při častém vaření nebo pracování v dílně následný zápach rukou? A už jste slyšeli o nerezovém mýdle? Oproti tomu klasickému má celou řadu ekologických i ekonomických výhod, navíc je ideální pro osoby s citlivou pokožkou a pro alergiky. Jak nerezové mýdlo funguje, jak dlouho vydrží, kolik stojí a jak jej používat?

Přečtěte si také

Češi si zvolili nejoblíbenější e-shop roku. Zabodovala Alza, Knihobot i výrobci montessori hraček

Nerez, vzduch a voda

Mýdlo z nerezové oceli dokáže neutralizovat i opravdu silné zápachy. A to doslova jen díky vzduchu a vodě. Žádných jiných (chemických) přípravků není potřeba.

Jednoduše řečeno funguje jako katalyzátor, který převádí pachové molekuly do neutrálních sloučenin kyslíku. Stačí si ho mnout v rukou pod vlažnou tekoucí vodou po dobu 30 až 60 sekund.

Kolik takové mýdlo stojí?

Nejčastěji jej seženete za 150–⁠300 Kč. Koupíte jej v domácích potřebách nebo na různých e-shopech, stačí hledat pod heslem "nerezové či kovové mýdlo". Mnohé internetové obchody ho nabízí i výrazně levněji, často se ovšem jedná o přeprodej z čínských nákupních galerií.

Nerezové mýdlo v dlani R3BV / Shutterstock.com

7 výhod nerezového mýdla

  1. Zápach skutečně neutralizuje – Na rozdíl od různých syntetických a navoněných “překrývačů”, nerezové mýdlo pach opravdu eliminuje, nikoliv pouze zamaskuje. Hodí se pro neutralizaci zápachu od ryb, česneku, cibule i cigaret, ředidel či dokonce nafty.
  2. Bezpečné pro potraviny – Při práci v kuchyni mýdlo nijak nekontaminuje potraviny a lze jej používat i během práce se surovinami.
  3. Šetrné k pokožce – Při častém mytí rukou mohou různá mýdla (nejen citlivou) pokožku dlouhodobě vysušovat. To nerezové je zcela bez chemikálií a díky tomu nenarušuje pH kůže. Je tak vhodné i pro osoby s ekzémem a alergiemi.
  4. Šetrné k životnímu prostředí – Stejně jako absence chemických přísad svědčí vaší pokožce, je stejně ohleduplná i k životnímu prostředí. Klasická mýdla a detergenty obsahují tenzidy, které přispívají ke znečišťování povrchových vod.
  5. Ekonomické řešení – Nerezové mýdlo neubývá a můžete ho používat dlouhodobě, bude vám sloužit roky.
  6. Využití pro celé tělo – Někteří nedají na nerezové mýdlo dopustit i při odstraňování pachu z nohou či jiných (zpocených) částí těla. V takovém případě můžete mýdlo zabalit do navlhčené utěrky nebo žínky a požadovaná místa jím potírat, případně ho umístit i do bot.
  7. Odstraní zápach z ledničky – Obdobně můžete umístit nerezové mýdlo do misky s vodou a tu zavřít do lednice, kde se postará o neutralizaci všech pachů.

Vyplatí se tedy koupit?

Pro ty, kteří pracují v kuchyni často s aromatickými potravinami nebo přichází do styku se zapáchajícími látkami, je nerezové mýdlo určitě skvělou dlouhodobou investicí. Zvláště, pokud máte citlivou pokožku.

Jedinou péči, kterou po dlouhá léta bude vaše nerezové mýdlo potřebovat, je pravidelné očišťování od vodního kamene. K tomu postačí citronová nebo octová voda, případně jakékoliv čistící přípravky na vodní kámen nebo nerezové povrchy z drogerie.

  • Tip: Zkusit můžete i některé domácí ekologické a velmi levné odstraňovače pachů z rukou, pomáhá citronová šťáva, rozředěný ocet, kávová sedlina, jedlá soda, pasta z mýdla a soli či cukru nebo zubní pasta, která by měla být extra účinná proti rybině. Pokud ovšem máte ekzematickou pokožku, nerezové mýdlo je šetrnou sázkou na jistotu.
Člověk si myje ruce v tekoucí vodě Stockah / Shutterstock.com

Nerez pomůže i na záchodě či v myčce

Kromě mýdla se dají koupit i různé nerezové a ocelové neutralizátory pachů do koupelen, závěsné do WC nebo myček na nádobí apod., které fungují na stejném principu a při kontaktu s vodou dokážou dlouhodobě ekologicky a ekonomicky zbavovat místnosti i předměty zápachu bez chemie.