Grilujte jako profíci: Neodolatelné marinády, které udělají z každého kusu masa šťavnatý hit

Různé koření a koření pro letní grilování na rustikálním dřevěném piknikovém stole stockcreations / Shutterstock.com

Teplé počasí a sluníčko lákají k venkovnímu posezení a grilování. Kdo by odolal lahodnému občerstvení a skvělé atmosféře, která je s letním grilováním spojená? Pokud grilujete už nějakou tu sezónu, nebo s tím právě začínáte, budete určitě rádi za tipy, jak maso (a nejen to) marinovat a dodat mu tu pravou šťávu. Tak šťavnatému grilování zdar!

Přečtěte si také

Sirup ze sedmikrásek má vysoce protizánětlivé účinky. Recept a postup krok za krokem na jeho výrobu

Proč marinovat maso?

Marináda dodá masu jedinečnou chuť a vůni. A nejen to, postará se o celkovou křehkost a šťavnatost. Výsledek bude tak skvělý, že se grilování nebudete chtít vzdát. Ten, kdo se neřadí mezi masožravce, může na gril „hodit“ i zeleninu, sýry, ovoce, zkrátka grilování se meze nekladou. Nezapomeňte však, že základem nejsou jen čerstvé a kvalitní potraviny, ale také správný postup při marinování.

Máte málo času? Koukněte se po naloženém masu v akci

Jak marinovat maso?

Marinády můžete dělat na sto způsobů, neustále je vylepšovat a hledat nejoblíbenější variantu. Důležitým krokem, jak se do ní pustit, je nezapomenout na tři základní složky, které by každá marináda měla obsahovat – tuk, kyselinu a koření.

Jak udělat marinádu?

Nejlepší variantou pro olejovou složku je olivový olej, ale můžete použít i jiný rostlinný. Díky tuku, který všechny suroviny drží pohromadě, bude celá plocha masa pokrytá. Další složkou je kyselina, která má za úkol rozpouštět v mase bílkoviny, a tím ho dělat křehčí. Použít můžete ocet, víno, citrón, ale také jogurt. Poslední surovinou je koření, které existuje v mnoha variantách a druzích, ovšem nejdůležitější bývá sůl. A s tou je třeba zacházet s mírou, jinak by se maso vysušilo.

Maso na grilu KarepaStock / Shutterstock.com

Marinádu připravte nejlépe v nerezové, skleněné nebo plastové nádobě a dbejte na to, aby byly všechny kousky masa marinádou pokryté. Pokud máte málo času, k lahodné chuti masa vám postačí i půlhodina marinování. Musíte se ovšem rozloučit s jeho křehkostí, která je znát především při delší době naložení.

Jak dlouho marinovat?

Kuřecímu masu postačí obecně 3–6 hodin marinování, panenka vyžaduje 6–12 hodin a velké kusy masa, především ty s kostí, se musí marinovat 12–24 hodin. Nádobu s masem přikryjte fólii a vložte do lednice. Teď už zbývá jen čekat a žhavit gril!

Recept: Medovo-pivní marináda

Medová hořčičná marináda v průhledné sklenici na dřevěném stole A. Zhuravleva / Shutterstock.com

Recept: Marináda z bílého vína

Máte raději něco ostřejšího?

Recept: Thajská pálivá marináda

Několik bílých misek se sortimentem jasně červených marinád vedle talířů s bylinkami a dalšími ingrediencemi stockcreations / Shutterstock.com

Recept: Hořčicová marináda

Recept: Marináda na sýry