Co je to čatní a jak se připravuje?

Různé druhy čatní Rimma Bondarenko / Shutterstock.com

O čatní můžeme slyšet stále častěji, a zatímco jde pro některé o oblíbenou součást jejich pokrmů, někteří ho ještě nikdy neochutnali a ani netuší, o co se jedná. Jak správně tušíte, tato pochutina nepochází z české kuchyně, ale z tradiční indické kuchyně. Slouží k dochucení základních jídel a kromě vylepšené chuti má také obvykle zajímavou barvu a umí ozdobit stůl. Jak se vlastně čatní vyrábí a kolik druhů existuje?

Přečtěte si také

Legendární americký street food: Buffalo wings musíte ochutnat!

Není čatní jako čatní

Účelem čatní je povzbudit chuťové pohárky a stimulovat zažívání. Pokud byste hledali, kolik druhů čatní existuje, asi byste se ani nedopočítali, protože receptů jsou stovky. Čatní můžete najít také pod názvem čatný nebo pod anglickým názvem chutney. Obecně jde o husté omáčky, které jsou připravované z mnoha rozličných surovin, které mohou kombinovat ovoce, zeleninu a různé druhy koření a další přísady. Jeho chuť může být rozličná – od sladké až po slanou, hořkou nebo třeba pikantní.

Čatní si můžete připravit svépomocí, ale pro mnoho lidí je mnohem jednodušší si koupit už hotové produkty. Jednotícím rysem tradičních čatní je to, že byly původně vyrobeny mletím čerstvých surovin dohromady. Kdysi to bylo možné provádět pomocí hmoždíře a tloučku, ale většina dnešních kuchařů používá kuchyňský robot.

Bojíte se ochutnat čatní? Zkuste chilli omáčku v akci

Výroba a použití

Vyrobit čatní není tak snadné. Jeho příprava je obvykle časově náročná a jednotlivé suroviny je často potřeba vařit i hodiny, aby měly měkkou pastovitou konzistenci. To je také důvod, proč si ho dnes většina lidí kupuje. Ne každé čatní je vhodné pro každý pokrm, některé druhy se hodí jen ke konkrétním. Přemýšlíte, jaký druh zakomponovat ke knedlo zelo vepřu? Pochopitelně se hodí především pro indické pokrmy, ale některé druhy můžete použít třeba i místo hořčice nebo kečupu do hamburgerů, do salátů a dalších jídel.

Objevování různých druhů je zajímavé, protože dokáže vytvořit takové chutě, jaké jste ještě neokusili. Mátové chutney se například vyrábí mletím máty, koriandru a zeleného chilli s jogurtem. Díky příchuti čerstvé máty je ideální jako příloha ke smaženým jídlům, jako jsou samosy. Kokosové chutney, které si můžete dát k snídani s dušenými rýžovými koláčky zvanými idli, se vyrábí mletím strouhaného kokosu s čočkou, tamarindem a kořením. Arašídové chutney je pasta z mletých pražených arašídů a chilli a poskytuje ohnivý šmrnc jednoduché bílé rýži.

Zelené chatní a placka Enliveens studio / Shutterstock.com

Jak se vlastně čatní dostalo do Evropy?

Přinesli ho sem Britové. Mezi lety 1858–1947 byla na většině území Indického subkontinentu britská kolonie. Britové zde začali objevovat jak indickou kulturu, tak i pokrmy. Když objevili čatní, samozřejmě se rychle dostalo na britské ostrovy, kde získalo velkou popularitu. V české kuchyni jde o raritu a většina Čechů se k němu dostane tehdy, když navštíví indickou restauraci, když experimentuje s indickou kuchyní nebo když v zahraničí ochutná nějaký z tamních pokrmů.

Recepty na čatní

Nejlepším zdrojem receptů na čatní je internet nebo kuchařky zaměřené na indickou kuchyni. Jelikož ho lze vyrobit skoro ze všech druhů ovoce a zeleniny, seznam receptů by byl zdánlivě nekonečný. Představíme si proto jen 2 z nich, které můžete vyzkoušet.

Rajčatové čatní a rajčata Irina Rostokina / Shutterstock.com

Rajčatové chutney

  • 2 kg rajčat nakrájených na kostičky,
  • ¼ šálku nasekaného česneku,
  • 1 šálek nakrájené cibule,
  • ¾ šálku hnědého cukru,
  • ¾ šálku krystalového cukru,
  • 1 ½ šálku jablečného octa,
  • 1 polévková lžíce nakládací soli,
  • kůra a šťáva 1 limetky,
  • 1 lžíce mletého zázvoru,
  • 1 lžička vloček chilli papričky,
  • ½ lžičky mletého kmínu,
  • ½ šálku nahrubo nasekaných zlatých rozinek
  • ½ lžičky černého pepře

Přiveďte k varu v 4–6 litrovém hrnci s těžkým dnem, poté snižte na mírný plamen a nechte vařit 2 hodiny nebo do mírného zhoustnutí (často míchejte, aby se směs nepřipálila). Podle chuti okořeňte.

Čatní z manga Nataliya Arzamasova / Shutterstock.com

Mangové chutney

Zahřejte na střední teplotě 1 polévkovou lžíci rostlinného oleje a ½ lžičky červených chilli vloček v hrnci, poté přidejte 1 středně nakrájenou cibuli a vařte, dokud nebude průsvitná a měkká. Přidejte ¼ šálku nakrájeného čerstvého zázvoru a 1 nasekaný stroužek česneku a vařte, dokud nebude voňavý, 30 sekund až minutu. Přidejte 2 kg nahrubo nasekaného manga (oloupaného a vypeckovaného), ½ šálku zlatých rozinek, 1 ½ šálku cukru, ¾ šálku bílého octa, 1 lžičku garam masala, ½ lžičky hořčičných semínek a 1 lžičku soli.

Dobře promíchejte, aby se ingredience spojily, a přiveďte k varu. Jakmile se směs začne vařit, snižte teplotu a nechte vařit až hodinu, dokud čatní nebude připomínat hustý sirup. Vložte do čisté skleněné nádoby a před zakrytím a uložením do lednice nechte zcela vychladnout na pokojovou teplotu.