Co je to exotický tamarind? Indická luštěnina chutnající po švestkách

Tamarind v misce New Africa / Shutterstock.com

Snad každý si přeje dobře vypadat a být zdravý až do pozdního věku. Můžete toho dosáhnout především tím, že upravíte svůj jídelníček tak, aby obsahoval zdravé plodiny. Většina druhů ovoce a zeleniny, které používáme, není původní a není důvod, proč si nerozšířit repertoár o plodiny, které mají v exotických destinacích tu nejlepší pověst pro podporu zdraví. Jednou z takových plodin je tamarind, jedná se o tropickou luštěninu, o které většina lidí ještě ani neslyšela.

Přečtěte si také

Vkladní knížky jsou pomalu minulostí. Kdo je ruší a kde se dají ještě založit?

Lusky, které se trhají rovnou ze stromu

Když je řeč o luštěninách, pravděpodobně si představíte malou rostlinu nebo popínavku. Tamarind je však stálezelený strom, který může dorůst až do výšky kolem 20 metrů. Ačkoliv je jeho název tamarind indický, pochází z Afriky, ze které se postupně rozšířil do dalších oblastí tropického pásu. V současnosti se nejvíce pěstuje v Indii, kde se stal velmi důležitou plodinou a poskytuje zdroj potravy i na místech, která trápí velká sucha.

Strom patří do čeledi bobovitých a produkuje velké kulaté lusky podobné fazolím, které obsahují semena a vláknitou dužinu. Jak tyto lusky dozrávají, dužina získává pastovitou konzistenci a specifickou sladkokyselou chuť.

Tamarind a jeho lusky Thammanoon Khamchalee / Shutterstock.com

Chcete ho pěstovat u nás? Budete zklamaní

Tamarind je pravděpodobně nejlépe známý pro své použití v asijských, mexických a karibských pokrmech. U nás na něj narazíte jen vzácně, obvykle se kupuje jako pasta nebo pyré, ale lze jej koupit také jako syrové lusky, lisovaný blok a jako koncentrát.

Semínka mají vysokou klíčivost a můžete si rostlinu vypěstovat i doma. Bude však sloužit jen jako pokojovka, protože v našich podmínkách je téměř nemožné z ní vytvořit vzrostlý a plodící strom. Na stromu je zajímavé, že se v Indii používá k předpovídání počasí, a to podle postavení jeho listů, které jsou podobné akátu. Rozevřené listy znamenají hezké počasí, a pokud jsou sevřené, pravděpodobně bude pršet.

Jak tamarind konzumovat?

Po celém dlouhém lusku nalezneme dužinu naplněnou semeny. Lusky tamarindu mohou být tuhé, takže při jejich rozloupnutí budete muset trochu zabrat. Dužinu můžete jíst syrovou, je lahodná. Můžete ji také použít jako sladkokyselou složku do řady pokrmů a nápojů. U mladých lusků je dužina kyselejší, ale jak dozrávají, tak zesládne.

Když jíte tamarind syrový, okusujte dužinu kolem semínek, podobně, jako když jíte broskev nebo třeba třešně. Tamarind skvěle chutná v koláčích a jakýchkoliv dalších sladkých pokrmech. Můžete si z něj udělat i lahodný koktejl, alkoholický i nealkoholický. V případě slaných pokrmů dodá jídlu zajímavou kyselou sladkost. Maso je s ním vláčnější a můžete mu dodat glazuru. Skvěle chutná v kombinaci s rybami, kuřecím i vepřovým masem. Nejlepší je inspirovat se exotickými pokrmy, ve kterých chutná nejlépe.

Nápoj z tamarindu gowithstock / Shutterstock.com

Nutriční obsah na 100 g

  • Kalorie: 238 kcal
  • Bílkoviny: 2,3 g
  • Sacharidy: 62,5 g
  • Vláknina: 5,1 g
  • Tuky: 0,6 g
  • Niacin: 1,9 mg
  • Folát: 14 mg
  • Vitamín C: 3,5 mg
  • Vitamín A: 30 IU
  • Draslík: 4 mg
  • Hořčík: 92 mg
  • Železo: 2,8 mg
Když neseženete tamarind, zkuste osvědčené luštěniny v akci

Zdravotní přínosy

Působí proti zácpě a průjmu – V lidovém léčitelství jsou projímavé účinky tamarindu velmi dobře známé, což je možná jeho nejdůležitější použití. Díky svému vysokému obsahu vlákniny, draslíku a kyseliny vinné podporuje vyprazdňování u lidí s chronickou zácpou. V případě průjmu se doporučuje používat listy tamarindu v nálevu.

Pomáhá proti zánětům – Opět platí, že nejen plody, ale i listy tamarindu jsou skvělým prostředkem proti zánětlivým procesům, jak akutním, tak i chronickým. V tomto ohledu nejlépe pomůže tamarindový džus.

Dobré antiseptikum – Jedná se o další z nejstarších použití této luštěniny v historii, protože se ukázala jako skvělý spojenec proti důležité nemoci v tropických oblastech – malárii. Působí také proti virům, plísním a infekcím, jako je Aspergillus niger, Escherichia coli, Kelbsiella pneumoniae, Salmonella typhi a další.

Tamarind v dlaních New Africa / Shutterstock.com

Kardiovaskulární zdraví – Toto ovoce je velmi bohaté na flavonoidy a polyfenoly, které jsou vynikající pro kontrolu hladiny dobrého a špatného cholesterolu a triglyceridů v krvi.

Ochrana vašich jater – Tato plodina by mohla být skvělou volbou pro péči o játra, je vhodná v případě jaterní toxicity způsobené alkoholem nebo nealkoholickým ztučněním jater. Je důležité vědět, že pro získání výhod je třeba nemíchat tamarind s rafinovaným cukrem a alergeny, jako je lepek a mléčné výrobky.

Při těhotenství – Má mnoho výhod pro těhotné ženy proti nevolnostem a přejídání. Projímavý účinek tamarindu je také další záminkou pro jeho neustálé podávání, protože zácpa je častým problémem většiny budoucích matek. Chcete-li zabránit nevolnosti, konzumujte dužinu přímo z ovoce.

Pomáhá při akné – Jelikož většina zdravotních problémů, kterým čelíme, přímo souvisí s metabolickými poruchami a chronickými záněty, vlastnosti této plodiny působí na regulaci a vypnutí této trvalé nerovnováhy, která někdy způsobuje i poškození naší pokožky, včetně akné.

Výhody proti stárnutí – Pravidelná konzumace je snadná možnost, jak zůstat zdravý a mladý, protože obsahuje antioxidanty, které zabraňují stárnutí. Použití pasty na bázi tamarindu na kůži dokáže podpořit váš vzhled.

Kontrola hmotnostiObezita není způsobena jen přílišným přejídáním, ale také metabolickými poruchami, které vašemu tělu brání ve správném využívání energie a tuku z potravy. Abychom tomu čelili, musíme udržovat fyzicky aktivní životní styl a také jíst zdravé jídlo, pokud možno organické. Tamarind prokázal, že reguluje metabolismus lipidů, usnadňuje detoxikaci a správné využití tuků.