Z potravin od začátku roku nejvíce zdražilo máslo a eidam. Ceny v příštích měsících porostou mírnějším tempem

Nákupní košík u pokladního pásu v supermarketu Lizardflms / Shutterstock.com

Z dat Českého statistického úřadu vyplývá, že u základních potravin si Češi od začátku roku zhruba do poloviny července nejvíce připlatili za máslo a po něm nejvíce zatížila peněženky cena sýru eidamská cihla. Podle analytiků by se zdražování mělo v příštích měsících šplhat nahoru pomalejším tempem.

Přečtěte si také

Legendární americký street food: Buffalo wings musíte ochutnat!

Jak zdražily potraviny

Analytici oznámili, že meziroční inflace se v červenci dostala na 17,5 procenta, proti červnu stoupla o 0,3 procentního bodu. K meziročnímu růstu inflace podle hlavního ekonoma České bankovní asociace Jakuba Seidlera přispěly potraviny, a to 0,2 procentním bodem. Ceny potravin a nealkoholických nápojů v sedmém měsíci podle ČSÚ vzrostly na 19,3 procenta z červnových 18 procent.

  • Za kilogram másla zaplatili zákazníci v půlce července o 34,6 koruny více, tedy 249,5 Kč. V meziročním srovnání zdražil kilogram másla o 62,5 koruny. Podle nákupního rádce Kupi.cz aktuálně koupíte nejlevněji máslo v akci supermarketu Albert, a to Jihočeskou Madetu za cenu 54,90 Kč / 250 g (akce platí do 16. 8.)
Nezmeškejte máslo v akci
  • Peněženky Čechů také nejvíce zatížila cena sýru eidamská cihla, zákazníci za ni v půli červenci proti lednu vydali zhruba o 25 korun více, konkrétně 208,2 koruny za kilogram. V porovnání s loňskem zdražila o 44,9 koruny.
  • Procentuálně vzrostla nejvýrazněji cena hladké pšeničné mouky, a to o 50,5 procenta na 23,3 koruny.
  • Za kilogram bílého pšeničného pečiva lidé k 17. červenci lidé zaplatili 62,2 koruny, proti druhému lednovému týdnu o 7,3 koruny více. V meziročním srovnání cena vzrostla o 15,4 koruny. Kilogram kmínového chleba Čechy v půlce července stál 35,9 korun, od ledna zdražil o 5,6 koruny, proti půlce sedmého měsíce loňského roku o 10,4 koruny.
  • Plato s deseti vejci lidé koupili za 40,3 koruny, proti začátku roku museli připlatit 4,4 koruny, ve srovnání s loňskem zhruba deset korun.
  • Cena se zvedla jen mírně u bílého netučného jogurtu, a to o 70 haléřů na 10,6 koruny za 150gramový kelímek.
  • Kilogram brambor lidé v polovině července pořídili za 19,4 koruny, proti lednu o korunu dráž.
  • Za kilogram konzumních jablek lidé zaplatili o 1,4 koruny více, a to zhruba 37 korun.
Muž v supermarketu kouká na účtenku a do mobilu Stokkete / Shutterstock.com

Ceny potravin v příštích měsících porostou mírnějším tempem, míní analytici

Růst cen potravin podle analytiků bude v příštích měsících pokračovat, ale mírnějším tempem. Přispět k tomu může pokles cen na komoditních trzích, který ale vyváží stále rostoucí ceny energií. Inflace podle dat Českého statistického úřadu v červenci potřinácté v řadě zrychlila. Spotřebitelské ceny meziročně stouply o 17,5 procenta, což bylo o 0,3 procentního bodu více než v červnu a nejvíce podražily energie a potraviny. Pokračoval růst cen například olejů a tuku, které meziročně zdražily o více než 53 procent, ceny masa vzrostly meziročně o 21,7 procenta, rostly i ceny ovoce nebo pekárenských výrobků.

(Zdroj: ČTK)