Na co použít kokosovou mouku v kuchyni?

Kokosová mouka v kokosovém ořechu a rozpůlený kokos FotosDo / Shutterstock.com

Možná je to překvapivé, ale kokosová mouka se hodí nejen do sladkých nebo asijských jídel. Má pouze jemné kokosové aroma, a proto ji využijete i ve slané kuchyni. Díky vysokému obsahu vlákniny a absenci lepku vyhovuje také celiakům a vyznavačům zdravého životního stylu. Zahustíte s ní jak polévku, tak smoothie a upečete nadýchané koláče, vafle i lívance.

Přečtěte si také

Před výplatou nakupujte jako profík a využijte slev řetězců

Zdravotní benefity kokosové mouky

Kokosová mouka se vyrábí pečením a sušením suché části dužiny kokosového ořechu, tzv. kokosového masa. Obsahuje velké množství zdravých nasycených mastných kyselin a živin. Kromě toho je bohatá na minerály, stopové prvky a na vlákninu.

Navíc má nízký glykemický index, nezvyšuje tedy hladinu cukru v krvi a je vhodná i pro diabetiky nebo při hubnutí. Podle některých studií také pomáhá snižovat „špatný“ cholesterol. Můžeme ji tedy považovat za zdravější alternativu běžně používané pšeničné mouky.

Rozpůlený kokosový ořech, kokosová mouka v misce, lžíce, metlička Africa Studio / Shutterstock.com

Na co se používá kokosová mouka?

Vaření, pečení i zahušťování – kokosová mouka jde dobře dohromady s většinou surovin a nepřebíjí jejich chutě. Jen je náchylná k tvorbě hrudek, proto je vhodné ji před použitím důkladně promíchat. Díky vysokému obsahu vlákniny také pohltí hodně vody, a některé pokrmy by tudíž mohly být vysušené.

Strouhaný kokos seženete se slevou

Můžete ji tedy používat v kombinaci s dalšími přísadami, jako jsou vajíčka nebo jiná rostlinná mouka. Ideální konzistence dosáhnete například při stejném poměru kokosové a mandlové mouky. Pečivo z ní je krásně jemné a nadýchané, což obzvlášť oceníte například u muffinů nebo koláčů.

Samotnou kokosovou moukou výborně zahustíte nejen polévky, ale i zdravé smoothie, které díky tomu získá příjemné kokosové aroma a ještě vyšší obsah vlákniny. Nezáleží na tom, jestli si děláte smoothie s ovocem, nebo se zeleninou, kokosová mouka se hodí do obou variant.

Půlka kokosu, kokos nakrájený na kousky, kokosová mouka, kokosové mléko FotosDo / Shutterstock.com

Jak vyrobit kokosovou mouku

Kokosová mouka se u nás sice dá koupit, ale můžete si ji vyrobit sami ze strouhaného kokosu, který je přece jen dostupnější.

  1. Nejprve zalijeme strouhaný kokos vodou a necháme bobtnat do druhého dne. Na balení kokosu o 200 gramech budeme potřebovat asi 1,2 litru vody.
  2. Vzniklou směs rozmixujeme. Poté využijeme hodně jemné sítko nebo utěrku či gázu, abychom zachytili veškeré kokosové maso a kokosové mléko procedili ven. I to má samozřejmě další využití, ať už jen tak na pití, nebo do vaření.
  3. Kokosové maso rozprostřeme na plech, dáme do trouby a pečeme několik hodin na co nejnižší teplotu (okolo 70 stupňů podle typu trouby). Potřebujeme jej totiž spíš kvalitně vysušit než upéct.
  4. Když je polotovar dostatečně suchý a vychladlý, ještě jednou ho rozmixujeme, aby byl co nejhladší, a vložíme do nádob na uskladnění.