Salak: Ovoce s hadí kůží by vás svým vzhledem mohlo odradit, ale to by byla chyba

Pět plodů ovoce salak na dřevěném talíři, dva plody před ním, jeden z nich je zčásti zbavený slupky Joko SL / Shutterstock.com

Při pohledu na některé druhy ovoce nám okamžitě vyvstane na mysli, jaká je příroda čarodějka, že dokáže vykouzlit takové skvosty. Kdybyste spatřili ovoce s hadí kůží, možná by vás jeho vzhled mohl odradit, ale věřte, že pod svou slupkou skrývá skutečně chutnou odměnu. Salak je málo známým druhem exotického ovoce, které proslavila právě hadí slupka. Dokáže však potěšit svou chutí a zaujmout četnými zdravotními přínosy.

Přečtěte si také

Vyberte si správné turistické boty, aby vás nebolely nohy. Tohle byste měli vědět, než nějaké koupíte

Hadí ovoce není jedovaté

Salak je ovoce, které pochází z Indonésie, konkrétně z Jávy a Sumatry. Rychle se rozšířilo i do dalších tropických částí světa, kde nabírá na popularitě. Roste na palmě zvané salaka jedlá. Je vysoká kolem šesti metrů, má několik metrů dlouhé listy a plody zde rosou v trsech.

V našich podmínkách se pěstuje velmi špatně, protože potřebuje minerální půdu a po celý rok teplotu nad 20 °C. Ovoce má tvar fíku a je velké zhruba osm centimetrů. Okamžitě uchvátí šupinatým povrchem v odstínech červené a hnědé barvy. Šupinatá je pouze slupka, kterou sloupnete tak, že zatlačíte na špičku ovoce.

Možná byste čekali, že na vás po rozloupnutí vykoukne mládě nějakého plaza, ale je zde dužina, která je rozdělená do tří částí. Na první pohled může vypadat jako stroužky česneku.

Salaky se slupkou na talíři, oloupané salaky v mističce PENpics Studio / Shutterstock.com

Dužina má křupavou konzistenci a příjemnou chuť, je sladká až kyselá, někomu může vzdáleně připomínat jablka, některým zase ananas nebo jahody. Na trhu jsou k dispozici různé kultivary, které se svou chutí liší. Uvnitř dužiny jsou semena, která však nejsou jedlá, takže se jejich konzumaci vyhněte.

Ovoce se jí syrové a vhodné může být i do salátů. Použít ho můžete třeba také do koláčů nebo ho smíchat s jiným exotickým ovocem a udělat si lahodný tropický mix. V Indonésii se využívá v celé řadě místních receptů, kterými se lze inspirovat, dokonce se z něj vyrábí i alkohol. Jelikož má poměrně dlouhou trvanlivost, dováží se do celého světa.

Různé druhy exotického ovoce nabízí supermarkety v akci

Kupte se slevou Mango Tesco.

Porovnat slevy

Salak je nutričně bohatý

Zajímavý je nejen vzhled ovoce, ale i jeho obsah živin, který zahrnuje vysoké množství vlákniny, bílkovin, cukrů, draslíku, železa, vápníku, fosforu, vitamínu C a vitamínu A. Skrývá v sobě i celou řadu antioxidantů a dalších aktivních složek. Ve 100 gramech salaku nalezneme pouze 82 kalorií. Ovoce ocení příznivci zdravého životního stylu i ti, kteří by rádi shodili nějaké to kilo.

Tři trsy salaků na palmě COZ / Shutterstock.com

Zdravotní přínosy

Zlepšuje paměť – Díky minerálům a aktivním složkám v tomto ovoci, jako je draslík, beta-karoten a pektin, dokáže salak zvýšit průtok krve do mozku, což může posílit kognitivní schopnosti a zlepšit vaši paměť. Pomáhá také při eliminaci oxidačního stresu a snižuje riziko neurodegenerativních onemocnění.

Zvyšuje energii – Salak je schopen zvýšit výdrž a stimulovat metabolismus, což může poskytnout solidní podporu vaší energetické hladiny. Sacharidy obsažené v tomto ovoci jsou také dobré pro udržení energetické hladiny po celý den.

Hubnutí – Obsahuje vysoký obsah vlákniny, která vám umožní prodloužit pocit sytosti a předejít zbytečnému mlsání a přejídání. Také zlepšuje trávení a odstraňuje příznaky zácpy, nadýmání a střevních křečí.

Zlepšuje zdraví srdce – Obsažený draslík pomáhá snižovat krevní tlak, protože je to účinný vazodilatátor. To znamená, že dokáže zmírnit napětí v cévách a tepnách, což snižuje celkovou zátěž kardiovaskulárního systému.

Chrání zrak – Beta-karoten je jedním z antioxidantů, které v salaku najdeme. Má přímou souvislost se zdravím zraku. Dostatek beta-karotenu ve vaší stravě může snížit riziko makulární degenerace a zpomalit progresi šedého zákalu.

Zmírňuje pálení žáhy – V Asii se tradičně používá při pálení žáhy.