Vypěstujte si doma nebo na zahradě domácí žampiony

Žampiony a bylinky na kulatině Sea Wave / Shutterstock.com

Tenčí se vám zásoby mrazených nebo sušených hub? Začněte pěstovat doma, na zahradě či ve sklepě žampiony, a zajistěte si tak pravidelný přísun hub na vaření. Vypěstovat si vlastní žampiony je snazší, než si možná myslíte. Stačí dodržovat několik základních pravidel a přibližně po deseti dnech můžete očekávat první úrodu.

Přečtěte si také

Oblíbený zákusek našich babiček: Řezy muzikál vás dostanou božskou chutí

Žampiony se staly běžnou součástí české kuchyně. Používají se do omáček, polévek, a dokonce se s nimi dají vykouzlit i výborné pokrmy na grilu.

Díky nízkému počtu kalorií a vysokému obsahu vlákniny, vitamínů, bílkovin, antioxidantů a dalších biologicky aktivních látek jsou často doporučovány během redukčních diet nebo diabetu. A jak se ukázalo poměrně nedávno, jejich konzumace je velice prospěšná i pro správné fungování imunitního systému.

V kuchyni se nejčastěji využívají buď žampiony bílé, které jsou chuťově jemnější, anebo žampiony hnědé, jejichž chuť se podobá hříbkům. Vanička bílých žampionů 250 g běžně stojí 28 Kč, zatímco hnědé vás vyjdou přibližně na 35 Kč.

Velké balení bílých žampionů je nyní v akci!

Jak začít pěstovat žampiony?

Abyste se do pěstování žampionů mohli pustit naplno, jsou potřeba v podstatě jen tři věci: podhoubí žampionů neboli tzv. mycelium, kompostovaný substrát a krycí zemina. A jelikož je na pěstování žampionů příprava kompostu to nejobtížnější, je mnohem lepší zakoupit si hotový v obchodě se zahradnickými potřebami. Nákup přes internet se příliš nedoporučuje, neboť se při přepravě mohou podhoubí i substrát znehodnotit nevyhovujícími teplotními podmínkami.

Další možností, která se skvěle hodí také jako dárek, je pořídit sadu pro pěstování žampionů. Ta se nejčastěji skládá z krycí zeminy a bloku substrátu prorostlého žampionovým podhoubím. Cena takového setu se pohybuje mezi 150 až 450 Kč. Záleží na objemu substrátu.

Vyrůstající žampiony na bloku substrátu Dmytro Ostapenko / Shutterstock.com

Žampiony ve sklepě, ve špajzu nebo přímo v kuchyni

Žampiony je možné pěstovat v dřevníku, bedýnkách nebo přímo v krabicích, které jsou součástí souprav pro pěstování hub. Na rozdíl od pěstování na zahradě se můžete do sázení doma pustit v jakékoliv roční době. Pro správný a brzký růst je nutná teplota okolo 24 °C.

V případě, že jste zakoupili zvlášť mycelium a kompostovaný žampionový substrát, nejdříve kompost urovnejte do bedýnky a podhoubí zasaďte do hloubky 5 cm. Mezi jednotlivými kusy podhoubí nechte alespoň 25 cm velké rozestupy a na závěr vše zvlhčete vodou z rozprašovače a posypte vrstvou sterilované zeminy.

Jak pracovat se soupravou pro pěstování žampionů?

Pokud jste pro pěstování zvolili žampionovou sadu nebo koupený blok substrátu s naočkovaným myceliem, ze všeho nejdříve se ujistěte, zda je substrát dostatečně prorostlý. To poznáte tak, že v zemi po odříznutí igelitu na vnější straně bloku uvidíte šedobílé skvrny a ucítíte typický houbový zápach.

Jestliže substrát ještě prorostlý není, ponechte ho zabalený v původním igelitu při pokojové teplotě ještě dva týdny. Po této době by však již prorůstání mělo být znatelné. Následně vrchní část igelitu plně odřízněte, zvlhčete a zasypte krycí zeminou, která byla součástí setu.

Rostoucí žampiony v krabici paparazzza / Shutterstock.com

Vlhko i kyprost půdy ovlivňuje růst žampionů

Krycí zeminu nikdy neupěchujte. Kyprost a vzdušnost půdy jsou pro žampiony důležité. Stejně tak je ale pro ně významná vlhkost, nezapomínejte tedy vrchní zeminu pravidelně zvlhčovat rozprašovačem nebo vodou z PET lahve, do níž uděláte dírky.

Po celou dobu žampiony ponechávejte v prostředí o teplotě 21–24 °C. Jakmile začnete pozorovat prorůstání podhoubí v krycí zemině, přemístěte bedýnku na balkon, verandu nebo do sklepa, kde se teplota drží okolo 18 °C. V tuto chvíli také přestaňte substrát zalévat. Teplotní šok a změna podmínek vyvolají růst plodnic, a vy se tak brzy dočkáte bohaté úrody. Se zaléváním se pak znovu začíná, až když žampiony povyrostou.

Chcete mít vlastní kompost, který se hodí i k pěstování hub?

Kdy vysadit žampiony na zahradu? Počkejte si na horký, vlhký den

Mezi pěstováním žampionů doma a na zahradě není příliš velký rozdíl. Opět je potřeba sehnat si sadbu žampionů, kterou stačí po menších kusech zasadit do země. Lopatkou vždy odrýpněte drn trávy, vložte podhoubí do vzniklého prostoru v půdě a drn na něj opět opatrně přitlačte. Plochu pak důkladně zalijte. Nejlepší podmínky pro vysazení se nabízejí v horký, vlhký den od jara do podzimu.

Hnědé žampiony v zemině barmalini / Shutterstock.com

Jak se správně sbírají žampiony?

Pokud mají žampiony vhodnou teplotu, můžete se jich dočkat už přibližně po deseti dnech. Při pěstování na zahrádce jejich růst trvá obvykle déle. V domácích podmínkách nejčastěji vyrůstají v týdenních růstových vlnách, kterých se může celkem opakovat klidně i více než šest.

Aby však žampionový substrát plodil co nejvíce, je potřeba vyrostlé houby opatrně odstranit krouživým pohybem, který by měl zajistit jejich vydloubnutí i s nohou a podhoubím. Žádné ořezané části pak do substrátu nevracejte, mohly by začít zahnívat. Jakmile substrát splní svůj účel, můžete ho použít jako hnojivo nebo do něj zasadit rajčata, okurky apod.