Recept na chléb z domácí pekárny, který se vždy povede

Domácí pekárna, různé druhy pečiva Africa Studio / Shutterstock.com

Úžasná vůně, křupavá kůrka a ta chuť… to všechno můžete zažít s přípravou domácího chleba. Časům, kdy bylo potřeba si přivstat a jít koupit čerstvý chléb do pekárny, už dávno odzvonilo. Nyní stačí vložit ingredience do domácí pekárny a počkat si na chutný výsledek. Jistě oceníte naše tipy a recepty na chléb z domácí pekárny, který se vždy povede.

Přečtěte si také

Lidé našli další způsob, jak obelstít pokladny. Případem se zabývá policie
Lidé našli další způsob, jak obelstít pokladny. Případem se zabývá policie

Bílý kmínový chléb z domácí pekárny

Budete potřebovat:

  • 300 ml vody
  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžičku kmínu
  • 500 g hladké mouky
  • 1 lžičku sušeného droždí

Všechny ingredience dejte jednoduše do nádoby pekárny (my jsme použili pekárnu Sencor SBR 930SS) a zapněte program BASIC (základní pečení). Velikost je 900 g a kůrku nastavte na pekárně na program MEDIUM (což znamená středně tmavá).

Upečený chléb v domácí pekárně, vejce, mouka Africa Studio / Shutterstock.com

Špaldovo-žitný chléb se šmakounem

Připravte si:

  • 150 g žitné chlebové mouky
  • 270 g špaldové celozrnné mouky
  • 100 g přírodního šmakounu
  • 80 g lněného semínka
  • 30 g slunečnicového nebo dýňového semínka + na posyp
  • 2 kávové lžičky soli
  • 1–2 kávové lžičky kmínu
  • 0,5 kávové lžičky koriandru
  • 0,5 kávové lžičky fenyklu
  • 1 kávovou lžičku cukru
  • 2 kávové lžičky octa
  • 2 kávové lžičky sušeného droždí
  • 400 ml vody + 50 ml bílého jogurtu, nebo 450 ml vody
Kupte droždí se slevou a pusťte se do pečení

Na dno pekárny dejte nejprve vodu s jogurtem a octem. Mouky promíchejte s jemně nastrouhaným šmakounem, přidejte koření a část semínek (druhou část dosypte při zvuku signálu pekárny, která vás upozorní na to, že je čas na přidání semínek). Vše promíchejte, vsypte do pekárny, nahoru nasypte droždí a cukr a promíchejte s moukou.

  • Tip: Do rohu pekárny dejte sůl, sama se tak rozptýlí do těsta při hnětení a navíc bude kvásek a těsto hezky kynout.
  • Pekárnu zapněte na program pro velký bochník, ideálně s příznakem: Celozrnný.
  • Chleba při pečení v pekárně může trochu „spadnout“, což je u domácích pekáren zcela běžným jevem.
Žena sype ingredience do pekárny na chleba, ve které už je část těsta Daniel Krason / Shutterstock.com

Doporučujeme domácí pekárny

Sencor SBR 1040WH

Model české společnosti Sencor SBR 1040WH (1 799 Kč) má hned několik užitečných funkcí. Nejenže nabízí program pro vaření marmelád a džemů, pyšní se celkem 12 přednastavenými programy pro pečení chleba.

Tento model zaujme kvalitním provedením vnitřní vany z nerezové oceli, ale disponuje také pojistkou v případě výpadku elektrického proudu, která dokáže udržovat pekárnu v chodu ještě 10 minut poté, co se elektřina v kuchyni vypne. Funkce, která potěší každou hospodyňku, je udržování teploty chleba až 60 minut po upečení.

ETA Delicca II 7149 90030

Tato pekárna se může pyšnit titulem Produkt roku 2021 v kategorii domácí pekárny. Stejně jako pekárna Sencor nabízí 12 přednastavených programů a je vhodná i pro pečení celozrnných či bezlepkových druhů. Kromě chleba zvládne připravit i marmelády, jogurty, koláče, sušenky nebo třeba sekanou.

Nabízí také nejrůznější chytré funkce, jako například odložený start, automatické udržování teploty či paměť při výpadku elektrického proudu. Pekárnu momentálně koupíte za 3 199 Kč na e-shopu Eta.

Chleba v domácí pekárně, chleba na prkénku Mehtap Ozcan / Shutterstock.com

Proč si pořídit domácí pekárnu?

  • Budete mít vždy čerstvé pečivo bez chemických přísad, protože složení si ze 100 % řídíte vy.
  • S funkcí odložený start můžete suroviny dát do pekárny a ona se sama zapne v požadovaný čas tak, abyste se ráno probouzeli vůní čerstvého pečiva.
  • V pekárnách můžete připravovat marmelády, jogurty, sekanou nebo paštiky, záleží jen na typu, který si pořídíte.