Sezamová semínka ochutí vaše pokrmy a přidají do nich důležité živiny

Sezamová semínka v misce ELAKSHI CREATIVE BUSINESS / Shutterstock.com

Zatímco v Čechách se se sezamovými semínky setkáme nejčastěji na pečivu, v Asii jsou samozřejmou součástí mnoha tradičních pokrmů. Dodávají jim specifickou chuť, ale i křupavost a vyšší obsah důležitých živin. Konzumace sezamových semínek je zdraví prospěšná, mohou ozvláštnit vaše pokrmy a poskytnout vám celou škálu zdravotních vhod, která si představíme, stejně tak, jako jejich nebezpečí.

Přečtěte si také

Velikonoce jsou za dveřmi. Upečte s dětmi slepovaná vajíčka, která voní po levanduli a citrónu

Kde se sezamová semínka vzala?

Pochází z rostliny zvané sezam indický, které roste především v Indii a Africe. Jedná se o jednoletou bylinu, která může dorůst až do výšky 2 metrů. Je populární především v tropických oblastech, kde se pěstuje. Semena sezamu jsou velmi drobná a mohou být jak krémově bílá, tak i tmavá. Samotná semínka lze začlenit do jídel mnoha způsoby, můžete je přidávat do omáček, posypat s nimi saláty nebo použít sezamovou pastu, které se říká tahina.

Pohlídejte si sezamový olej v akci

Ze semínek se vyrábí také sezamový olej, ten se používá jako běžný kuchyňský olej nebo k dochucení jídel. Obzvláště populární je v čínské a korejské kuchyni. Sezamová semínka patří mezi první plody, které byly využity k výrobě oleje. Jedná se o cenově snadno dostupnou ingredienci, jejíž cena se pohybuje od 100 do 200 Kč za kilogram. Milovníci zdravé výživy stále častěji upřednostňují tmavá sezamová semínka, protože mají lepší nutriční profil a také mají příjemnou oříškovou texturu.

Sezamová semínka a olej ve sklence Elena Schweitzer / Shutterstock.com

Nutriční hodnoty na 100 g sezamových semínek

  • Kalorie: 572 kcal
  • Tuky: 50 g
  • Nasycené mastné kyseliny: 7 g
  • Cholesterol: 0 mg
  • Sodík: 11 mg
  • Draslík: 468 mg
  • Sacharidy: 23 g
  • Vláknina: 12 g
  • Cukr: 0,3 g
  • Bílkoviny: 18 g
  • Vápník: 975 mg
  • Železo: 14,6 mg
  • Hořčík: 351 mg
  • Vitamín B6: 0,8 mg

Zdravotní přínosy

Vysoký obsah vlákniny – Sezamová semínka jsou dokonalým zdrojem vlákniny a jsou dobrá pro vaše trávení. Přidejte je do svého jídelníčku a můžete očekávat velkou úlevu od vašich žaludečních problémů, jako je zácpa, nadýmání a kyselý reflux.

Zdravé kosti – V loupané i neloupané formě jsou dobrá pro vaše kosti. Jsou superpotravinou bohatou na vápník, hlavní sloučeninu potřebnou pro zdravé kosti. Získejte maximum z obsahu vápníku z těchto semen namočením, naklíčením nebo pražením.

Regulace hladiny cholesterolu a triglyceridů – Konzumace v jakékoli formě a barvě pomáhá snižovat hladinu špatného cholesterolu v těle. Kromě toho jsou tato semena extrémně účinná při snižování hladiny triglyceridů v těle.

Nižší krevní tlak – Spolehněte se na jejich sílu při snižování vysokého krevního tlaku. Tato semínka, i když jsou malá, mají vysoký potenciál regulovat vaše problémy s krevním tlakem, a to díky obsahu lignanů a vitamínu E.

Hladinu krevního cukru – Pokud jste diabetik, zařaďte do svého jídelníčku sezamová semínka. Tato semena mají vysoký obsah bílkovin a dalších živin a nízký obsah sacharidů. To vše pomáhá při kontrole hladiny cukru v krvi v těle.

Když chcete mlsat zdravě

Funkce štítné žlázy – Konzumace sezamových semínek každý den také pomáhá zlepšit funkci štítné žlázy. Tato bílá a černá semena jsou bohatým zdrojem selenu a hrají klíčovou roli při produkci hormonů štítné žlázy v těle.

Léčba artritidy – Trpíte artritidou? Pak jsou pro vás jako superpotravina. Díky svým protizánětlivým vlastnostem pomáhají při artritidě s úlevou od bolestí kolenou. Je to proto, že artritida je způsobena zánětem spolu s oxidačním poškozením a sezam bojuje s oběma.

Boj se záněty – Jsou účinná také v boji proti zánětům v těle. Zánět, ať už to víte, nebo ne, je zodpovědný za několik chronických stavů, jako jsou onemocnění ledvin, rakovina a obezita. Jíst sezam tedy znamená snížit riziko všech takových nemocí.

Tvorba krvinek – Jejich konzumací můžete zvýšit produkci červených krvinek a bílých krvinek.

Hormonální rovnováha pro ženy během menopauzy – Ženy po menopauze mají tendenci trpět zdravotními problémy kvůli poklesu hladiny estrogenu. Konzumace sezamových semínek bohatých na fytoestrogeny pomáhá vyrovnávat hormonální změny u žen během menopauzy.

Jídlo se sezamem Wesley Kiou / Shutterstock.com

Pozor na nadměrnou konzumaci

Snažte se nepřekročit množství 1 polévkové lžíce semínek za den. Pokud byste jich snědli příliš velké množství, mohlo by to způsobit pokles hladiny glukózy v krvi pod normální hodnotu. Nadměrná konzumace může také způsobit nadýmání a snížit krevní tlak na nebezpečně nízkou úroveň.