Oslí mléko je téměř zapomenutý elixír mládí a dlouhověkosti

Muž s oslím mlékem Dmytro Zinkevych / Shutterstock.com

Osli jsou něžná a krásná zvířata, která se dnes už příliš často nevidí. Nejde o hloupé zvíře na nošení těžkých břemen, jak si mnozí myslí. Ve starém Egyptě šlo o uctívaná zvířata a po tisíce let se cenila zejména pro své mléko. Je spojeno s mnoha přínosy pro zdraví a samotná Kleopatra udržovala svou krásu koupelí v oslím mléce. Kromě krásy s ním můžete také léčit své tělo, používal ho i Hippokratés k léčbě artritidy, kašle a poranění. Představíme si tento zázračný nápoj trochu blíže.

Přečtěte si také

Vynikající české buchty, které září i v pohádkách: Upečte si Honzovy buchty jako od babičky

Není mléko jako mléko

Pokud si myslíte, že jsou všechna mléka podobná, jste na omylu. Oslí mléko se velmi liší od kravského, kozího nebo třeba bůvolího. Nejvíce ze všech se podobá lidskému mateřskému mléku a v 19. století se dokonce používalo ke krmení osiřelých kojenců. Má neuvěřitelně vysoký obsah živin a obsahuje například 60x více vitamínu C než kravské mléko. Mléko od osla je vzácnější a výrazně dražší z prostého důvodu, zatímco kráva dokáže dát za den 20–30 litrů mléka, oslice v průměru jen jeden litr.

Když nesežene oslí mléko, zkuste produkt s kozím mlékem v akci

Kupte se slevou Šampon Ziaja.

Porovnat slevy

Malý příbuzný koně, který je stále vzácnější

Pokud nežijete poblíž oslí farmy, je velmi těžké se k oslímu mléku dostat, můžete si však koupit sušené oslí mléko. Nejčastěji ho můžete koupit jako součást produktů v péči o pleť, protože má až zázračný vliv na pokožku. Oslí farmy jsou vzácné a většinou zde najdeme jen několik desítek kusů zvířat.

Stejně jako kůň, tak i osel patří do čeledi koňovitých. Na rozdíl od koně jsou osli výrazně menší, oslí hřebec má v dospělosti v kohoutku jen kolem 120 cm a klisna je nepatrně menší. Existuje více druhů oslů, ale všechny druhy jsou nenáročné na chov i potravu, protože se živí trávou, různými bylinami i tuhými listy křovin. Osel je nenápadné zvíře, které má výrazně větší uši než například koně nebo zebry. Kromě mléka jsou osli odnepaměti používáni jako nosiči, na hřbetě dokáží unést až 300 kg nákladu.

Oslice s mládětem Geza Farkas / Shutterstock.com

Co dokáže udělat oslí mléko s pletí?

Je bohaté na vitamíny a minerály, najdeme zde draslík, fosfor, železo, zinek, sodík, vápník, hořčík, jód, retinol, vitamín A, B1, B2, B6, D, C a E. Velmi hydratuje pokožku a vyživuje ji do hloubky. Dokáže zklidnit i tu nejsušší a nejcitlivější pokožku. Obsahuje také esenciální mastné kyseliny a aminokyseliny, které jsou nezbytné pro stavbu a regeneraci buněk.

Léčebné vlastnosti oslího mléka

Antivirové a antimikrobiální vlastnosti – V některých částech Afriky a Indie je oslí mléko součástí tradiční medicíny. Používá se při léčbě infekcí a při virových onemocněních. Antimikrobiální vlastnosti má syrovátkový protein, který brání růstu virů i bakterií.

Bohatý zdroj bílkovin – Je bohaté na bílkoviny a většina z nich pochází z kaseinu a syrovátky. Pokud máte alergii na kravské mléko, oslí by vám vadit nemuselo, protože má mnohem méně alergenů. Když se toto mléko testovalo na dětech, neobjevila se u nich negativní reakce a pravidelné pití se projevilo přirozeným přibýváním na váze.

Silné kosti – Další důležitou složkou oslího mléka je laktóza. Pomáhá vašemu tělu vstřebávat vápník, který je důležitý pro silné kosti.

Podpora imunity – Pravidelná konzumace dokáže výrazně posílit slabý imunitní systém, aby dokázal bojovat proti mnoha druhům onemocnění. Má schopnost podporovat uvolňování cytokinů, což jsou proteiny, které stimulují imunitní systém.

Snižuje krevní tlak – Jeho konzumace způsobuje, že buňky produkují oxid dusnatý, sloučeninu, která pomáhá dilatovat krevní cévy. Oxid dusnatý může zlepšit průtok krve do vašich krevních cév, což následně snižuje váš krevní tlak.

Bohatý zdroj antioxidantů – Obsahuje velké množství antioxidantů, ty pomáhají chránit buňky před oxidačním poškozením, včetně poškození způsobeného sluněním, čímž poskytují výhody proti stárnutí.

Muž drží sýr z oslího mléka Leeloona / Shutterstock.com

Pokud se rozhodnete navštívit některou oslí farmu, vybírejte pouze pasterizované oslí mléko. Pokud si koupíte nepasterizované, zahřejte ho na 15–20 sekund na teplotu 72 °C, abyste zabili všechny nebezpečné patogeny.

Je smutné, že se dnes zapomíná na tato krásná zvířata, protože jsou velmi kouzelná a společenská. Jejich mléko je skutečným elixírem mládí, který posílí a omladí celé tělo.