Víte, co je to tamarillo? Stromové rajče z peruánských And, které stojí za to ochutnat

Rozkrojené tamarillo marcin jucha / Shutterstock.com

Už jste viděli růst rajče na stromě? Netaháme vás za nohu, v Andách roste ovoce, které je nápadně podobné rajčeti a trhají ho rovnou ze stromu. Tamarillo je exotickým ovocem, které můžete pěstovat i v našich podmínkách. Je fascinující nejen svou podobou, ale také unikátní chutí, nutričním profilem a zdravotními přínosy. Rychle se rozšiřuje do celého světa a možná by nemělo chybět ani na vaší zahradě.

Přečtěte si také

Vši berou školy a školky útokem. Jejich výskyt není závislý na hygieně, takže se týká i vašich děti

Exotické rajče, které se podobá švestkám

Stejně jako rajče, i tamarillo pochází z čeledi lilkovitých. Rajčeti je podobné zejména tehdy, když se rozkrojí nebo ochutná – ucítíte zvláštní rajčatovou chuť říznutou zajímavým nádechem exotického ovoce.

Celým názvem lilek rajčenka je strom, který může dorůst až do výšky 5 metrů a jehož plody připomínají švestky vejčitého tvaru, které hrají v barvách od červené až po oranžovou nebo fialovou. Dužina má oranžovou až žlutou barvu s tmavými semínky. Samotný strom má poměrně velké listy, které mohou být dlouhé až 30 cm a široké až 10 cm.

Pochází z peruánských And a můžete ho pěstovat i u nás, ale obvykle nevyroste do takových rozměrů jako ve svém přirozeném prostředí. Nesnese teploty blížící se k bodu mrazu a plodit začne až po dvou letech.

Tamarillo na stromě Cecilia Di Dio / Shutterstock.com

Jak ho konzumovat?

Tamarillo dozrává až po sklizni a můžete ho jíst jak syrové, tak i tepelně upravené. Plody nebývají větší než 8 centimetrů a sbírají se i se stopkou. Než ho poprvé ochutnáte, zbavte ho slupky, která je hořká a zbytečně by vám v ústech zanechala nepříjemnou pachuť. Jelikož je pevná a dužina také, ovoce se snadno převáží, aniž by se poškodilo a rychle shnilo.

A jak ho nejlépe využít? Použít ho můžete stejně, jako běžné rajče, tedy například do salátů, na oblohu, na gril nebo do různých omáček či třeba do smoothie. Udělat z něj můžete také džem nebo čatní.

Kam zajít pro rajčata za dobrou cenu?

Nutriční hodnoty

Plody jsou zásobárnou mnoha vitamínů, minerálů a dalších složek, díky kterým si toto ovoce získalo takovou popularitu. Z vitamínů zde najdeme vitamíny C, A a E, folát, pyridoxin, kyselinu pantotenovou, thiamin, riboflavin a niacin. Také obsahuje vlákninu, sodík, draslík, vápník, mangan, měď, zinek, selen, fosfor, hořčík a železo. Nejlepší je, že tamarillo neobsahuje žádný cholesterol.

Tamarillo a džem z něho vyrobený Lunov Mykola / Shutterstock.com

Zdravotní přínosy

  • Podpora trávení – Tamarillo obsahuje vysoké množství vlákniny a vitamínů skupiny B, což je velmi prospěšné při metabolismu sacharidů, bílkovin a tuků. Kromě toho může vláknina obsažená v ovoci podporovat pohyb střev, což zajišťuje správné vylučování stolice. Tím předchází riziku různých typů problémů souvisejících s trávením, jako je zácpa a plynatost.
  • Zmenšuje riziko rakoviny – Vzhledem k vysokému množství obsažených antioxidačních sloučenin, jako jsou vitamíny C, A a E, je velmi prospěšné pro naše celkové zdraví a také pomáhá předcházet různým typům rakoviny. Antioxidanty pomáhají v boji proti volným radikálům a neutralizují je, takže by neměly oxidačně poškozovat naše zdravé buňky.
Vsaďte na exotiku
  • Zlepšuje zrak – Jde o ovoce vysoce bohaté na vitamín C, A a beta-karoten, což je velmi prospěšné pro zdraví očí. Pravidelná konzumace může snížit riziko různých očních problémů, jako je šedý zákal.
  • Snižuje zánětlivost – Má výrazné protizánětlivé vlastnosti, což je velmi prospěšné pro snížení bolestí a otoků. Vzhledem k vysokému obsahu mědi působí protizánětlivě a pravidelná konzumace může snížit různé typy problémů souvisejících se záněty, jako je artritida.
  • Zlepšuje zdraví pokožky – Vysoký obsah antioxidantů pomáhá zabraňovat projevům stárnutí pokožky, jako jsou vrásky a tmavé skvrny.
  • Posiluje imunitní systém – Vysoké množství vitamínu C a folátů je velmi prospěšné pro náš imunitní systém. Vitamín C pomáhá chránit naše tělo před cizími vetřelci, jako jsou bakterie a viry, tím, že zlepšuje produkci bílých krvinek a také pomáhá předcházet oxidativnímu poškození buněk.
  • Zlepšuje funkci mozku – Vysoké množství vitamínu C, mědi a kyseliny listové je velmi prospěšné pro náš mozek. Vitamín C pomáhá předcházet riziku Alzheimerovy choroby nebo jiných mozkových potíží.
Plody tamarilla v rukou Gekko Gallery / Shutterstock.com
  • Zabraňuje cukrovce – Ovoce obsahuje vysoké množství vlákniny a kyseliny chlorogenové, což je velmi prospěšné pro naše tělo. Taktéž pomáhá předcházet různým typům chronických onemocnění souvisejících se zdravím, jako je diabetes 2. typu.
  • Snižuje hladinu cholesterolu – Pravidelná konzumace může díky přítomnosti vlákniny snížit hladinu cholesterolu, což podporuje náš kardiovaskulární systém.
  • Pomáhá při hubnutí – Vzhledem k vysokému obsahu vlákniny a vody pomáhá udržovat váhu pod kontrolou a také usnadňuje snižování tělesné hmotnosti.
  • Zabraňuje anémii – Vzhledem k vysokému množství železa je velmi dobré pro naše celkové zdraví a pomáhá předcházet anémii.
  • Vysoké množství antioxidantůChrání naše tělo před volnými radikály, které způsobují oxidativní poškození našich buněk.
  • Snižuje krevní tlak – Vzhledem k přítomnosti draslíku je toto ovoce velmi dobré při snižování krevního tlaku a prevenci různých typů problémů s ním souvisejících. Draslík působí jako vazodilatátor, což znamená, že pomáhá snižovat napětí z krevních cév a zajišťuje hladký průchod krve.
  • Posiluje kosti – Minerály jako vápník, fosfor a železo jsou důležité pro udržení silných a zdravých kostí. Toto ovoce je dobrým zdrojem těchto minerálů, a proto jeho konzumace pomáhá zlepšovat hustotu kostí a předcházet poruchám, jako je osteoporóza.