Vinted spouští v Evropě vlastní logistickou platformu Vinted Go. Jaký to bude mít vliv na zásilky?

Muž jdoucí kolem zásilkových boxů se značkou Vinted Go Vinted

Nadbytečné nebo nepotřebné oblečení a doplňky v minulosti často končily v koši. Dnes ovšem mohou pro své majitele znamenat zajímavé přilepšení, a to díky celé škále online bazarů, mezi nimiž vyčnívá především Vinted. Jde o sociální síť a obchodní portál v jednom, kde mohou lidé snadno prodávat nebo darovat módu a kosmetiku. Toto online tržiště se stalo natolik populárním, že se rozhodlo v Evropě spustit vlastní doručovací platformu.

Přečtěte si také

Jak vyrobit domácí čokoládová Kinder vajíčka s překvapením? Zvládnete to hravě s formou i bez ní

Vinted spustil Vinted Go

Vinted funguje na principu spoluspotřebitelství – a tento trend je velmi vítaný z hlediska finančních úspor i ekologie. Proč by se měly věci vyhazovat nebo viset v šatníku bez využití, když mohou jiným udělat radost?

Popularita Vinted prudce stoupá a portál proto logicky hledá možnosti, jak být pro své uživatele přístupnější a jednodušší na používání. Pokud jej využíváte, pak zajisté víte, že se pro doručování zásilek z něj používají externí dopravci, konkrétně Zásilkovna a DPD Pickup u nás, případně další v zahraničí.

Společnost se teď nicméně rozhodla spustit vlastní doručovací B2B platformu s názvem Vinted Go a dodávat zboží dalším maloobchodníkům a značkám v zemích Beneluxu, ve Francii, Německu, Itálii, Španělsku a Spojeném království. České republiky se to zatím bohužel netýká, ale to se do budoucna pravděpodobně změní.

Dodávky se uskutečňují do evropské sítě výdejních míst PUDO, která se skládá převážně z balíkových boxů a skříněk. Nakonec by měla vzniknout síť dopravců a 220 000 svozových míst ve čtrnácti zemích.

Nadšená žena se dívá na rozbalený balíček fizkes / Shutterstock.com

Rychlejší a lepší způsob doručení?

Myslíte si, že bude nový způsob přepravy mnohem rychlejší? Zdá se, že se Vinted pro něco takového rozhodl především proto, aby byla jeho doprava sjednocená a aby se podpořil brand – jeho standardní dodací lhůta má totiž být až tři pracovní dny pro místní doručení a až pět pro mezinárodní. Balíčky mohou být malé nebo střední velikosti.

Oblečení snadno a levně

Vinted v současné době zpracovává přibližně 200 milionů balíků ročně, rozložených mezi několik přepravních služeb. Nyní chce tuto roztříštěnou infrastrukturu propojit. Myšlenka je taková, že se do sítě logistických partnerů zapojí různé externí strany a stanou se partnery společnosti Vinted. Maloobchodníci už tudíž nebudou muset uzavírat individuální dohody s přepravci, místo toho se za ně o vše postará Vinted Go. Jedná se pravděpodobně i o jeden z kroků, který zvýší popularitu tohoto portálu a počet jeho uživatelů.

Logo Vinted Go Vinted

„Evropská přeshraniční lodní infrastruktura je velmi roztříštěná, postrádá dostupnost, pohodlí a konektivitu – to vše je klíčové pro mezinárodní podnikání v oblasti elektronického obchodování,“ říká viceprezident Vytautas Atkočaitis ze společnosti Vinted Go, podle něhož rozšíření nabídky zlepší i zážitek uživatelů z doručování balíčků. „Vytvořením samostatného podniku, který se dnes zaměří výhradně na doručování balíků, můžeme posílit a rozšířit naši nabídku pro spotřebitele a zároveň vyvíjet a testovat různá řešení, abychom vytvořili lepší zážitek z doručování balíků,“ dodává.