Jak si vyrobit domácí žaludovou mouku, ze které dělají chléb indiáni?

Žaludy a žaludová mouka na dřevěných vařečkách ElenVik / Shutterstock.com

V současné době jsme obklopeni velkým množstvím plodin, většina z nich však pochází z jiných částí světa. Pokud jste v minulosti neměli hospodářská zvířat a úroda z pole nestačila k tomu, aby vás nasytila, co jste mohli dělat? Řešením bylo využít přírody – kromě jedlých bylin a lovu divoké zvěře se nabízel i další cenný zdroj potravy a tím byla žaludová mouka. Dnes se už skoro zapomnělo na to, že by vás i dub mohl nasytit. Jak se tato mouka vyrábí?

Přečtěte si také

Asijská specialita, která dobyla svět: Jak si jarní závitky připravíte doma, už pro ně nepůjdete do bistra

Důležitý zdroj potravy

Domorodí Američané melou žaludy na mouku a používají ji k přípravě vydatných pokrmů po stovky let. Nasbírání kbelíku žaludů se zdá být mnohem snadnější než vypěstování obilí a mlácení obilných klasů cepem.

Žaludy jsou jedlé – ale až tehdy, když se rozdrtí a vyluhují. Obsahují totiž vysoký obsah taninů – tříslovin, které je činí pro člověka nepoživatelnými. Pokud na ně tedy při své procházce lesem narazíte, rozhodně je nezačněte konzumovat, protože na to váš trávicí systém není stavěný.

Taniny jsou zodpovědné za to, proč je káva hořká nebo nezralá jablka kyselá. Pokud byste je ze žaludů neodstranili, měli byste podrážděný žaludek. Jakmile se jich však zbavíte, můžete žaludy proměnit v mouku nebo je usušit a upražit, abyste je mohli jíst jako ořechy. Chuťově jsou jim podobné, nicméně o něco sladší, jemnější a zemitější.

Žaludy ležící na dece a držené v dlaních Marina Barybina / Shutterstock.com

Příprava není snadná, ale zvládnete ji

Příprava mouky je poměrně náročná a zabere vám 2–3 dny. Všechny druhy dubu produkují jedlé žaludy, takže se nemusíte bát. S některými se však pracuje obtížněji, protože mohou mít malé plody nebo tlustou slupku. Mezi nejvhodnější patří dub bílý nebo dub červený.

  1. Nasbírejte žaludy – Z jednoho kilogramu žaludů získáte asi 3 šálky mouky. Nasbírejte jich ovšem vždy více, protože mnoho z nich může být shnilých.
  2. Odstraňte z nich slupku – Žaludy se tradičně louskaly kameny, snazší je však použít louskáček. Po rozlousknutí by měl být ořech pevný a nahnědlý. Pokud je černý nebo měkký, vyhoďte ho.
  3. Nasekejte je – Nasekejte je nahrubo. Nejlepší je k tomu mixér nebo kuchyňský robot. Jelikož jsou žaludy poměrně tvrdé, je lepší je přes noc nejprve namočit, aby změkly a šly lépe rozsekat.
  4. Vyluhujte je – Vyluhování se dělalo tak, že se nasekané žaludy zabalily do látky a ta se za větev zavěsila do vody, například do potoka. Vy můžete použít dřez – nasekané žaludy vložíte do bavlněného sáčku nebo hadříku, zabalíte a ponoříte do napuštěného dřezu. Po půlhodině ho vypustíte a vymačkáte přebytečnou vodu z hadříku. Tento proces ještě jednou nebo dvakrát opakujte. Někdy je potřeba delší vyluhování. Když se žaludy dostatečně nevyluhují, budou chutnat hořce, když se však vyluhují příliš, ztratí svou jedinečnou chuť. Proto kousek ochutnejte a poznáte, jestli je lahodný, anebo hořký.
  5. Nechte uschnout – Obsah hadříku dejte přes noc na plech, aby se vysušil. Pro další použití by měl být stále trochu vlhký, ale ne příliš.
  6. Umelte mouku – Dříve se k mletí používaly kameny, dnes už je to jednodušší. Vysušený obsah dejte do mixéru, zapněte ho a za pár desítek sekund máte hotovou mouku k použití.
Láká vás spíše zobání k filmu?

Co z mouky připravit?

Žaludovou mouku můžete použít stejně jako jakoukoliv jinou. Připravit si z ní můžete žaludový chléb, placky, palačinky a cokoliv dalšího. Myslete jen na to, že je potřeba zvýšit vlhkost, protože je o něco sušší.

Dva bochníky domácího chleba ze žaludové mouky a misky s žaludovou moukou a kořením Fotema / Shutterstock.com

Zajímavé informace

Průměrný dub začne plodit žaludy kolem 25. roku svého života a žít může i 500 let. Za každý rok jich přitom dokáže vyprodukovat až půl tuny, což je množství, které by zajistilo dostatek kalorií pro dvě osoby na celý rok. Mouka z nich je navíc mimořádně zdravá – žaludy totiž obsahují například:

  • 50–90 % komplexních sacharidů
  • 5–30 % tuku (zdravé mononenasycené a polynenasycené tuky)
  • 5–8 % bílkovin
  • všechny esenciální aminokyseliny
  • vysoký obsah vitamínů B6, draslíku, manganu a mědi
I bez lepku se dá snadno péct

Ačkoliv je žaludová mouka zdravá a při správné přípravě nezávadná, upozorňujeme, že je recept na vlastní nebezpečí. V minulosti nicméně na tuto mouku spoléhaly celé vesnice a je škoda, že se na tento cenný zdroj potravy zapomíná.