Nápoj z kombuchy: Asijský poklad, který si zvládnete připravit i doma. Jak na to?

Člověk vkládá kombuchu do připraveného nápoje ve velké nádobě, citron, miska stockcreations / Shutterstock.com

Objevte všechny pozitivní účinky kombuchy a připravte si zdravý nápoj, který vás během letních dnů skvěle osvěží. Máme pro vás jednoduchý recept, podle kterého si nápoj zvládnete udělat i doma.

Přečtěte si také

Báječná žebírka, která se rozplývají na jazyku: Udělejte si legendární Memphis žebírka podle známého šéfkuchaře

Co je kombucha?

Kombucha je mateční houba, která na první pohled není zrovna lákavá a svým vzhledem připomíná želatinu nebo gumu. Má mléčnou barvu a její tvar se přizpůsobuje nádobě, ve které houba rostla.

Není vlastně jisté, zda je kombucha opravdu houbou, většina světa ji ale za houbu považuje. Kombucha je symbiózou kultur kvasinek, laktobacilů a bakterií, které obsahují množství probiotik. Vypěstovat si ji můžete i doma anebo ji zakoupíte v obchodech se zdravou výživou.

Žena přičichává k nápoji z kombuchy ve skleničce KK_face / Shutterstock.com

Kombucha je mimořádně populární v asijských zemích, kde se z ní vyrábí kvašený čaj. Skvěle působí na imunitní systém, podporuje střevní mikroflóru, pomáhá při problémech ledvin a žlučníku a mimo jiné také slouží k detoxikaci lidského organismu.

Máme pro vás ověřený recept na chutný kvašený nápoj, který najdete také v nabídce mnoha kaváren a restaurací. Zatímco v obchodech nebo restauracích bývá tento nápoj častokrát přeslazený, při vlastní výrobě si nápoj můžete připravit podle vlastní chuti.

Kupte cukr v akci a pusťte se do přípravy

Co potřebujete pro přípravu kvašeného nápoje?

Základem receptu je kombucha, ke které je nutné přidat cukr. Ten krmí kvasinky a díky němu je nápoj perlivý. Použít můžete klasický bílý nebo hnědý krystalový cukr.

Důležitou ingrediencí je také čaj – záleží jen na vás, jaký použijete. Můžete zvolit zelený nebo černý čaj, dbejte však na jeho kvalitu. Nejlepší volbou je sypaný čaj bez přidaných ingrediencí.

Muž drží velkou nádobu s kombuchou a nápojem Sokor Space/Shutterstock.com

Příprava je rychlá, kvašení zabere několik dní

Celý nápoj se doporučuje připravovat ve velké skleněné nádobě s objemem alespoň tří litrů. Využít můžete například velké sklenice od zavařených okurek. V případě, že doma žádnou nádobu nemáte, zastavte se ve svém oblíbeném supermarketu nebo v obchodě s domácími potřebami. Doporučujeme, aby sklenice měla široké hrdlo s lehkým přístupem a byla uzavíratelná.

K samotné přípravě budete potřebovat i papírové utěrky, jemné sítko, gumičky a ubrousek. Celá příprava vám zabere asi 30 minut, ale nápoj se následně louhuje dalších 6–8 dní.

Na přípravu tří litrů budete potřebovat:

  • mateční kombuchu
  • 300 g cukru
  • 300 ml nápoje z předešlé várky (případně tekutinu, ve které jste kombuchu koupili)
  • nechlorovanou vodu (delší dobu odstátou vodu nebo balenou vodu)
  • 5 lžiček zeleného nebo černého čaje (možné nakombinovat)

Postup přípravy

V první řadě zalijte 6 lžiček čaje vařící vodou a nechte 15–20 minut louhovat. Jakmile bude čaj vylouhovaný, smíchejte ho s cukrem a nechte rozpustit. Nádobu, ve které bude kombucha kvasit, několikrát umyjte horkou vodou bez použití saponátu. Jakmile si budete čistotou nádoby jisti, přelijte do ní přecezený čaj. Ten by měl dosáhnout až po zúžení hrdla sklenice.

Následně sklenici přikryjte papírovým ubrouskem a zagumičkujte, aby se dovnitř nedostaly žádné nečistoty. Čaj se musí vychladit na pokojovou teplotu. Dále do čaje vylijte zbytky z předcházejícího nápoje nebo tekutinu, ve které jste kombuchu zakoupili. Nádoba by měla být téměř plná.

Na závěr přidejte kombuchu, kterou položíte na hladinu. V některých případech může houba spadnout na dno, což samozřejmě nevadí. Opět je potřeba sklenici přikrýt čistým ubrouskem a zabezpečit gumičkou.

Kombucha ve skleněné lahvi a ve dvou sklenicích Oksana Mizina / Shutterstock.com

Proces kvašení trvá přibližně týden. Po pár dnech je možné vidět první bublinky. Čím déle necháte nápoj kvasit, tím méně cukru bude obsahovat, protože kvasinky ho spotřebují. Dejte si však pozor, aby ho nespotřebovaly všechen, protože poté se z nápoje stává ocet (přibližně po dvou týdnech). Doporučujeme nápoj po pár dnech ochutnat a na základě chuti se rozhodnout, kdy s kvašením přestanete. Nápoj uchovávejte na tmavém místě při pokojové teplotě.

Nemáte čas na přípravu nápoje z kombuchy? Nevadí! Nápoj si můžete zakoupit v obchodech se zdravou výživou nebo ve vybraných supermarketech.