Letní zeleninové saláty, kterým nikdo neodolá. Čím je ochutit a co do nich přidat?

Zeleninový salát s avokádem, rajčaty, okurkou, cibulí, hráškem, granátovým jablkem, quinoou, zelím a bylinkami Anna Shepulova / Shutterstock.com

Zeleninový salát je chutným a vyváženým jídlem, a to především v teplých letních měsících. Osvěží, dodá vlákninu a vitamíny, člověk se po něm cítí lehce a trávení funguje skvěle. Zeleninový salát není jen o nakrájené zelenině, ale také o správném výběru surovin, dresinku a koření, které z obyčejného salátu udělají lahodné jídlo plné živin. Připravili jsme si pro vás tři salátové tipy a tři recepty na skvělé dresinky. Který recept vyzkoušíte?

Přečtěte si také

8. srpna slavíme Mezinárodní den koček. Víte, jaký typ kočičího steliva je nejlepší?
8. srpna slavíme Mezinárodní den koček. Víte, jaký typ kočičího steliva je nejlepší?

Kedlubnovo-mrkvový salát

Suroviny:

  • 1/4 červené cibule, nakrájená na plátky
  • 3 kedlubny, nakrájené na hranolky
  • sůl
  • čerstvý mletý pepř
  • 1 zelené jablko, nakrájené na hranolky
  • 1/2 hrnku pekanových ořechů, nasucho opražené a nasekané
  • 3 mrkve, nakrájené na hranolky
  • 1/2 hrnku hladkolisté petrželky, nasekaná najemno
  • dresink dle libosti

Pohlídejte si mrkev v akci

Kupte se slevou Mrkev.

Porovnat slevy

Postup: Cibuli vložte na 10 minut do studené vody, potom ji slijte, propláchněte, nechte okapat a osušte. Do větší mísy dejte kedlubny, osolte je, mírně opepřete a promíchejte. Přidejte jablko, pekanové ořechy, mrkev a petrželku a všechno dobře promíchejte. Navrch salátu dejte dresink dle libosti.

Salát s mrkví, kedlubnou, jablkem a ořechy Irina Rostokina / Shutterstock.com

Mexický salát s tuňákem a fazolemi

Suroviny:

  • 400 g fazolí z konzervy
  • 1 nasekané avokádo
  • svazek jarní cibulky
  • 4 rajčata
  • 1 chilli paprička
  • 400 g tuňáka ve vlastní šťávě
  • toustový chleba
  • dresink dle libosti

Postup: Toustový chleba nasucho opečte, třeba v toustovači, a natrhejte jej na větší kusy. Promíchejte fazole, avokádo, rajčata, cibulku a chilli papričku. Tuňáka rozdělte, posypte jím salát a zakápněte ho zálivkou. Lehce promíchejte a podávejte. Křupavé placky jednoduše přikusujte nebo nalámejte a přimíchejte k salátu.

Salát s tuňákem, rajčaty, cibulí a fazolemi Liliya Kandrashevich / Shutterstock.com

Chefs salát

Suroviny:

  • 4 vejce
  • 140 g šunky, nakrájená na kousky
  • 150 g listů salátu
  • 250 g cherry rajčátek
  • hrst nakrájených žampionů
  • 1 stroužek česneku
  • 50 g sušených rajčat
  • sůl, pepř
  • dresink dle libosti
  • chleba

Vejce nakupte se slevou

Postup: Dejte vařit vejce, oloupejte je a nakrájejte na klínky. Šunku promíchejte v míse se salátem, rajčaty a houbami. Plátky chleba potřete česnekem, opečte nasucho a nakrájejte na kostičky. Sušená rajčata promíchejte s dresinkem a pak se salátem v míse. Navrch dejte vejce a případně dochuťte.

Hořčičný dresink, salát, metlička Elena Veselova / Shutterstock.com

Hořčičný dresink

  • 1/4 hrnku vinného bílého octa
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1/2 lžičky soli
  • čerstvý mletý pepř
  • 3/4 hrnku kvalitního olivového oleje

Bylinkovo-ančovičkový dresink

  • 1/2 hrnku majonézy
  • 1/2 hrnku zakysané smetany
  • hrst nasekané petrželky
  • hrst nasekané pažitky
  • hrst nasekaného estragonu
  • 2 ks sardelky
  • 1 stroužek nakrájeného česneku
  • 1 lžíce kapary
  • citrónová šťáva
  • sůl
  • čerstvý mletý pepř
Ančovičkový dresink, opečený chléb, salát MariaKovaleva / Shutterstock.com

Cibulovo-medová zálivka

  • 20 g šalotky, najemno nasekané
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžíce medu
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 3 lžičky citrónové šťávy
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžička majonézy
  • 60 ml rostlinného oleje