Letní zeleninové saláty, kterým nikdo neodolá. Čím je ochutit a co do nich přidat?

Zeleninový salát s avokádem, rajčaty, okurkou, cibulí, hráškem, granátovým jablkem, quinoou, zelím a bylinkami Anna Shepulova / Shutterstock.com

Zeleninový salát je chutným a vyváženým jídlem, a to především v teplých letních měsících. Osvěží, dodá vlákninu a vitamíny, člověk se po něm cítí lehce a trávení funguje skvěle. Zeleninový salát není jen o nakrájené zelenině, ale také o správném výběru surovin, dresinku a koření, které z obyčejného salátu udělají lahodné jídlo plné živin. Připravili jsme si pro vás tři salátové tipy a tři recepty na skvělé dresinky. Který recept vyzkoušíte?

Přečtěte si také

I zázvorem se můžete předávkovat. Co vám hrozí?

Kedlubnovo-mrkvový salát

Suroviny:

  • 1/4 červené cibule, nakrájená na plátky
  • 3 kedlubny, nakrájené na hranolky
  • sůl
  • čerstvý mletý pepř
  • 1 zelené jablko, nakrájené na hranolky
  • 1/2 hrnku pekanových ořechů, nasucho opražené a nasekané
  • 3 mrkve, nakrájené na hranolky
  • 1/2 hrnku hladkolisté petrželky, nasekaná najemno
  • dresink dle libosti
Pohlídejte si mrkev v akci

Kupte se slevou Mrkev.

Porovnat slevy

Postup: Cibuli vložte na 10 minut do studené vody, potom ji slijte, propláchněte, nechte okapat a osušte. Do větší mísy dejte kedlubny, osolte je, mírně opepřete a promíchejte. Přidejte jablko, pekanové ořechy, mrkev a petrželku a všechno dobře promíchejte. Navrch salátu dejte dresink dle libosti.

Salát s mrkví, kedlubnou, jablkem a ořechy Irina Rostokina / Shutterstock.com

Mexický salát s tuňákem a fazolemi

Suroviny:

  • 400 g fazolí z konzervy
  • 1 nasekané avokádo
  • svazek jarní cibulky
  • 4 rajčata
  • 1 chilli paprička
  • 400 g tuňáka ve vlastní šťávě
  • toustový chleba
  • dresink dle libosti

Postup: Toustový chleba nasucho opečte, třeba v toustovači, a natrhejte jej na větší kusy. Promíchejte fazole, avokádo, rajčata, cibulku a chilli papričku. Tuňáka rozdělte, posypte jím salát a zakápněte ho zálivkou. Lehce promíchejte a podávejte. Křupavé placky jednoduše přikusujte nebo nalámejte a přimíchejte k salátu.

Salát s tuňákem, rajčaty, cibulí a fazolemi Liliya Kandrashevich / Shutterstock.com

Chefs salát

Suroviny:

  • 4 vejce
  • 140 g šunky, nakrájená na kousky
  • 150 g listů salátu
  • 250 g cherry rajčátek
  • hrst nakrájených žampionů
  • 1 stroužek česneku
  • 50 g sušených rajčat
  • sůl, pepř
  • dresink dle libosti
  • chleba
Vejce nakupte se slevou

Postup: Dejte vařit vejce, oloupejte je a nakrájejte na klínky. Šunku promíchejte v míse se salátem, rajčaty a houbami. Plátky chleba potřete česnekem, opečte nasucho a nakrájejte na kostičky. Sušená rajčata promíchejte s dresinkem a pak se salátem v míse. Navrch dejte vejce a případně dochuťte.

Hořčičný dresink, salát, metlička Elena Veselova / Shutterstock.com

Hořčičný dresink

  • 1/4 hrnku vinného bílého octa
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1/2 lžičky soli
  • čerstvý mletý pepř
  • 3/4 hrnku kvalitního olivového oleje

Bylinkovo-ančovičkový dresink

  • 1/2 hrnku majonézy
  • 1/2 hrnku zakysané smetany
  • hrst nasekané petrželky
  • hrst nasekané pažitky
  • hrst nasekaného estragonu
  • 2 ks sardelky
  • 1 stroužek nakrájeného česneku
  • 1 lžíce kapary
  • citrónová šťáva
  • sůl
  • čerstvý mletý pepř
Ančovičkový dresink, opečený chléb, salát MariaKovaleva / Shutterstock.com

Cibulovo-medová zálivka

  • 20 g šalotky, najemno nasekané
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžíce medu
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 3 lžičky citrónové šťávy
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžička majonézy
  • 60 ml rostlinného oleje