Mirabelky, josty, kdoule nebo jeřabiny: České netradiční ovoce, které jen málokdo zná

Hromádka kdoulí na černém podkladu YARUNIV Studio / Shutterstock.com

Josty, kdoule, mirabelky a další netradiční letní ovoce znaly už naše babičky. Co všechno si z nich můžete připravit a jaká je jejich chuť? V našem článku na Kupi.cz jsme si pro vás připravili stručný přehled exoticky znějícího ovoce, které najdete růst po celém Česku.

Přečtěte si také

Co uvařit o víkendu? 5 českých klasik na sobotní a nedělní oběd

Hodně z nás si letní sezónu spojuje s dozráváním jahod, třeští, meruněk a dalšího ovoce. Především mladší generace však neznají mirabelky, kdoule, josty nebo jeřabiny, které se z našich stolů téměř vytratily. Zatímco v minulosti byly běžnou součástí kuchyně, dnes je nahradily populárnější druhy.

Kdoule

Známé jsou také jako hruškojablka a většině lidem nechutnají čerstvé. Po uvaření na ně ovšem změní názor. Z kdoulí si můžete připravit výbornou marmeládu, plněné knedlíky, kompot nebo je přidejte do koláčů. Před vařením je doporučujeme oloupat, protože jejich slupka je poměrně tuhá.

Kdoule jsou po uvaření nejen chutné, ale také obsahují množství minerálních látek, jako je draslík, vápník, železo a zinek. Obsahují i vitamíny B a C. Konzumace kdoulí dále pozitivně působí na bolest v krku, podporuje správnou funkci trávicího ústrojí, léčí průjem nebo pomáhá se špatným dechem.

Plody josty ležící na pařezu Oder01 / Shutterstock.com

Josta

Na první pohled připomíná černý rybíz, avšak tuhostí se podobá spíše angreštu. S první jostou přišli vědci z NDR už v roce 1977, kdy nechali květy černého rybízu opylovat pylem z květů angreštu, díky čemuž vznikla tato netradiční kombinace. Josta se těší velké oblibě i v dnešní době. Její plody se využívají především do koláčů a pro výrobu džemů.

Mirabelky

Žluté kuličky, které mnohým připomínají švestky nebo meruňky. Mirabelky se skvěle hodí na kompot nebo do bublaniny, někteří lidé z nich však vyrábí také domácí pálenku.

Mirabelky mají množství pozitivních účinků na lidský organismus. Jejich konzumace pomáhá stabilizovat krevní tlak a hladinu cukru v krvi. Také ovlivňují zdravý vývin kostí a pozitivně působí na srdeční činnost. Doporučují se i lidem, kteří trpí na únavu nebo stres, protože látky v nich obsažené podporují nervovou soustavu.

Zavařování ovoce může být hračka

Jeřabiny

Drobné oranžové kuličky většina lidí vnímá spíše jako potravu pro ptactvo. Syrové chutnají nahořkle a trpce, proto se nehodí k okamžité konzumaci. Výborná je však domácí marmeláda z nich nebo jeřabinový kompot.

Jeřabiny mají pozitivní účinky na ženský organismus. S jejich konzumací byste to nicméně neměli přehánět, jinak vám hrozí střevní problémy.

Sklenice s džemy a zavařeným ovocem a ovoce – broskve, meruňky a jablka New Africa / Shutterstock.com

Vzhůru do kuchyně!

V případě, že se rozhodnete kterékoliv z tohoto ovoce zpracovat na džem, marmeládu nebo do koláče, všechny potřebné ingredience můžete zakoupit v akci. Sledujte aktuální slevovou nabídku v letácích na Kupi.cz a doplňte si zásoby na pečení či zavařování za výhodné ceny.